Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Više od godinu dana prošlo je od kada je vodnik prve klase Dejan Stojković poginuo tokom priprema za vojnu vežbu “Munjevit udar 2021”, a javnost u Srbiji ne samo da nije saznala ko je odgovoran za stradanje Stojkovića, nego se tužilaštvo u istrazi nije pomerilo sa mrtve tačke. Stojkovićeva porodica u razgovoru za list “Nova” ističe da je razoračarana, ali ne i iznenađena.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje vodi ovaj slučaj, mesecima očigledno izbegava da odgovori na pitanja redakcije lista “Nova” o tome dokle je stiglo sa obradom informacija koje prikuplja u vezi sa ovim predmetom.

Iz drugih medija saznali smo da je veštačenje vojnog vozila obavljeno, a nezvanično u međuvremenu i da je taj izveštaj stigao u Više javno tužilaštvo, ali da dokumente još niko nije pregledao. Takođe, nezvanične informacije našeg lista govore i da su ponovo saslušane Stojkovićeve kolege, tačnije članovi posade koji su kobnog dana bili u vozilu, uprkos tome što je razgovor sa njima već obavljen.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Kada se podvuče linija može se zaključiti jedno – tužilaštvo se nije pomerilo sa mrtve tačke godinu dana, niti je pokušalo da porodici stradalog Stojkovića pruži odgovor na mnoga pitanja i ono najvažnije – čijom krivicom je nastradao u mirnodopskim uslovima, u prilično kontolisanim uslovima, naočigled svojih kolega tokom pripreme.

“Razočarani smo što ovo traje ovoliko dugo, ali nismo iznenađeni. Nadamo se, eto, da će taj izveštaj sa Mašinskog fakulteta doprineti da se nešto konačno dogodi”, kažu nam članovi njegove porodice. Na pitanje kako njegova supruga podnosi sve ovo, kao i njegova deca, dobijamo odgovor da im je teško jer su ostali sami, ali da se drže i da se bore.

Tragična pogibija časnog vojnika dogodila se na Pešteru prošle godine, tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevih udar 2021“, kojoj su nekoliko dana kasnije prisustvovali najviši državni zvaničnici. Tada je Ministarstvo odbrane o smrti obavestilo kratkim saopštenjem, navodeći da je Dejanu Stojkoviću iznenada „pozlilo“, da je transportovan u bolnicu ali da mu nije bilo spasa.

Redakcija lista i portala „Nova“ istražujući ovaj slučaj odmah je otkrila da je zapravo došlo do eksplozije, zbog koje se aktivirao protivpožarni sistem u vojnom vozilu u kom je Stojković bio sa svojim kolegama. Pri njegovoj aktivaciji, podsećanja radi, dolazi do ispuštanja „halona“, gasa čija je uloga da potisne kiseonik iz prostora kako ne bi došlo do rasplamsavanja vatre. Isto to čini i u plućima čoveka.

Foto: mod.gov.rs

Stojković je, videvši da je došlo do aktivacije, o tome obavestio potpukovnika, koji mu je i uprkos svemu izdao naređenja da nastavi vežbu. Vozač se ubrzo nakon toga onesvestio, a Stojković je videvši šta se dešava, rekao kolegama da se brzo evakuišu. Uspeli su da izađu svi osim njega. Stojkovića su kolege iznele napolje, a doktor koji je došao da mu ukaže pomoć kod sebe čak nije imao ni bocu sa kiseonikom. Neverovatan je detalj, koji smo nezvanično saznali kasnije, da i dok se sanitet probijao do onesvešćenog Stojkovića, paljba nije prestajala jer je kolegama naređeno da nastave sa vežbom.

Bonus video: Vojna vežba „Munjeviti udar“ na Pešteru


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram