Specijalni sud Uroš Blažić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Amir Hamzagić/Nova.rs

Uroš Blažić, optuženi za masakr u Duboni i Malom Orašju, kome je u toku suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, počeo je sa iznošenjem odbrane, a kako javlja naš reporter sa lica mesta, njega je opkolilo pet čuvara.

„Ostajem pri svom iskazu da sam kriv“, rekao je kratko Uroš Blažić na početku.

Podsetimo, Blažić se na prethodnom ročištu izjasnio krivim za krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Tada je kazao kako ne zna šta ga je obuzelo kobne večeri, a takođe je izjavio saučešće porodicama ubijenih, a to je učinio ponovo.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Želeo bih da izjavm saučešće svim porodicama i žrtvama. Vreme ne mogu da vratim. Neću da odgovaram pitanja tužioca o kritičnoj večeri, samo na pitanja svog advokata. Niko nije zaslužio oduzimanje života. Hteli su da prave od mene da sam hteo teroristički akt. Hoću da moj otac, za sebe sam kriv i spreman sam da odgovoram, ali nisam za to da odgovara nevin čovek samo zato što je moj otac. On nema veze sa mojim oružjem. Svestan sam da će ovo izazvati gnev, da će sud i tužilac iskoristiti protiv mene, ja sam svoju krarijeru završio, ali nema potrebe da moj otac ispašta zbog toga“, kazao je Uroš Blažić.

Njegov otac Radiša, koji je takođe optužen, na prošlom ročištu se izjasnio da nije kriv. Stariji Blažić je sada izjavio saučešće porodicama žrtava koje je ubio njegov si, ponovio da nije kriv i rekao da ne zna odakle potiče oružje kojim je masakr počinjen.

„Od nepoznatog čoveka sam kupio pun ranac municije“

Blažić je potom nastavio da govori svom životu i kako je nabavio oružje za koje se sada tereti njegov otac.

Suđenje Urošu Blažiću u Specijalnom sudu u Beogradu. Dolazak roditelja ubijenih, nastradalih na suđenje
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Krajem 2020 godine, kada sam napunio 18 godina, pojavile su se simpatije prema oružju. Postao sam sam i nezavistan, tada sam prvi put otišao u kući u Šepšinu, imao sam malo veću količinu novca. Osećao sam se nebitno i ugroženo, svakakvih situacija je bilo u odrastanju. Želeo sam da zaštitim sebe, kupio sam revolver regularno, na crni bartu u Beogradu. Pokajao sam se što sam uzeo njega, nije zadovoljavao moje potrebe. Od nepoznatog čoveka sam kupio pun ranac municije. Na primerima iz sela i društva i porodice, video sam da je skroz bezveze imati legalno oružje, mom ocu su, koji je imao legalno malokalibnarsku i lovačku pušku, zbog nesonovane prijave, došli kući i pokupili oružje. Komšiji koji je bio kolekcionera, njemu su oduzeli oružje zbog svađe“, pričao je Blažić.

Sudija ga je potom pitala zbog čega mu je bilo potrebno oružje.

„Nisam se bezbedno osećao, hteo sam porodicu da zaštitim, da počnem samostalan život gore, plašio sam se jer sam bio sam. To je vikend naselje, nema kuća, u blizini su se okupljali pijanci i narkomani, očekivao sam da će mi neko upasti u kuću i pokupiti sve. Osećao sam nesigurnost, legalno kao građanin, znao sam da nema nikakve svrhe da imam dozvolu“, kazao je Blažić, a potom kazao kako njegov otac nije znao ništa o tom oružju i da ne želi da on sada trpi gnev naroda i da proživljava ono što Uroš svakodnevno proživljava.

Blažić se potom osvrnuo na napad na službeno lice, o kom se ranije govorilo u javnosti, a za koji sada tvrdi da je insceniran. Takođe, osvrnuo se i na to kako je oca stalno gledao uniformi i kako ga je zapitkivao o oružju.

„Mnogo se očekivalo od mene, otac od malena, kad dođe kući u uniformi, znao sam da koristi (oružje). Kada sam ga pitao, tata kako se puca iz pištolja, uvek mi je šturo i ozbiljno odgovarao da treba da učim, da će on moći da me uputi u srednju vojnu školu i akademiju i tamo će da me nauče, a da oružje sada ne treba da me zanima“, kazao je Blažić.

Suđenje Urošu Blažiću u Specijalnom sudu u Beogradu. Dolazak roditelja ubijenih, nastradalih na suđenje
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pošto se otac, kako je rekao, uvek ljutio na njega kada bi pokrenuo temu oružja, prestao je da o tome razgovara sa njim. Potom se osvrnuo na kupovinu pištolja, objasnivši da je navodno tražio da ga kupi, a da mu je uvaljen signalni.

„Ne mogu da kažem ni od koga zbog svoje bezbednosti. Uvaljeno mi je, pištolj ispaljuje svetleću municiju. Posle toga sam i dalje hteo da dođem do pištolja. Izašla mi je ponuda da kupim automotsku pušku, krajem 2020. godine. Doneo sam je kod sebe i niko nije znao da sam je kupio, a pogotovo ne otac. Kada sam video šta sam uradio, osetio sam nenormalan strah, zbog čega sam se upustio u to, imao sam za tu pušku 30 metaka, morao sam da vidim kako radi. Ispalio sam taj okvir“, rekao je Blažić, a potom kazao kako se osećao sigurno i da je mislio da će u tome naći snagu.

Potom je rekao kako je kupio pištolj „tokarev“ iz kog je ispalio okvir, te da ga je držao u kući radi lične sigurnosti, ali i da je napravio pištolj za svinje koji koristi metak bez zrna. Za sebe je kazao kako je postao kolekcionar oružja. Njegov otac, kako tvrdi Blažić, o tome ništa nije znao, niti su pričali.

„Ubica sam, držao sam to oružje“

Blažić  pokušao da predstavi kako je doživljavao maltretiranja ranije ali i da je navodno trpeo napade.

„Doživljavao sam maltretiranja, upadali su mi u kuću, krali stvari… Mene je bilo sramota da kažem to, znao sam da nema svrhu da prijavim da neće ništa da se reši. Majci su mi u centru grada skinuli zlatni lanac i niko nije ništa uradio. Bio sam ocepljen u ovom delu sela, stvorio se mentalitet da svoje probleme mortam da rešim sam. Mnogo nepravde je meni učinjeno“, besramno se branio Blažić pred porodicama kojima je ubio decu, a potom nastavio:

„Ubica sam, držao sam to oružje. Ja sam hteo da odrastem, da budem domaćin, da završim vojnu akademiju, ali nije se dalo zbog grešaka u prošlosti. To mi je teško pogodilo, nije mi bilo jasno što“, kazao je Blažić.

Potom je opisivao kako su ga navodno napadali razni, kako ga je pijani majstor udario u glavu kada su postavljali pločice u kući, a da su posle pričali da je on njih napao.

„Osećao sam da me mrze u selu“

Pokušao je i da objasni da je u vreme koje je prethodilo masovnom ubistvu koje je počinio, koristio testosteron.

„U periodu pred Novu godinu koristio sam testosteron, steroid. Družio sam se sa drugom, trenirali smo, uopšte nisam znao kako to reaguje. Traženo je da veštak utvrdi kako utiče na agresivnost. Posle sam otišao u Nemačku da radim. Hteo sam da zaradim neki svoj dinar. Otišao sam 21. januara, i vratio sam se posle tri meseca, krajem aprila. Tada kreće, osetio sam da tu nisam pogodan u svom selu, da se dosta promenilo od boravka u Nemačkoj. Nisam se tu osećao zadovoljnim, osećao sam da drugima smetam, da me mrze u selu. Tamo u Nemačkoj te svi mrze“, kazao je Blažić.

Suđenje Urošu Blažiću u Specijalnom sudu u Beogradu. Dolazak roditelja ubijenih, nastradalih na suđenje
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Blažić je kazao i kako je reč o testosteronu koji odmah izađe iz organizma, zbog čega je bilo kasno da mu se uzima uzorak krvi kada je uhapšen.

Ponovio je još jednom da je kriv za sve što je uradio, te pokušao da predstavi kako je dobio poruke pretnje da će mu upasti u kuću, da će ga isprebijati, i da je to bila „incijalna kapisla“.

„Te večeri je došlo do vocap prepiske sa Viktorom Đorđevićem i tom devojkom, koja se i nalazi u optužnici, to je bila kapisla da se sve ovo izdešava. Osećao sam se nenormalno te večeri, oblio me je znoj, svesno sam poređao po stolu i desilo se neko zlo… Eto tako se desilo“, kazao je Blažić.

Blažić je potom kazao kako mu je žao zbog svega što je uradio, da se osećao loše kada je čitao optužnicu.

Advokat jedne od oštećenih porodica pitao ga je kako se ovo razlikuje od onoga što je rekao u tužilaštvu, a Blažić je kazao kako zna da je drugačija odbrana od one u optužnici, ali da je sve što je rekao danas tačno. Naveo je i kako ne želi da odgovara na pitana tužioca jer nije sposoban da se pravilno izjasni i da ne želi da nešto bude izvučeno iz konteksta.

Sudija je potom odredila pauzu od 15 minuta, nakon koje će svoju odbranu izneti Radiša Blažić, Urošev otac.

Bonus video: Porodice ubijenih dolaze na suđenje Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare