Tokom vikenda prvi veliki talas putnika na granicama

Podeli:
Preševo
Foto: Uprava carina

Prvi veliki talas putnika koji su krenuli na godišnje odmore prošao je tokom proteklog vikenda preko naših graničnih prelaza. Pritisak ogromnog broja putnika koji u isto vreme, najčešće vikendom kreću na put, neminovno dovodi do povremenih čekanja, zbog čega i dalje savetujemo da se pre polaska proveri stanje na prelazima i, tamo gde je to moguće, odabere neki od alternativnih, manje opterećenih pravaca.

Danas je situacija na gotovo svim većim prelazima potpuno drugačija, počev od Horgoša, gde ni na ulazu, ni na izlazu iz zemlje nema dužih zadržavanja, navodi se u saopštenju MUP.

Slično je i na prelazu Kelebija gde se putnici radi obavljanja graničnih formalnosti i na ulaznoj i na izlaznoj strani zadržavaju do pet minuta.

Foto: Uprava carina

Trenutna situacija na suprotnom kraju Srbije je takođe umnogome drugačija u odnosu na jučerašnji dan. Na Preševu, preko kojeg uglavnom idu svi oni koji žele na grčko primorje, čeka se do desetak minuta na ulazu i između 15 i 20 minuta na izlazu iz zemlje.

Na graničnom prelazu Gradina koji koriste putnici ka Bugarskoj ili Turskoj, danas je takođe neuporedivo bolja situacija. Na ulazu uopšte nema zadržavanja, dok se na izlaz iz zemlje čeka do 30 minuta.
Na prelazima ka Republici Hrvatskoj u putničkom saobraćaju takođe nema dužih zadržavanja. Na Batrovcima se na ulazu čeka do 20 minuta, dok na izlazu nema zadržavanja, a kada je reč o prelazu Šid, granica se u oba pravca prelazi bez bilo kakvog čekanja.

Foto: Uprava carina

Na najvećem prelazu ka Crnoj Gori i danas se beleže izvesna zadržavanja, zbog, kako kažu kolege carinci, smene turista. Naime, na Gostunu se na prelazak granice na ulazu u zemlju čeka između 25 do 30 minuta, dok su zadržavanja na izlazu do najviše 15 minuta.

Na prelazu Kotroman koji je tokom turističke sezone takođe vrlo opterećen, na ulazu nema zadržavanja, dok se na izlazu čeka oko desetak minuta.

Foto: Uprava carina

Uprava carina Srbije je na najprometnijim prelazima angažovala maksimalan broj službenika, a otvorene su i sve ulazne i izlazne trake, kako bi se putnicima maksimalno olakšalo putovanje.

Ipak savetujemo da se za put, ako je to moguće, izbegne vikend, jer su na granici gužve tada najveće.

Foto: Uprava carina

Podsećamo putnike da se pre polaska dobro informišu o stanju na prelazima kako bi izabrali najrasterećeniju rutu putovanja, ali i da bi se podsetili važećih propisa koji su dostupni na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju ili kroz koje prolaze.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar