Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem (24) ušla je u 26. dan, a konkretnih informacija o potrazi gotovo da više nema. Otkako se policija poslednji put oglasila sa zvaničnim informacijama prošlo je 13 dana, a dug period ćutanja stvorio je širok prostor za spekulacije, objavljivanje lažnih informacija i nagađanja. Šta do sada znamo o Perišu?

Malo je tačnih i potvrđenih informacija o nestanku Mateja Periša, a još manje o potrazi koja je za njim raspisana još 31. decembra. Za sada je zasigurno poznato da je Periš kobne večeri sa prijateljima bio u „Gotiku“, da je u jednom trenutku, iz nepoznatih razloga, istrčao iz kluba.

Pročitajte još:

Sledeće što je pozato jeste da su sigurnosne kamere usnimile mladića u majici kratkih rukava kako trči beogradskim ulicama. Za neke od tih snimaka Nenad Periš, Matejev otac, potvrdio je da je na njima njegov sin, dok je za veći deo njih ostalo nejasno, pa se čak i policija u zvaničnim saopštenjima ograđuje tvrdnjom da je reč o „mladiću koji podseća na Periša“.

Beogradska policija oglasila se neposredno nakon sastanka sa zvaničnicima hrvatske policije, to jest pošto su oni po povratku u Hrvatsku održali konferenciju za tamošnje medije. Tada je MUP objavio rekonstrukciju događaja, a zatim utihnuo.

Interesantno je da ni srpska ni hrvatska javnost do danas nisu dočekali da se bilo ko od Matejevih prijatelja, koji su kobne večeri bili sa njim u „Gotiku“, oglasi javno, osim što su snimili video-zapis ispred kluba i objavili ga na Jutjub. Ipak, da progovori javno odlučila je Maja Sopta, 31-godišnja Splićanka, poslednja osoba koju je Periš kobne noći kontaktirao.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Do njenog pojavljivanja javnost je naširoko spekulisala da je umešana u Matejev nestanak, a onda je svojim izlaganjem dodatno rasplamsala sumnje. Ipak, odlučila je da se više ne oglašava, jer kako nam je kazala, rekla je sve što je imala. Za razliku od nje, Periševi prijatelji ostali su nemi sve do danas.

Potraga, reka Sava, policija, Savski kej, reka Sava, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa druge strane, mediji su proteklih nedelja u više navrata spekulisali i o sukobu koji je ekipa iz Splita u „Gotiku“ imala sa društvom iz Zadra. Sukob je navodno izbio oko računa, a sve okolnosti pomenute rasprave ostale su nerazjašnjene do danas.

Sumnje su dodatno produbili i istražitelji iz Hrvatske, koji su istakli da su misteriozni Zadrani identifikovani i ispitani u policiji.

Još jedno saznanje je pokrenulo pitanje dešavanja u „Gotiku“ kobne večeri kada je mladić nestao. Naime, pre nekoliko dana u hrvatskim medijima objavljena je prepiska Matejevih druga i devojke u kojoj se pominju narkotici.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Čudna konverzacija je išla u dva pravca – najpre su prijatelj i devojka govorili da se nisu konzumirali narkotici, a potom su rekli da jesu. Ipak, istina nije poznata.

Sa druge strane, otac nestalog mladića Nenad Periš ranije je za Nova.rs istakao da njegov sin nije koristio narkotike.

Diskusija o tome šta se dešava sa Perišem „preselila“ se poslednjih dana na društvene mreže. U raznim Vajber i Fejsbuk grupama naširoko se razmatraju sve teorije i mogućnosti, a zabrinuti građani iz celog regiona ujedinili su se u molitvama da se mladić pojavi živ.

Strepnje da se sa Perišem dogodilo nešto drugo, da nije ušao u reku kako to policija sumnja, već da je otet, da se iza svega krije neki veći plan, da je Periš u Beograd došao sa nekim trećim ciljem, a ne kako bi se provodio sa drugovima, produbljuju se jer javnost nema odgovore na niz pitanja.

Bonus video: Ronioci u potrazi za Matejom Perišem na Savi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar