Dragan Marković Palma Foto: Goran Srdanov

Više tužilaštvo u Kraljevu, koje sprovodi postupak povodom navoda o podvođenju žena u organizaciji Dragana Markovića Palme, u odgovoru Insajderu navodi da je do sada u u ovom postupku u svojstvu građana ispitano 21 lice. Ne dostavljaju odgovor na pitanje od kojih policijskih uprava su zatražili prikupljanje obaveštenja u ovom slučaju obrazlažući to "interesom lica koja se ispituju u svojstvu građana". U međuvremenu, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma iz dana u dan uz pretnje, zastrašivanje i pesmu svoju odbranu iznosi na televizijama sa nacionalnim frekvencijama dok potpredsednica SSP-a Marinika Tepić objavljuje nove detalje u "aferi o organizovanoj prostituciji i pedofiliji u Jagodini".

„Želim sa ovog mesta da pitam, a reč je o novim saznanjima, da li su tužilaštvu dostavljeni dokazi iz mobilnog telefona najbližeg Palminog saradnika koji je policija zaplenila pre nekog vremena, a na kome se nalaze fotografije i snimci nagih i maloletnih devojčica. Da stvar bude gora, radi se o maloletnim ćerkama Palminih najbližih saradnika koji se u ovom momentu nalaze na najvišim javnim funkcijama u Jagodini“, upitala je Marinika Tepić na novoj konferenciji za novinare, prenosi Insajder.

Ponovila je pitanje da li tužilaštvo ima sav dokazni opus iz zaplenjenih telefona dodajući da ovo znači da se „zaplenjeni telefon nalazi u posedu policije“.

„Telefon je zaplenjen još pre nekoliko meseci, tokom izbornog dana, 21. juna 2020. godine. Čemu služe ovi dokazi koji nisu stigli tamo gde treba? Da li se neko ucenjuje, trguje informacijama, ko koga ovde štiti? I ovo je jedna od najskandaloznijih činjenica do kojih smo došli. Ti dokazi se i dalje nalaze u organima Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu“, dodala je Tepić.

Ona je takođe rekla da je pozvana da povodom navoda koje je iznela da iskaz Tužilaštvu u Kraljevu u petak u 11 časova.

„Izneću sva neposredna saznanja, što od očevidaca, što od žrtava, a pitaću i šta je tužilaštvo učinilo po pitanju zaštite očevica i žrtava“, rekla je potpredsednica SSP-a.

Marinika Tepić
Marinika Tepić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tepić je navela da je juče u Beogradu izjavu dao jedan od svedoka koji je izneo sve svoje navode za period 2010. 2015. godine.

„Jedan od svedoka je podneo i krivičnu prijavu protiv Dragana Markovića Palme zato što je Palma neovlašćeno otkrio njegov identitet“, navela je Tepić.

Ipak na ono što Tužilaštvo još ne reaguje su brojne sporne izjave Dragana Markovića, od pretnji žrtvama da će „ako se plaše da idu u tužilaštvo i policiju pa hoće da svedoće preko skajpa on svakako saznati njihova imena“ do upozorenja političkim saborcima da „neće sad sve da otkrije ali da zna mnogo više o njima“.

Dragan Marković Palma Foto:printscreen/Program TV HAPPY

Tako se usled ćutanja nadležnih, a uprkos činjenici da je reč o pitanju od ogromnog interesa javnosti, ovaj slučaj već više od tri nedelje vodi pre svega u političkoj areni, uz očiglednu intenciju prorežimskih medija da se sve pretvori u običan rijaliti.

„Jezivo i još jezivije“

Kako podseća Insajder, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je Markovića da je organizovao „žurke“ u selu Končarevo kod Jagodine na kojima su „devojčice od 15, 16, 17 godina“ podvođene pojedinim funkcionerima.

Izjava Marinike Tepić usledila je nakon što je na konferenciji za novinare emitovala video snimak izjave svedoka, čiji je identitet prikriven, a koji je tvrdio da ima saznanja o podvođenju u Jagodini.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ koji je početkom prošle godine potresao javnost tvrdnjom da zna za jednog visoko pozicioniranog političara koji je pedofil, izjavio je tada za Insajder da priča Marinike Tepić ima osnova „jer postoje i svedoci za sve što je javno rečeno“.

Dan nakon iznetih optužbi, jagodinsko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati te navode, i to nakon što je to od njih tražio i sam Dragan Marković Palma. Zbog sumnji da lokalno tužilaštvo u Jagodini neće moći da postupa bez pritisaka, naknadno je odlučeno da slučaj ipak preuzme Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

I pored toga, Marinika Tepić je iskaz u vezi sa optužbama protiv Markovića dala policiji u Jagodini. Tom prilikom ona je izjavila da je policiji opisala neposredna saznanja najmanje sedam lica, među kojima su i svedoci i žrtve ali da nije smela da otkrije njihov identitet bez obezbeđivanja zaštite žrtava i svedoka.

U međuvremenu optužbe na račun Dragana Markovića iznela je i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić koja je rekla da je od grupe italijasnkih diplomata informisana da im je Palma u Jagodini organizovao žurku na koju su pozvane mlade devojke da „animiraju goste iz inostranstva“.

Osnivač Megatrenda i bivši član Socijalističke partije Srbije Mića Jovanović prvo je javno svedočio da je prisustvovao scenama dovođenja devojaka funkcionerima iz redova SPS-a i Jedinstvene Srbije, a zatim je dan kasnije tu izjavu, opet javno povukao i to gostujući u emisiji sa Draganom Markovićem Palmom.

Sam Marković je izričito odbacio optužbe o podvođenju, a najavio je i tužbe Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Marinike Tepić i Sande Rašković Ivić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je reagujući na iznete optužbe protiv Dragana Markovića Palme rekao: „Ovo više nije politika, jer ako se pokaže da je istina, biće jezivo, ali ako se pokaže da nije istina, biće još jezivije. Šta će, izvinite, da radi Marković, šta će da objašnjava svojoj deci, svojim unucima“. Vučić je istakao da mu se utroba okrene kada vidi da su se političari umešali jer su ti „političari lagali za milion drugih stvari“ dodajući da im ništa ne veruje zbog čega bi „želeo da se time bave nadležni organi“.

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da su optužbe protiv Markovića ozbiljne.

„Ako bilo ko ima bilo koju informaciju mora da je kaže nadležnim organima, ali i oni da je traže“, rekla je premijerka.

Kao i u slučaju poziva da se zaštite svedoci, bez odgovora nadležnih je ostao i zahtev brojnih političkih stranaka i nevladinih organizacija da dok traje postupak Marković bude smenjen sa svih svojih funkcija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar