Foto:EPA-EFE/JENS SCHLUETER

U KPZ "Zabela" se u izolaciji nalazi 58 osuđenika i posle urađenog testa na korona virus njih 52 su negativni, četvorica pozitivna i za dvojicu se još čekaju rezultati.

U skladu sa protokom, naglažavaju u upravi za izvršenje krivičnih sankcija, biće urađeno još jedno testiranje svih 58 osoba i oni će do daljeg biti izolovani od ostalih osuđenika.
KPZ „Zabela“ je jedina od 29 ustanova u okviru uprave u kome je u aprilu utvrđeno prisustvo korona virusa. Osuđenici koji imaju pridružene bolesti odmah su u aprilu zbrinuti u nadležne medicinske ustanove. U međuvremenu 12 osoba je testirano, i posle dobijanja negativnog rezultata vraćeni su u zavod, gde će do daljeg biti u izolaciji. Oni će biti ponovoi testirani. Još 14 osoba je medicinski izbrinuto u nadležnim ustanovama.

Trojici osuđenika je, kako saznajemo, u međuvremenu istakla zatvorska kazna i oni nisu više u nadležnosti UIKS. Oni će i dalje biti smešteni u nadležnim zdravstvenim ustanovama, odnosno kovid adaptiranim bolnicama, jer nemaju kliničke simptome. U UIKS ističu da „lica koja su utvrđeno prisustvo koronavirusa u najvećem broju nisu imala simptone i nemaju ih dalje“. Oni se dobro osećaju, izolovani su od drugih osuđenika. Sve vreme su pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se prati.

„To su osuđenici u poluotvorenom odeljenju jednog paviljona, koji je u skladu sa zakonom odvojen od drugih paviljona“, kažu u UIKS i dodaju da je testirano i 60 zapsolenih koji su u svakodnevnom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

U ostalih 28 ustanova, naglašavaju u UIKS-u, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika koronavirusom. Posete osuđenicima su ponovo dozvoljene, uz striktnu primenu zaštitnih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravljen „Milan Jovanovićč Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

„Sve posete u narednih sedam dana biće dozvoljene sa samo jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koje dolaze u posetu, pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, Za osobe lišene slobode, biće preduzete sve ove mere ali i obezbeđeni i viziri. Posete u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i dalje nisu dozvoljene. Posete advokata su u skladu sa zakonom, uz sve obavezne mere zaštite“, kažu u „Zabeli“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar