Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Slučaj pronalaska najveće plantaže opojne droge u Srbiji, "Jovanjice", ponovo se našao u žiži javnosti nakon što je bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović optužila ministra Nebojšu Stefanovića da je ceo slučaj namontirao. Iako vlast od pronalaska "Jovanjice" na sve načine pokušava da ospori to da se na pomenutom imanju uzgajala opojna droga, te tvrdnje demantuje nekoliko činjenicu - procenat THC u biljkama, ali i iskaz inspektora koji je otkrio imanje.

Jedan od ključnih dokaza jeste samo veštačenje biljaka koje je pokazalo veću koncentraciju THC u biljkama od one koja je dozvoljena. Po zakonu, sve veće od preko 0,3 odsto THC spada u opojnu drogu. Kada je reč o biljkama na „Jovanjici“, i dok većina analiziranih sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom, pojedine sadrže i do nekoliko puta više procenta.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tako su pojedini analizirani uzorci imali u sebi 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola (THC).

Sa druge strane, iskaz inspektora Slobodana Milenkovića, koji je razootkrio „Jovanjicu“ nesumnjivo je ukazao na to da su postojala saznanja o uzgajanju marihuane na „Jovanjici“.

Milenković je na saslušanju tokom istrage ispričao da je sve počelo kada je na auto-putu zaustavio vozilo u kom je bio Koluvija i koji mu je predao službeni legitimaciju za koju je rekao da mu je izdata od strane kabineta ministra. Milenković je kazao da mu je to bilo sumnjivo, s obzirom na to da je od ranije imao saznanja da se Predrag Koluvija, vlasnik „Jovanjice“, bavi trgovinom narkoticima.

„Njegovo odeljenje imalo je o tome i ranije saznanja, ali je čekao pravi trenutak da sve to veže u priču. Ima saznanja da su jednom prilikom iz te laboratorije zaplenjena četiri kilograma te opojne droge, ali ne želi još uvek da iznosi podatke o tim licima“, navodi se u iskazu Milenkovića.

Slobodan Milenković Foto:MUP

Sa druge strane, pojedini radnici na „Jovanjici“, koji se ujedno nalaze na optuženičkoj klupi, već ranije su dovođeni u vezu s dilovanjem narkotika. Tako se Sergej Mrđa, drugooptuženi za „Jovanjicu 1“ i ranije dovodio u vezu s drogom.

Ipak, i pored tri ključna dokaza koji nedvosmileno ukazuju da su se na „Jovanjici“ odvijale nedozvoljene radnje, vlast od otkrivanja afere pokušava da na sve načine da  ospori ove činjenice.

Pročitajte još:

Poslednji pokušaji došli su od strane nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović koja je istakla da je inspektor Milenković sa ministrom Stefanovićem pokušao da namontira

„Jovanjicu“. Bivša sekretarke MUP, koja se tereti za trgovinu uticajem, potom je istakla i da je Koluvija protivpravno lišen slobode na auto-putu tog novembra 2019. godine. Ne treba zanemariti činjenicu i da je Koluvija, u trenutku privođenja imao kod policijsku legitimaciju, ali i blinkere.

Podsetimo, za slučaj „Jovanjica“ javnost je saznala zahvaljujući političaru Miroslavu Aleksiću, koji je  otkrio da se MUP nije oglasio o tada rekordnoj zapleni na imanju kod Stare Pazove.

Rebić demantovao Koluviju

Predrag Koluvija, prilikom puštanja u kućni pritvor, u intervjuu svom advokatu Vladimiru Đukanoviću je rekao da nije imao policijsku legitimaciju, već značku koju je dobio od policijske asocijacije. Ipak, to je demantovao bivši direktor policije Vladimir Rebić.

„Bio sam na potezu Aleksinca i u određenom trenutku pored mene stajao je moj pomoćnik Dejan Kovačević i dobio je poziv od načelnika odeljenja za droge u Beogradu Milenkovića, da se izvrši hitna provera određene službene legitimacije. Radilo se o Koluviji. On je imao manji konflikt u saobraćaju, gde na autoputu nije hteo da se skloni sa brze trake i tom prilikom je uočeno da on ima i blinker i službenu legitimaciju. Oni su odmah posumljali da se radi o falsifikatu“, rekao je Rebić i dodao“Dejan Kovačević je izvršio brzo proveru tog broja legitimacije, i utvrđeno je da takva legitimacija postoji kod kolege u Trsteniku, odmah je taj kolega pozvan, on je dao na uvid svoju službenu legitimaciju i bilo je jasno da se kod Koluvije radi o falsifikatu“, objasnio je Rebić.

BONUS VIDEO: Ko koči slučaj „Jovanjica 2“?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram