Dijana Hrkalović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U Krivičnom zakoniku republike Srbije jasno se navodi da okrivljeni u postupku pred istražnim organima - sudom, tužiocem, policijom - ne mora da govori istinu. Može da ćuti, može da odgovara na ona pitanja koja mu "pašu", može i aktivno da laže. Senka ove procesne okolnosti prekrila je, zato, i "svedočenje" optužene sekretarke MUP Hrkalović, koja je u jučerašnjem nastupu na portalu "Objektiv" uradila upravo to - iznela svoju odbranu.

Zato je apsolutno nemoguće objektivno procenjivati „istine“ kojima se u razgovoru bavila, ali ih je zanimljivo posmatrati u krivičnom, društvenom i naravno političkom kontekstu.

Šta je to sinoć rekla sekretarka Hrkalović? Barem 5 „istina“ upada u oči.

1.Stefanović kriminalni mastermajnd

Najpre, počelo se od očekivanog: Nebojša Stefanović. bivši šef MUP, stoji iza opstrukcije procesa protiv ubica Vlaste Miloševića – šefa obezbeđenja nekoliko beogradskih klubova i rivala Belivukove grupe u ovom biznisu – ubijenog u januaru 2017. godine na šinama u Ulici kraljice Marije. Za pomenute opstrukcije sudi se upravo Dijani Hrkalović, ali ona tvrdi da je urgencije iz Višeg tužilaštva – u kojima je traženo da se predaju konkretni dokazi vezani za slučaj – aktivno blokirao upravo ministar. 

U tu svrhu, Hrkalović je kao svedoke „pozvala“ tužiteljku Krivokapić i (bivšeg) načelnika policije Rebića. Svoju ulogu je minimizirala, bilo kakvu veću uključenost u slučaj negirala, a kontekst ubistva i istrage nije ni pokušala da objasni – izgleda da je to bilo suvišno.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Sekretarka je ministra optužila i da je prisluškivao predsednika „iako ga je on politički stvorio“ (valjda da ga nije stvorio prisluškivanje bi bilo savim OK). To je mantra koju tabloidi „vuku“ već više od godinu dana, a istraga u ovom navodnom pokušaju državnog udara nije otvorena.

2.Andrej Vučić divan čovek

Neobično brzo u intervjuu pojavio se neočekivani akter – Andrej Vučić. Brat predsednika Srbije i koordinator SNS za Vojvodinu okarakterisan je kao divan čovek koji je bio trn u oku Nebojše Stefanovića. Da su Vučić i Stefanović imali tihe sukobe oko toga ko će (politički) kontrolisati Beograd priča je koja je bila prisutna u čaršiji mesecima pre Stefanovićevog političkog pada, odnosno povlačenja sa mesta šefa prestoničkih naprednjaka. Taj deo se uklapa.

Branko Malović i Andrej Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Niko sekretarku nije ni pitao o ulozi Andreja Vučića u aferi Jovanjica – zapleni nekoliko tona marihuane na poljoprivrednom dobru koje je bilo dotirano državnim novcem. Nije ni morao: potrčala je da sama kaže kako je njegova uloga u aferi nepostojeća. Istina je, zapravo, da Vučić nije ni obuhvaćen istragom, i da ga osim pojedinih opozicionih lidera u njoj niko nije ni pominjao. Zapravo, to su činile gotovo isključivo njegove stranačke kolege. Bizarno.

3.Odbrana Jovanjice

Sa Andreja Vučića lako smo skliznuli u odbranu afere Jovanjica. Neverovatno zvuči, ali bivša sekretarka je optužila svoje kolege da su fabrikovali najveću zaplenu marihuane u Evropi poslednjih godina. Ona je vrlo detaljno iznela svoje viđenje svih procesnih zakona koji su prekršeni u ovoj istrazi, bukvalno kao da je advokat odbrane optuženog Koluvije. To i ne treba da čudi – oni, uostalom, dele advokata Vladimira Đukanovića – ali ipak je presedan: sekretarka MUP kritikuje uspešnu akciju policije.

Predrag Koluvija Foto: A.K./ATAImages

Hrkalović se na taj način svrstala u red sa predsednikom Vučićem (koji se čudio dužini pritvora Koluvije) i advokatom Đukom, kao još jedna od onih koja aktivno brani okrivljene narko dilere.

4.Nije poznavala Mutavog

Hrkalović je prvi put odgovorila na spekulacije o svom odnosu sa pokojnim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, ubijenim u oktobru 2016. godine ispred beogradskog CZ. Sekretarka je rekla da ne samo što nije bila kuma ubijenog dilera droge, ne samo što nije bila prijatelj s njim, nego ga nije ni poznavala, a nije bila ni na uviđaju njegovog ubistva. Ništa od toga se nije desilo.

„Nikada se nismo sreli niti sam ga mrzela, ali nisam imala nikakav stav. Nisam bila na sahrani niti sam trebala da budem kuma. Ja nisam bila tamo, moj posao nije bio da idem na uviđaj ubistva“, dodala je u intervjuu.

5.Velja Nevolja je psihopata, a ni njega ne poznaje

Ista priča i sa Belivukom. 

„Dakle, nemam predstavu šta taj psihopata Belivuk ima istetovirano na sebi, ali verujte to ne mogu biti ja, jer se preziremo, bile su i priče da je hteo da me ubije. Moj prezir ne traje poslednjih godinu dana, moj prezir traje šest godina, dakle, ali sve to manje više do trenutka kada je ubijen moj prijatelj u novembru 2019, vođa navijača Partizana Kića Marković. Tada sam dobila potpuni nervni slom. Niko živ me neće uveriti da Belivuk nije organizovao to ubistvo“, rekla je Hrkalović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs

Neverovatno zvuči, ali izgleda da su apsolutno sve priče o povezanosti Hrkalović sa kriminalnim i navijačkim grupama zapravo izmišljene.

Da podsetimo, ipak, još jedanput: u Krivičnom zakoniku republike Srbije jasno se navodi da okrivljeni u postupku pred istražnim organima – sudom, tužiocem, policijom – ne mora da govori istinu. Može da ćuti, može da odgovara na ona pitanja koja mu „pašu“, može i aktivno da laže. Senka ove procesne okolnosti prekrila je, zato, i „svedočenje“ optužene sekretarke MUP Hrkalović, koja je u jučerašnjem nastupu na portalu „Objektiv“ uradila upravo to – iznela svoju odbranu.

BONUS VIDEO: Kako se brane kriminalci na sudu: Svali sve na SNS