Leštane Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Meštani naselja Leštani na periferiji Beograda, u kom je pre tri meseca fabrika za proizvodnju raketa odletela u vazduh, još uvek se oporavljaju od traume koju su preživeli, ali i popravljaju štetu na svojim kućama.

Iako su mnogi od njih morali da požure sa popravkama zbog zime koja je u trenutku nesreće tek nadolazila, novac na ime odštete svima je uplaćen tek pre nekoliko dana. Svi su dodatno zabrinuti zbog saznanja da pogon „Edepro“ ipak neće biti u potpunosti izmešten u podavalsko naselje Zuce kako je bilo najavljeno, već da će proizvodnja raketa biti nastavljena i u Leštanima, gde je u toku popravka objekata koji nisu sravljeni sa zemljom.

Leštane Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ta firma nije otišla odavde, i dalje imaju pogone. Evo, blizu naše kuće rade nešto sa grafitom, koji istresaju na kraju radnog vremena u dvorište, a razleti se svuda po kraju. Žalila sam se u mesnoj zajednici, ali su mi tamo rekli da imaju dozvlu. Kako oni imaju dozvolu da nešto rade u sred naselja, a ja od 1992. godine ne mogu da legalizujem svoju kuću? Nemam ništa protiv njih, svako treba da radi, ali ne smeju da ugrožavaju nikog drugog“, kazala je za „Novu“ revoltirana meštanka Milojka Petrović.

Drugi meštanin koji je insistirao na anonimnosti, dodaje da od preseljenja u Zuce nema ništa.

Pročitajte još:

„Pričalo se da će izmestiti prizvodnju negde na Avalu, u šumu, gde nema ljudi. Ne znam šta su i gde su izmestili, ali znam da svakog dana oko 16 časova odjekne detonacija i vidimo belu pečurku kako se diže iz tog pravca. Očigledno da i tamo nešto testiraju, ali suštinski će ostati ovde. Nije nam svejedno posle onoga što se desilo“, rekao je on.

Leštane Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, u eksploziji koja se dogodila 23. novembra prošle godine poginulo je troje radnika fabrike „Edepro“, dok je njih 16 ranjeno. Meštani su zabreinuti jer do danas nisu saznali šta je pravi uzrok nesreće, ali ni to da li je „Edepro“ postala deo namenske industrije, u kojoj se proizvode delovi za rakete koje nisu protivgradne.

Leštane Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pogoni fabrike „Edepro“ u Leštanima koje su oštećeni ili uništeni u eksploziji, uglavnom su popravljeni. Uklonjene su i školjke uništenih automobila. Proizvodnja se nastavlja, ali ono što muči ljude iz Leštana je što se ni dan danas ne zna šta se tačno dogodilo i šta je tačno eksplodiralo.

BONUS VIDEO: Izvlačenje ranjenika iz kruga fabrike u Leštanima posle eksplozije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar