Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC

Tragična smrt dečaka koji su se u nedelju popodne utopili u jezeru Očaga kod Lazarevca, ponovo je pokrenulo pitanje kupanja na uređenim i neuređnim kupalištima kojih u celoj Srbiji ima mnogo, ali odgovornosti roditelja, posebno onih koji imaju sasvim malu decu, na šta moraju obratiti pažnju za vreme boravka mališana u vodi, makar ona bila plitka i zašto je važno da ni na tren ne skidaju pogled sa njih.

Srpska policija saopštila je juče podatak da je od 30. aprila ove godine do danas, živote utapanjem u rekama, jezerima, izgubilo 17 građana.

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Zbog tragedije u kojoj su život na tragičan način izgubila dvojica dečaka Nova.rs obratila se najstručnijim osobama iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije sa pitanjem na šta sve roditelji koji decu odvode na reke i jezera da se rashlade od velikih vrućina, moraju da obrate pažnju i kakva pravila ponašanja treba da se poštuju.

„Prva, osnovna i najbitnija stvar je da dete ne sme da bude u vodi bez prisustva roditelja. Nije dovoljno da roditelj sedi na peškiru ili u parkiću ili ne znam gde i samo nadzire, odnosno, posmatra dete. Potrebno je da uvek i u svakom trenutku bude pored svog deteta jer samo na taj ono je bezbedno. Najčešće roditelji detetu stave samo mišiće ili šlauf  i puste ga da se samo brčka u vodi, a oni ga posmatraju sa peškira, a dovoljno je da dete samo podigne ruke i propadne kroz šlauf. Roditelji moraju da budu svesni da dete kada mu glava dođe ispod površine vode, ne reaguje isto kao odrasla osoba koja će da se bori i viče u pomoć. Mala deca nemaju razvijen taj osećaj šta se dešava i jednostavno potonu, a dovoljno je da roditelj na sekundu pomeri glavu i da se to dogodi, kaže za Nova.rs, Kristina Miladinović iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.

Foto: TANJUG/ ALEM ROVCANIN

Prema njenim rečima spasioci imaju česte probleme sa roditeljima dece za koje oni tvrde da su dobri plivači i ne obaziru se na upozorenja spasioca da njihovo dete nije za olimpijski bazen i da ne treba da idu u dubinu.

Ne daj Bože da se roditelju u dubini nešto dogodi, dete neće moći samo da odreaguje i onda umesto jednog, uvek imamo dva problema.

Na pitanje Nova.rs koje su procedure u slučaju da se primeti da se neko dete davi, Katarina Miladinović inače profesionalni spasilac, kaže:

„Od velike važnosti je pružiti pomoć u prvih nekoliko trenutaka. Dešava se da osobi koja se utapa, neko priđe nestručno. Čak je i dete u vodi  dva ili tri puta jače nego što je inače, jer se u ovakvoj situaciji ubrzano liči adrenalin.  Osoba koja priđe detetu može i sama da nastrada. Zato je jako važno da prva pomoć, bude stručna, od strane spasioca ili čuvara kupališta ili ako njih nema, onaj ko pomaže mora davljeniku u ruke gurne neki predmet, bilo da je to grana ili daska, pa čak i mišić, šta god ima pri sebi, da se dete uhvati i da može da ispliva na površinu i da udahne vazduh.“, kaže ona za Novu.rs.

Na pitanje šta u slučaju davljenja treba preduzeti u situacijama kada nema spasioca, Katarina Miladinović kaže da to pre svega zavisi od situacije  i stanja osobe koja se utapa, bilo da je dete ili odrasla osoba.

„Mi spasioci pratimo  da li je došlo do gubitka vitalnih funkcija svesti i započinjemo proces reanimacije. Ako vidimo da osoba nije svesna, ali ima puls i disanje moći ćemo  da ga postavimo u određeni položaj. Kada izvučemo osobu iz vode postoje određene procedure u zavisnosti od njegovg stanja. Pozivamo Hitnu pomoć ali ako osoba nema vitalne funkcije mi započinjemo sa merama reanimacije.“

Što se tiče važnih preporuka, kako za roditelje dece, tako i za starije iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije, podsećaju kada u vodu nikad ne treba ulaziti:

„Pod dejstvom alkohola, ne treba se prejedati obilnim obrocima pre ulaska u vodu , treba poštovati temperaturne razlike. Kada je napolju velika vrućina bitno je to postepeno rashlađivanje , odnosno postepen ulazak u vodu, kako ne bi došlo do šoka organizma usled velikih temperaturnih razlika“.

Katarina Miladinović dodaje da je iz njenog iskustva, nivo svesti naših kupača na niskom nivou i da je danas jako teško objasniti nekom kupaču zašto ne može da skoči u vodu na određenom mestu.

„Apelujem na kupače da ne idu na kupalitšta gde nema uređene infrastrukture, gde nema minimum spasilačke službe, Prve pomoći i redarske službe. To su te neke osnovne službe koje su potrebne, da bi sam boravak na vodi bio bezbedan po posetioce“, kaže Katarina Miladinović za Novu.rs.

 

Feonomen suvog utapanja

Prilikom utapanja jedan od čestih fenomena, koji se javlja i kod dece je „fenomen suvog davljenja“. Prema rečima Katarine Miladinović to se dešava usled straha i panike, kada dolazi do zatvaranja laringsa i prohodnosti disajnih puteva.

„Pogrešna predstava je što ljudi misle da se osoba utopila u vodi zato što su pluća puna vode, ustvari ključan razlog je što nema kiseonika u plućima, a ne zato što ima prisustva vode i zato se zove suvo utapanje, jer dolazi do zatvaranja laringsa i jednostavno, vazduh ne može da prolazi . Osoba polako u određenom trenutku gubi svest i počinje da tone i onda se taj mišić opušta i voda ulazi u disajne puteve,  tako da je na kraju ishod isti – davljenje, dodaje ona i naglašava da suvo utapanje nastaje zbog straha i panike.

Nedavne tragedije na rekama i jezerima

Jezero Očaga

Dvojica rođene braće D.M. (5) i D.M. (7) utopila su se u nedelju popodne na jezeru Očaga kod Lazarevca. Tragediji je prethodilo kupanje porodice u jezeru, a dvojica dečaka su samo u jednom trenutku nestala ispod površine vode. Roditelji, koji su u plićaku bili sa bebom, odmah su pozvali spasioce i mališani su najbrže moguće izvučeni iz vode. Na licu mesta pružena im je prva pomoć i pokušana reanimacija, ali posle jednočasovne borbe, lekari su konstatovali smrt dvojice dečaka.

Jezero Gazivode

Na 20 kilometara od Novog Pazara, u jezeru Gazivode,  16. avgusta utopio se sedamnaestogodišnji tinejdžer J.Ć. Kako su preneli mediji, on je na kupanje otišao sa trojicom drugara i utopio se pri poslednjem skoku u vodu. Zaronio je i više i nije isplivao.

Bubulićko jezero

Aleksandar P. (19) iz sela Lukomir kod Žitorađe, 4. avgusta pronađen je mrtav u Bubličkom jezeru, kod Prokuplja. Obdukcija je pokazala da je imao 2,43 promila alkohola u krvi. Leskovčanin (48) se utopio  na istom jezeru 30. jula.  Prema rečima očevidaca on je iznenada nestao, a telo je rponađeno posle dva sata potrage. Spekulisalo se da ga je u dubinu povukao vir.

Utapanje u Limu

Jedanaestogodišnja devojčica tragično je nastradala 16. jula kada je BMW sleteo u Lim. Otac i sin koji su bili u vozilu su isplivali, dok je devojčica, prema pisanju medija, ostala zarobljena u džipu, između sedišta potopljenog auta.

Bovansko jezero

Dana 14. jula na  ušću Brške reke u Bovansko jezero utopio se Bogoljub B. (17).

Beli kamen 

U Jezeru Beli kamen kod Bešenova 1. jula se utopio M. J. (28) iz Ratkova kod Odžaka. Jezero je dubine više od 50 metara. U njemu je zabranjeno kupanje, ali spas od velikih vrućina koriste mnogi građani, ne mareći za ovu zabranu.

Srebrno jezero

Mladić Marko K. (22) utopio se u Srebrnom jezeru 1. jula, pošto je zajedno sa dva drugara ispao iz čamca kojim se se prevozili iz vikendice.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare