Foto:Vesna Lalić

Izborna komisija Državnog veća tužilaca (DVT) podelila je predsednicima 17 biračkih odbora glasačke listiće i sav drugi neophodan materijal za sprovođenje izbora za nove članove DVT, koji će se održati u četvrtak 12. novembra.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, Izborna Komisija DVT je odborima obezbedila i zaštitne maske, dezifekciona sredstva i drugu neophodnu za sprečavanje širenja virusa Kovida-19, rekli za Tanjug u toj komisiji.

Pročitajte još...

Posebno ističu da su predsednici biračkih odbora dužni da sprovode preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, radi zaštite glasača od virusa.

Glasanje za kandidate za nove članove DVT obaviće se u četvrtak od 8 do 13 sati, a izbore će pratiti predstavnici OEBS-a i strukovnih udruženja.

Pravo glasa na ovim izborima ima ukupno 629 birača – javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na trajnoj funkciji.

Zamenici javnih tužilaca koji su u prvom, trogodišnjem mandatu nemaju pravo učešća na ovim izborima, kao ni do sada.

Za kandidate sa liste Republičko javno tužilaštvo moći će da glasa 12 birača, sa liste Apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine i Tužilaštvo za organiozovani kriminal pravo glasa ima 70 birača, sa liste Viša javna tužilaštva 226, sa liste Osnovna javna tužilaštva 321, dok će za kandidate sa liste javna tužilaštva sa teritorije Autonomne pokrajine moći da glasa 138 nosilaca javnotužilačke funkcije sa pravom glasa.

Kandidati koji na izborima budu osvojili najveći broj glasova svojih kolega biće predloženi Narodnoj supštini za konačni izbor za članove DVT.

Na izborima će učestvovati svih 90 javnih tužilaštva u Srbiji, a glasaće se za ukupno šest predstavinika struke u DVT.

Biraće se jedan predstavnik za Republičko javno tužilaštvo, jedan za četiri apelaciona tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, jedan predstavnik za sva viša javna tužilaštva u Srbiji, dva predstavnika za sva osnovna javna tužilaštva, kao i jedan predstavnik za automne pokrajine.

Mandat izbornih članova u sadašenjem sastavu DVT ističe 1. aprila 2021. godine.

Pored šest izbornih članova iz reda tužilaca, u sastavu DVT su po funkciji i Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predstavnih svih pravnih fakulteta u Srbiji – profesor, kao i predstavnik advokature.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar