Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prošle subote roditelji drugara iz škole i odbojkaškog kluba povređene devojčice, kao i brojni građani, na sat vremena bokirali su raskrsnicu na kojoj je 7. decembra na pešačkom prelazu teško povređena devojčica (13). Građani su od nadležnih zahtevali da hitno preduzmu mere za povećanje bezbednosti u saobraćaju, a danas su na tom pešačkom prelazu postavljeni usporivači saobraćaja.

Postavljanje platforme preko pešačkog prelaza u Bulevaru kraljice Marije i samim tim usporavanje saobraćaja, sa olakšanjem je dočekano među roditeljima koji su prošle subote od nadležnih zahtevali hitnu reakciju.

Jedna od majki koja je učestvovala u organizaciji protesta M.J., za Nova.rs kaže da je „to trebalo uraditi mnogo ranije“, ali ipak dodaje da je dobro što su nadležne vlasti, kako navodi, čule njihov apel.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Zadovoljni smo brzinom, ali je žalosno što je morala da se desi nesreća da bi se nešto promenilo. Mi sada ne možemo da vratimo vreme, drugarica naše dece je teško povređena, ali se iskreno nadam da će ovi usporivači smanjiti broj nesreća i spasiti mnoge živote“, rekla je M.J.

Ona je istakla da je ugradnjom usporivača saobraćaja samo delimično rešen problem i dodaje da „tu ima još dosta posla“.

Najvljuje da će grupa roditelja iz škole i odbojkaškog kluba zahtevati sastanak kod gradonačelnika i tražiti da se dodatno pojača beznednost, odnosno zahtevaće da se na Bulevaru kraljice Marije pojača rasveta i ugrade led lampice na postojećim pešačkim prelazima.

Podsetila je i da se na tom potezu nalaze dve gradske škole, te da bi takve bezbednosne mere umirile mnoge roditelje.

Usporivači planirani pre godinu dana

Iz nadležne Gradske uprave za Nova.rs su istakli da je postavljanju usporivača na spornoj deonici, „prethodila procedura koja traje već godinu dana“, te da su se sada stekli svi uslovi za realizaciju.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nečelnica kragujevačke Uprave za komunalne poslove Zorica Đorić kaže da su do sada imali brojne pipremne radnje i podseća da je Bulevar kraljice Marije magistralni pravac, te da im je za konačno izvođenje radova i odobrenje projekta bila potrebna saglasnost Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu.

„Mi smo na gradskoj Skupštini još u septembru usvojli Odluku o pružanju pravca državnih puteva kroz naseljana mesta. Ovi radovi su u pripremi već nekih mesec dana, obezbeđena su finansijska sredstva od starne grada, angažovan je upravljač puta da izvede radove, a sa radovima smo počeli kada su se stekli svi proceduralni uslovi. Možda je splet okolnosti da su radovi usledili posle protesta građana i nažalost teške saobraćajne nesreće“, rekla je načelnica Zorica Đorić.

Zorica Đorić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je istakla da je projektom saobraćjne signalizacije na ovom magistralnom pravcu, osim usporivača na raskrsnici kod TC ,,Big Fashion‘‘, predviđeno postavljanje iste platforme i na raskrsnici Bulevara sa Mišarskom ulicom.

Takođe, na istom pravcu, u blizini vrtića ,,Bubamara“ biće postavljene zvučne trake ispred obeleženih pešačkih prelaza.

Načelnica Đorić je najavila da će projektom sasaobraćajne signalizacije, koji je odobrilo Ministarstvo saobraćaja, usporivači biti postavljeni u još četiri kragujevačke ulice, koje su kategorisane kao magistralni pravci.

Platforme za usporavanje biće u ulicama Avalska, kralja Milana četvrtog, Stojana Protića i 9. maja.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podsetimo, grupa roditelja i građana, treneri i deca iz odbojkaškog kluba „Smeč 5“, prošle subote protestovali su na raskrsnici ispred TC „Big Fashion“ i na sat vremena blokirali saobraćaj na magistralnom pravcu Kragujevac – Kraljevo.

Građani su naizmenično prelazili pešački prelaz na kome je teško povređena trinaestogodišnja devojčica, koja je od 7. decembra u stanju veštačke kome i kojoj se lekari kragujevačkog UKC-a još uvek bore za život.

BONUS VIDEO: Svakodnevne tragedije na pešačkim prelazima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar