Mapa Matejevog kretanja ruši prvobitnu teoriju o tome gde je trčao

Hronika 14. jan. 202213:01 > 13:31
Podeli:
Mapa kretanja Matej Peris
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ruta kojom se u noći nestanka kretao mladi Splićanin Matej Periš (27) više je puta označena i rekonstruirana te je dosad već potpuno poznata. Međutim, sam opis kretanja ne daje odgovor na pitanje zašto se mladić njome zaputio. Trenutno je široko prihvaćen narativ da Matej nije imao cilj, te da je bezglavo trčao.

Međutim, Slobodna Dalmacija otkriva da je trasa kojom se odlučno i užurbano kretao ulicama Beograda te noći skoro potpuno ista kao ruta koju prvu predlaže internet navigacija nakon unosa kluba Magacin, bivši Gotik, kao polazne tačke, i restorana Savanova, kao odabranog odredišta.

Izvrsno se snalazio

Njegova i navigacijska ruta ne preklapaju se tek u jednom kraćem delu, nakon čega se Matej ponovno vraća na zadati put. U slučaju da je nekud nameravao stići, za pretpostaviti je da se momak u stranoj zemlji oslonio na upute koje mu je ponudila navigacija na mobilnom telefonu.

Mapa kretanja Matej Peris
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ako je bilo tako, trasu do željene lokacije je potražio sam, ali isto tako postoji mogućnost i da ju je neko, ko ga je tamo i čekao, podelio s njim, bilo preko WhatsAppa ili preko Telegrama.

Matejev otac Nenad Periš primetio je i više puta napomenuo kako mu se čini da njegov sin na snimcima trči prema određenom cilju.

"Nije trčao, kako vidim, a da ne zna gge trči", poručio je otac mladića.

Ako se pogleda put koji je Matej prešao iz vazduha i uporedi s uputama navigacije, čini se da njegova trasa zaista kontinuirano “teče” ka finalnom odredištu. Pritom neke njegove reakcije, kao što su zaustavljanje taksija i jedno odlučno skretanje, odaju nastojanje da se vrati na ispravnu putanju.

Matej, osim toga, ne uznemirava prolaznike, ne tetura se, sklanja se od vozila, spretno preskače ogradu ispred restorana na odredištu, naposletku usporava korak, i sve vreme ne deluje dezorijentirano. Naprotiv, iz te perspektive deluje kao da se izvrsno snalazi oslanjajući se na spostvenu prostornu orijentaciju na mračnim i polupraznim ulicama nepoznatog grada.

Pri tome valja napomenuti da nije išao pešačkom rutom, koja ide obalom, pošto nije mogao biti siguran pokriva li šetalište uz reku Savu kontinuirano celi put do Savanove. Naime, Google navigacije kod pešačkih ruta i sama daje upozorenje kako ne garantuje da navedeni put nema prepreke.

Matej na početku kreće tačno onim putem koji je istaknut na Google mapi kao prikaz najkraće rute za vozače, stižući tako od kluba do Karađorđeve ulice. Krećući se levom stranom uz široku ulicu, produžio je ravno i prošao ispod Brankova mosta, te na prvoj raskrsnici, na kojoj se Karađorđeva ukršta s Crnogorskom ulicom, a nedaleko od zloglasne Španske kuće, zaustavio taksi.

Nije poznato šta je tačno mladić upitao taksistu ni šta mu je ovaj odgovorio, budući da su mnogi detalji istrage nedostupni javnosti. Moguće je da je upitao taksistu za prevoz jer se odredište pokazalo nešto daljim nego što je mislio, pri čemu ne treba zanemariti ni činjenicu da je u zimskoj noći nosio majicu kratkih rukava, pa mu je do tog trenutka, uprkos trčanju i brzom hodu, verovatno postalo i hladno.

Isto tako je taksista logičan izbor ako želite upitati za smer u trenucima kada se pomisli da si skrenuo sa zadane rute. Treba uzeti u obzir da mu se izvan granica matične države na mobilnom uključuje “roaming” te mu je internetska veza izvan kluba mogla biti nedostupna za proveru navigacije.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Šta je bilo uz reku?

Neposredno nakon kratkog razgovora s taksistom, Matej nastavlja da se kreće Karađorđevom, ali brzo primećuje da ga ona vodi sve dalje od obale te se snalazi, skreće u Travničku ulicu i tako ponovno dospeva na ispravnu rutu, onu koja vodi prema Promenadi i restoranu Savanova.

Treba napomenuti da je nakon rastanka s taksistom do odredišta stigao za svega tri minute, što isključuje naklapanja o njegovom skrivanju u Španskoj kući, ali, još uvek pod pretpostavkom da je zaista nameravao stići do restorana Savanova, potvrđuje i to da nije bio izgubljen i dezorijentisan.

Stigavši do restorana Savanova, koji nije radio, usporio je hod i, svestan prostora oko sebe, preskočio ogradu koja mu se našla na putu, što opet dokazuje da njegove motoričke sposobnosti nisu bile narušene, te je nastavio kretanje oko zgrade Savanova potraživši izlaz na Promenadu. Tamo se spustio niz stepenice prema Savi, ali objavljeni isečak snimka s nadzorne kamere se tu završava.

Matej Periš, sigurnosna kamera, trči
Foto: Printscreen/YouTube/Nestali Matej Periš

Nije vidljivo da li je još neko bio dole niti ko se kretao oko restorana izvan objavljenog vremenskog raspona, i šta se sve eventualno događalo nakon Matejevog prilaska reci. Pojavile su se različite interpretacije navedenog snimka, pogotovo jednog uvećanog dela na kojm se vidi nešto što se po društvenim mrežama i medijima interpretiralo kao “komešanje”.

Njegov otac Nenad Periš se takođe izjasnio o tome.

"Pojavile su se svakakve teorije. Ne vidi se njegov ulazak u vodu i vide se neka pomeranja za koja ne mogu razjasniti tačno o čemu se radi.To se treba razjasniti jer je mesto gde se spustio širok prostor, a vidi se samo jedan deo. Treba utvrditi vidi li se na snimci da je još neko bio tamo ili je reč o nečem drugom", kazao je, prenosi Slobodna Dalmacija.

Budući da je kvalitet snimka jako loš, zaista je teško nagađati radi li se o kretnjima jedne ili više osoba ili odbljescima s vode. Za očekivati je da će hrvatski MUP pregledati i te snimke u punom trajanju pre i posle Matejevog dolaska. Sigurno će napraviti sve potrebno za što bolju rezoluciju te će tako razrešiti sve nedoumice i nagađanja.

Izjave prijatelja

Cilj Matejevog izlaska iz kluba poznat je sigurno i njegovim prijateljima koje su inspektori MUP-a Srbije poligrafski testirali i ispitali. U bar jednom od tih iskaza, koje je su sada preuzeli hrvatski policajci, stoji gde i zašto je Matej Periš išao. Činjenica da je izašao bez jakne, ukazuje i kako se nameravao vratiti u klub, a trčao je kako bi stigao na vreme, ako ga je neko čekao.

Nijedan od njegovih šest prijatelja nije izlazio u javnost s događajima te večeri s 30. na 31. decembra. Kao razlog su naveli kako ne žele kompromitovati istragu što takođe ukazuje da u njihovim izjavama policiji stoje saznanja koja makar delimično objašnjavaju njegovo kretanje.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Hrvatska policija će ih ponovno ispitati, to je već najavljeno, a najavljeno je da će se u nastavku istrage uzeti i potrebni podaci s mobilnog telefona. Pri tome inspektori nisu ulaziti u operativne detalje, ali jasno je da telefoni prijatelja takođe mogu pružiti potrebne podatke.

Što se tiče mobitela nestalog Splićanina, on je nedostupan, strahuje se da je završio u reci zajedno s mladićem što ne znači da se ne može provesti telekomunikacijsko veštačenje.Od sudskog veštaka za mobilne telefone iz Splita, koji je zamolio da se ne objavljuje njegov identitet zbog osetljivosti situacije, saznajemo koliko ta činjenica ograničava količinu podataka koja se može dobiti.

"Većina usluga koje se koriste na mobilnom imaju neke backupe na Google driveu ili, ako se radi o Samsung uređaju, Samsung accountu. Teoretski se do podataka može doći i bez uređaja ako se njegov broj reaktivira drugom karticom i resetuju se lozinke od maila. Tako bi se mogla napraviti rekonstrukcija kretanja. Da vam pojasnim, ako moj telefon ima uključene lokacijske usluge, on u svakom trenutku prati gde sam ja. Ali ako ga ostavim doma i odem te dođe moj mali i baci ga u vodu on se ugasi. Međutim ja i dalje vidim gde je bio do trenutka dok je još bio uključen kada pristupim svom g-mailu", kaže on.

Beleške operatera

Nadalje, sve zavisi o aparatu, neki mogu nakon padanja u vodu funkcionirati još 10 do 20 sekundi, a neki čak do pola sata da pošalju zadnju lokaciju. Operateri beleže lokacije na način se ima informacija da ste spojeni na određeni odašiljač te najčešće bude stapanje na dva-tri tornja i po tome se može odrediti lokacija.

Što se tiče poziva i SMS poruka njih beleži operater i može ih izvući, dok ove ostale preko interneta ne. Kod društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju može se dobiti sve što je na oblaku (Cloud-u), a to je moguće za Facebook, Instagram i Telegram. Također se može od FB-a i službeno dobit pristup nalogu, pogotovo u ovakvim slučajevima gde je uključena policija.

Što se tiče komunikacije WhatsApp-om, može se utvrditi jedino ako ima aktiviran backup na Google Driveu. Aplikacija Signal nema back up na Google Driveu te se bez uređaja ne može ništa izvući, osim ako ne postoji iPAD ili računar s istim podacima koji se s njega mogu dobiti. Za istoriju pretraživanja (spajanja) na internetu treba pristup google računu ili gmailu.

Foto: Printscreen MUP Srbije/Video

Što se tiče biometrijskih informacija korisnika (broj otkucaja srca, brzina hodanja…) sve ovisi o kojoj aplikaciji se radi da bi se dobilo nešto bez uređaja. Spajanje na bežične mreže bilježi kod lokacijske mreže, ako je uzeo karticu srpskog teleoperatera s njihovim brojem, trebalo bi znati koja je kartica i koji broj.

Svi operateri beleže dve informacije, serijski broj uređaja i broj kartice. Ako je imao hrvatski telefon i hrvatsku karticu s kojom je bio spojen, tada neke informacije ima i naš operater. Ako je izvadio i stavio "srpsku" karticu onda srpski operater može rekonstruirati na kojoj je mreži bio spojen tamo i može izlistati lokacije.

Bonus video: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram