Foto: EPA/ANDREJ CUKIC, skyecceurope.com, Shutterstock

Optužnicom protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića i još 14 osoba, kojom se terete da su planirali ubistvo i diskreditaciju svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i postavili eksploziv ispod automobila Gorana Nikolašića, takođe svedoka u postupku protiv Šarića, nedvosmisleno je utvrđeno da je Šarić aktivno rukovodio grupom iz pritvora, sa jednog od svojih "Skaj" telefona. U optužnici u koju je Nova.rs imala uvid, navode se i detalji tih akcija, njihove prepiske, ali i Šarićeve specijalne želje oko "Skaja".

Ubistvo i diskreditacija svedoka saradnika Nebojše Joksovića bio je glavni cilj kriminalne grupe pod vođstvom Darka Šarića, kojoj je pripadalo još 14 osoba uključujući Darkovog brata Duška Šarića i advokata Dejana Lazarevića. Ukoliko plan lišavanja života ne bi uspeo, naredni cilj bio je da se on u potpunosti diskredituje i eventualno izgubio status svedoka saradnika u postupku koji se vodi protiv Šarića. Osnovni način komunikacije među pripadnicima kriminalne grupe bila je kriptovana „Skaj“ komunikacija.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Samim tim i optužnica protiv organizovane kriminalne grupe u većoj meri se svodi na dokaze prikupljene dešiforovanjem „Skaja“.

Upravo u porukama koje su pripadnici grupe razmenjivali, može se videti kako pripremaju ubistvo, kupuju snajper, odlučuju ko će ubistvo izvršiti, dogovaraju podelu novca osobama koje čine usluge za klan kao što su policajci i slično. Pored ostalog, Darko Šarić u jednoj od poruka navodi i da je Joksovićevo ubistvo spreman da izdvoji čak milion evra, zbog čega traži najbolje oružje i najboljeg pucača.

Darko Šarić Foto: S.S./ATAimages

„Serz“, „Liam“, „Gati“

Kako se može videti iz prepiski, ali i analize koja se obrazlaže detaljno u optužnici, Darko Šarić je koristio nekoliko nadimaka na „Skaju“ – Serz, Liam, Gati, Jenny, Newnewnew, Roberto. Iz prepiski se može videti i da ova organizovana kriminalna grupa ima i čoveka koji je zadužen da Šariću unosi telefone u pritvor. Pored ostalog, interesantno je da Šarić sam naručuje koje reči će mu biti šifre, što se vidi u porukama koje je razmenjivao sa osobom čiji identitet nije naveden u optužnici.

NN: Hoćemo li u nedelju da mijenjamo tel?

NN: Ok za tel, ja ću brzo ga pripremim ako odlučiš da mijenjaš

Šarić: Treba ga odmah dati Putinu, a nije nam žurba, vidjećemo

Šarić: Javi ti Putinu da ćemo odložiti za telefon, pa ćemo to lagano da ne radimo sad navrat-nanos. Dok naručiš dok ga vidiš trka je to sad

NN: Dobro javiću mu pa ćemo lagano, kad ti budeš rekao. Da sve pripremim, tj. da ga ovaj napravi i da mu stavimo šifre i sve što treba, treba mi dva sata

Šarić: Ime stavi Serz ili Liam; šifra oktorisati

Šarić: Prepiši

NN: Prepisao

Šarić: A drugu apokrifan

Podsećanja radi, Šarić je grupu oformio početkom 2020. godine, a pored njega, brata Duška i advokata Dejana Lazarevića optuženi su Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić. Kako je navedeno, kriminalna grupa je nameravala i planirala ubistvo Nebojše Joksovića, želeći tako da ga ukloni iz postupka koji se vodi protiv Šarića, a u kom ima status svedoka saradnika. Plan kriminalne grupe bio je, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok saradnik i izgubi taj status.

U te svrhe, pokušali su da predstave da je upravo Joksović pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svedoka u postupku protiv Šarića, te su zbog toga postavili eksploziv pod Nikolaševićev automobil.

Ko je nabavljao „Skaj“ telefone za Šarićevu grupu, na koji način je Šarić te telefone dobijao u najstrože čuvanoj pritvorskoj jedinici u Srbiji i kako je moguće da ih je mesecima neprimetno koristio, pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave nadležni organi, budući da tih odgovora u optužnici nema.

Bonus video: Hapšenje Šarićevih ljudi u Hrvatskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare