Srđan Nogo Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Twitter

Optužni predlog protiv bivšeg narodnog poslanika Srđana Noga, koji je 16. januara tokom referenduma razbio glasačku kutiju, odbijen je zbog slučajne omaške tužioca u pisanju, a na koju, iz nepoznatih razloga, postupajući sudija Prvog osnovnog suda nije ukazao i naložio ispravku u zakonskom roku, već je odmah doneo odluku o odbijanju, saznaje portal Nova.rs.

Vest da je bivši narodni poslanik Dveri Srđan Nogo, a danas aktivni skandal-majstor i predvodnik desničarskih grupacija, zaduženih uglavnom za podstrekivanje i izazivanje nereda, po ko zna koji put uspeo je da izmakne pravdi, uzbunila je prošle nedelje javnost.

Pitanje koje se odmah nametnulo jeste kako je moguće da nekažnjeno može proći osoba koja razbija glasačku kutiju tokom izbora  i pritom, sve to ovekoveči video snimkom koji je prikazan milionskom auditorijumu. Da li se javnosti na ovaj način šalje poruka da su ovakvi, kako ih je Nogo nazvao, politički performansi, apsolutno dozvoljeni i prihvatljivi? Treba li da očekujemo i na predstojećim aprilskim izborima ovakve konceptualne ispade ili je ovo tihi poziv svakom pojedincu da nešto slično izazove na svom glasačkom mestu?

Situacija je dodatno zabrinjavajuća jer Nogo, godinama unazad, u javnosti uživa ugled desničarskog podstrekivača na nerede, a često i predvodnika problematičnog iskazivanja građanske neposlušnosti. Ni za jedan od svojih performansa nikada nije odgovarao, a činjenica da će uspeti da se izvuče i za divljačko ponašanje na glasačkom mestu koji je videla cela nacija, opravdano može stvoriti utisak da uživa nečiju zaštitu.

Vest da je optužni akt, odlukom Prvog osnovnog suda odbijen, objavljena je gotovo neprimetno krajem prošle nedelje, a portal Nova.rs pokušao je da sazna, kako je i zašto došlo do ovakve odluke.

„Tužilastvo je povodom navedene odluke prvostepenog suda podnelo žalbu Višem sudu u Beogradu, i do donošenja odluke po žalbi nismo u mogućnosti da dajemo više inforimacija. Čim bude doneta odluka suda po žalbi, bićete blagovremeno obavešteni o svemu“, rečeno nam je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Sa druge strane, iz odgovora suda, moglo se nasluti šta je bilo problematično.

„Postupajući sudija je u konkretnom slučaju našao da krivično delo onako kako je opisano u optužnom aktu ne sadrži konstitutivni element krivice odnosno uračunljivost, zbog čega delo koje se okrivljenom stavlja na teret, po zakonu nije krivično delo“, pojasnila je portparolka Prvog osnovnog suda, sudija Bojana Stanković.

Za dodatna tumačenja bili smo prinuđeni da se obratimo nezvaničnim izviroma, koji su nam jasno ukazali gde je i kako došlo do propusta.

„Zamenica tužioca koja je vodila istragu propustila je da u optužnom aktu decidirano navede da je Nogo svesno počinio delo, što je sud ocenio kao odsustvo trećeg elementa krivice to jest uračunljivosti, i automatski zaključio da krivično delo ne postoji, iako smo svi videli da postoji. Ovakav zaključak problematičan je iz razloga što se svesnost dela može podrazumevati jer je nesvesnost, odnosno neuračunljivost, ono što se dokazuje u postupku. Takođe, ovakve i slične omaške nisu neuobičajne u praksi pisanja optužnih akata. Predviđa ih i aktuleni Zakon o krivičnom postupku, koji sudijama jasno nalaže da kada uoče ovakvu grešku, optužnicu vrate tužiocu na ispravku. Zašto se to ovde nije desilo, već je odmah doneto rešenje o odbijanju, pitanje je za postupajućeg sudiju“, kazao je za naš portal izvor upoznat sa slučajem.

Pročitajte još:

Podsetimo, Nogu je odbijenim optužnim predlogom stavljeno na teret da je tokom sprovođenja referenduma u nedelju 16. januara, na biračkom mestu br. 35 u Mesnoj zajednici Dedinje razbio glasačku kutiju u koju je prethodno bacio svoj glasački listić, što je uzrokovalo prekid glasanja na tom biračkom mestu. On je na saslušanju u tužilaštvu negirao krivično delo i tvrdio da su njegove radnje bile „čist politički performans“.

Da li će Nogo ipak odgovarati, sada zavisi od Višeg suda kome je tužilaštvo uputilo žalbu.

Bonus video: Upad u Narodnu skupštinu na julskim demnostracijama 2020

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare