Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Darko Šarić, njegov brat Duško Šarić, zatim Dejan Lazarević, kao i još 12 osoba, označenih da su pripadnici kriminalne grupe, optuženi su za niz teških krivičnih dela, među kojima su pokušaji ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, ali i stavljanje eksploziva pod automobil Gorana Nikolaševića. U optužnici protiv Šarića do detalja je opisano kako je kriminalne grupa imala uporišta u policiji i pravosuđu.

Okrivljeni Šarić tereti se da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Skaj aplikacije, sa kriptovanog telefona koji je posedovao u ćeliji. Sem braće Šarić, Lazarevići, na optužnici se nalaze i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Darko Šarić označen je kao organizator kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2020. godine, sa ciljem da se ubije Nebojša Joksović, krunski svedok-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv okrivljenog narko-bosa. Plan kriminalne grupe bio je da, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok-saradnik u postupku protiv Šarića, sa ciljem da izgubi pomenuti status.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Kako tvrdi tužilaštvo, okrivljeni su na taj način hteli da pokažu da je Joksović, nakon dobijanja statusa svedoka-saradnika, nastavio sa vršenjem krivičnih dela, odnosno da je pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svedoka u postupku protiv Šarića.

Okrivljeni se terete da su angažovali dve osobe, među kojima je i navijač Uroš Radovanović (Mišić), da postave eksploziv pod automobil Nikolaševića u Valjevu, a tom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Veze u MUP

Potom su, putem okrivljenih članova kriminalne grupe koji su zaposleni u MUP, usmerili istragu prema Joksoviću i na taj način uverili Nikolaševića da podnese krivičnu prijavu protiv njega. Iskoristili su i to što je Nikolašević od 2018. godine navodio da ima saznanja da Joksović navodno priprema njegovo ubistvo, te su ga na taj način ubedili da Joksović stoji iza krivičnog dela.

Pročitajte još:

Bitan deo Šarićeve grupe činili su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), među kojima su Duško Mirković, Milutin Radovanović zvani Mika i Danilo Stojanović zvani Dača.

Stojanović i Radovanović se terete da su Šarićevoj grupi odavali službene i poverljive informacije iz istraga koje su u toku, te da su za to uzimali novac. Oni su uzeli oko 50.000 evra, koje su potom ulagali u svoje vikend kuće u Nemenikućama.

“Zvao me tužilac da ispeglamo”

Sem što su odavali informacije iz istraga, neretko su i urgirali za pojedine pripadnike kriminalne grupe, o čemu svedoče prepiske sa Skaj aplikacije.

“Brate idem sada za Inđiju, zvao me tužilac da dođem da ispeglamo za braću”, napisao je Radovanović nepoznatoj osobi.

Pod braćom misli se na navijača Uroša Radovanovića, odnosno Mišića, kao i Igora Tapolčanjija.

Nakon izvesnog perioda, Radovanović odgovara: “Rešeno za Uroša i Igora u Inđiji, izjava i kući.”

Tandem Mika i Dača

O tome da su Stojanović i Radovanović bili Šarićevi ljudi, nesumnjivo govori i prepiska između braće Šarić.

“Znaš šta, postoji još jedan što se zove i preziva kao ovaj naš Stojanović i taj isto radi u nekoj službi ovde. Al taj tek nema šanse da bi mogao bilo sta da uradi. Načelnik obavještajne naš čovjek Dača Stojanović”, navodi se u prepisci između braće Šarić.

Foto: Privatna arhiva

U to vreme, Stojanović i Radovanović bili su deo Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove. U vreme izvršenja krivičnih dela načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove bio je Stojanović, dok je Radovanović bio njegov zamenik.

Sem u policiji, pipci Šarićeve hobotnice sezali su i u pravosuđe. U više navrata se vidi da su okrivljeni obaveštavali Darka Šarića o tome šta im je rekao tužilac.

Pročitajte još:

U pojedinim porukama stiče se utisak i da imaju svog tužioca.

“Tuž(tužilac) je naš”, navodi se u jednoj poruci.

Podsetimo, Darko Šarić se tereti da je osnovao kriminalnu grupu iz pritvora. Naloge je prenosio putem Skaj aplikacije, preko kriptovanog telefona koji je imao kod sebe.

BONUS VIDEO: Darko Šarić u Specijalnom sudu – pogledajte kako danas izgleda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar