Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Porodica i prijatelji Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke, koji je pre tri godine pronađen mrtav, obeležili su godišnjicu njegove smrti, između ostalog i čituljom u novinama, kao i snažnom porukom: "Mi koji ostasmo na zemlji posle tebe nećemo dati spokoja tvojim ubicama dok pravedno ne odgovaraju za zločin koji su počinili."

David Dragićević (21), nije se vratio kući nakon večernjeg izlaska 17. marta 2018. godine. U njegovu potragu uključili su se i građani, a telo je pronađeno šest dana kasnije. Policija je saopštila da je smrt mladića nastupila utapanjem, te da u njegovoj smrti nema elemenata krivičnog dela. Porodica međutim, nikad nije poverovala u ovu verziju događaja, tvrdeći da je mladić ubijen.

„Tačno je tri godine od kako sam ga zadnji put poljubio i kako je otišao iz svoje kuće. Nikad se nije vratio. Znajući sebe ja nikada neću biti miran. Ja ovde apsolutno nisam bitan. Bitna je pravda za Davida, da svi budu osuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Ja svoju pravdu nikada neću dobiti, itekako sam svestan toga“, rekao je nedavno Davor Dragičević za portal Nova.rs.

Na konferenciji za novinare MUP rečeno je i da je David pre smrti opjačkao kuću u centru Banjaluke i da je bio zavisnik od droga. Sumnja u policijske izveštaje o njegovoj smrti i klevete na račun preminulog mladića bez ikakvih dokaza,  doprinele su da građani izađu na ulice i iskažu svoje nezadovoljstvo.

Nedavno u pismu za Nova.rs, obducent Radovan Furtula koji je bio deo tima na VMA u vreme kada je rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, je objasnio da postoje detalji sa reobdukcije, koji ukazuju na to da je David Dragičević ubijen.

dr Radovan FurtulFoto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dakle, koliko je teško reći da je pokojni David Dragičević lišen života tako što ga je više osoba koristeći svoju fizičku nadmoć utopilo u plićaku neke dostupne vode? Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) delovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni delovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore“, napisao je Furtula.

Podsetimo, građani Banjaluke protestovali su skoro godinu dana, dok policija Republike Srpske nasilno nije prekinula demonstracije. Došlo je čak do hapšenja Davidovih roditelja 25. decembra. Istovremeno, u Sarajevu i Mostaru su protestovali građani dajući podršku Davidovom ocu Davoru Dragičeviću i grupi „Pravda za Davida“.

Ne davimo Beograd
Foto:Ne davimo Beograd

Protestima su se pridružili i građani u Beogradu, koji su se okupili uz povike „Pravda za Davida“, transparent i uzdignute pesnice da pruže podršku roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Pročitajte još:

Na banjalučkom Novom groblju obavljena je ekshumacija tela Davida Dragičevića. Davidovim roditeljima izdato je odobrenje kako bi kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski grad Wiener Neustadt gde je ponovo sahranjen.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima i hapšenjima koje su trpeli oni i građani koji su ih podržavali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar