Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Porodica starijeg vodnika Dejana Stojkovića koji je nastradao tokom priprema za vežbu “Munjevit udar 2021” na Pešteru, sa iščekivanjem gleda na sledeći potez tužilaštva u Novom Pazaru koje ispituje ovaj slučaj. U međuvremenu, porodica Stojković angažovala je advokata.

Uprkos objektivnom nalazu obdukcije, u kom je nedvosmisleno navedeno da je pripadnik Vojske Srbije Dejan Stojković kobnog dana na Pešteru preminuo usled ugušenja koje je izazvano otrovnim gasom, kao i saslušanju svedoka i obavljenom uviđaju na licu mesta, tužailštvo već pet meseci ispituje koje su okolnosti pod kojima je nastradao Stojković.

Kako nam je rečeno iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, pored navedenog, prikupilo je više obaveštenja primljenih od građana, a sada je naloženo i veštačenje oklopnog vojnog vozila u kom je Stojković nastradao. Taj odgovorini „posao“ poverili su Centru za forenzičko inžinjerstvo pri Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Neutešna porodica Stojković, zabrinuta zbog svih “manevara” i nelogičnosti koje prate stradanje njihovog Dejana, pa i činjenice da predistražne radnje traju odlučila je da angažuje i advokata koji će se nadalje baviti ovim slučajem i pomoći im.

Pored toga, oni se pitaju i zbog čega, i pored jasnih nalaza obdukcije još nisu pozvali nikoga ko je to bi eventualno mogao snositi odgovornost zbog svih okolnosti koje su rezultirale smrću vojnika Dejana Stojkovića.

Foto: mod.gov.rs

Podsećanja radi, smrt starijeg vodnika obavijen je velom misterije otkako je Ministarstvo odbrane objavilo saopštenje na svom sajtu u kom navode da je Stojkoviću tokom priprema za vežbu „naglo pozilo“ i da je, uprkos naporima lekara da ga spasu, preminuo.

Niko već tada nije prihvatao činjenicu da je vojniku „pozilo“ jer je teško bilo poverovati da je slabog opšteg zdravlja imajući u vidu da je pripadnik Vojske Srbije, što podrazumeva stroge i detaljne provere zdravstvenog stanja. Zatim su jedna po jedna informacije počela da isplivavaju – najpre da Stojkoviću nije tek tako pozlilo, već da je došlo do eksplozije koja je aktivirala protivpožarni sistem, koji je zatim ispustio otrovni gas za istiskivanje kiseonika.

Stojković je taj gas udahnuo i nije mu bilo spasa. Čak ni lekar, kako smo nezvanično saznali, koji se probijao do Stojkovića jer dejstvovanje ni u jednom trenutku nije bilo obustavljeno, sa sobom nije imao bocu sa kiseonikom.

Bonus video: Vojna vežba „Munjevit udar 2021“ na Pešteru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar