Foto:arhiva Nova.rs EPA/EFE; MUP srbije

Prepucavanje između bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović i ministra Nebojše Stefanovića ponovo je u žižu javnosti vratilo slučaj “Jovanjica”, ali i ukazalo na činjenicu da je pronalazak jedne od najvećih plantaža opojne droge u Srbiji bolna tačka aktuelnog režima.

Sve više se u javnosti može čuti da se iza sukoba između Hrkalović i Stefanovića, koji već danima iznose optužbe jedno drugome na račun, krije zapravo “Jovanjica”, te da je reč o nameri da se ospori otkrivanje imanja sa tada rekordnom količinom opojne droge.

Tome u prilog ide i činjenica da se na udaru režimskih tabloida, predvođenih nastupom Dijane Hrkalović, nalazi inspektor Slobodan Milenković, mali Senta, koji je otkrio “Jovanjicu”.

Blinkeri i značka

Kako je Hrkalović izjavila, Milenković i Stefanović stoje iza “montiranja” “Jovanjice”. Potom je pokušala i da ospori hapšenje vlasnika imanja Predraga Koluvije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Ministarstvo odbrane vojske srbije

Postavlja se pitanje kako je moguće da je hapšenje Koluvije, kako tvrdi bivša sekretarka MUP, bilo protivpravno, ukoliko uzmemo u obzir da je u trenutku legitimisanja na auto-putu vlasnik “Jovanjice” kod sebe imao lažnu policijsku značku, ali i blinkere koje koriste službena vozila MUP.

O tome je govorila i novinarka Jelena Zorić u “Utisku nedelje” koja već godinama istražuje slučaj “Jovanjica”.

“(Aleksandar) Vučić sada mora da odluči da li će da podrži projekat nekih partijskih i državnih ‘ortaka’ ili će da se bori za pravnu državu… Kada se sruši i ako se sruši Jovanjica, videće se da li se vlast zalaže za pravnu državu“, istakla je Zorić.

Zorić: Je li, mame ti pitaj Nebojšu da li te prisluškivao?

Zorić je istakla da je cilj svađe Hrkalović i Stefanovića „medijska priprema“ za hapšenje načelnika odeljenja za borbu protiv narkotika Milenkovića.

„Svaki dan sve više. Prvo je krenulo sa opskurnih portala, a sada na televizijama sa nacionalnom frkevencijom, čujete narative da je on diler, čovek koji se bori protiv droga i kada njega uhapse, onda će “Jovanjica” da se raspadne i onda niko neće da veruje u taj predmet“, rekla je novinarka i dodala:

Pročitajte još:

„Ko ima interes? Imaju oni koji su okrivljeni i nije samo Predrag Koluvija, već i brojni pripadnici BIA, MUP i VOA, tri bezbednosne strukture.“ Ipak, to nije sprečilo da nekadašnja državna sekretarka MUP, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, nastoji da ospori slučaj koji je već godinama bolna tačna režima.

Zbog slučaja “Jovanjica” vode se dva sudska postupka – “Jovanjica 1” i “Jovanjica 2”, a istraživački portali godinama već ukazuju na povezanost predmeta “Jovanjica” sa vrhom vlast. Nesumnjivo je jasno da proizvodnja konoplje na imanju nije mogla biti moguća bez znanja državnih institucija, od kojih su pojedine dale čak i dozvole.

Advokat Borivoje Borović u razgovoru za list Nova ističe da je “Jovanjica” nekim svojim delom zasigurno državni projekat.

“Očigledno je u slučaju “Jovanjice” reč ili o projektu iza kojeg stoji državni organ ili o privatnom biznisu, u koji su umešani ljudi iz samog vrha vlasti. Mi u slučaju “Jovanjica” imaju situaciju da je to bio štićeni objekat, o čemu svedoči činjenica da je čuvan od strane pripadnika BIA, VOA i policije, te se nije očekivalo da će iko ikada ući na pomenuto imanje i uhapsiti Koluviju”, ističe Borović za Novu.

Borivoje Borović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Navodi i da na sve ovo ukazuje jedna bitna činjenica.

“Znate, mi imamo situaciju da sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o slučaju “Jovanjica”, dok je on u toku, i iznosi tvrdnje poput te da Koluvija ne treba da bude u pritvoru, jer nije ubio ne znam koliko ljudi. Čini mi se da čak i tu vidimo paniku koju slučaj “Jovanjica” izaziva kod vlasti i očigledni strah da Koluvija ne progovori”, kaže Borović.

Pročitajte još:

On se osvrnuo i na navode koji proteklih godina obitavaju u medijima, a to je da je Koluvija prilikom privođenja zvao brata predsednika države, Andreja Vučića.

“Iako je tužilaštvo to demantovalo, moram da napome da postoji telefon u predmetu koji nije veštačen”, tvrdi Borović.

Veštačenje pokazalo procenat THC

Sa druge strane, odbrana Koluvije od otkrivanja plantaže tvrdi da se na pomenutom poljoprivrednom gazdinstvu nije uzgajala nikakva opojna droga, već industrijska konoplja, za šta su imali neophodne dozvole. Ove tvrdnje demantuje nekoliko činjenica – od toga da je inspektor Slobodan Milenković tvrdio na saslušanju da je od ranije znao da je Koluvija diler, do toga da je većina biljaka na imanju imala više od dozvoljenih 0,3 procenta THC u sebi.

Foto: Newsmax Adria

I dok većina analiziranih biljaka sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom, pojedine sadrže i do nekoliko puta više procenata.

Tako su pojedini analizirani uzorci imali u sebi 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola (THC).

Već robijali zbog droge

Takođe, ne treba zanemariti još jednu bitnu činjenicu. Pojedini uhapšeni u slučaju „Jovanjica“ od ranije su poznati istražnim organima zbog povezanosti sa dilovanjem narkotika. Tako se Sergej Mrđa i ranije dovodio u vezu s drogom.

On je 2011. godine prvi put pao u ruke policije, doduše Mađarske.

Podsetimo, za rekordnu zaplenu na „Jovanjici“ se ne bi saznalo da o tome javnost nije izvestio opozicioni političar Miroslav Aleksić. On je na konferenciji upitao MUP zbog čega nisu javnost obavestili o rekordnoj zapleni narkotika. Ne treba zanemariti činjenicu da nije takon čest slučaj da se policija ne oglasi o rekordnoj zapleni narkotika.

BONUS VIDEO: Jelena Zorić o opstrrukciji slučaja Jovanjica: Pripadnici nekoliko bezbednosnih službi i kraci u tužilaštvu se bave organizovanim kriminalom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare