Foto:Facebook/Zoran Mrvaljevic

Detalji iz optužnice protiv pripadnika ozloglašenih crnogorskih klanova Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vica, Jovana Žmukića i Jova Riznića su otkriveni, a svedoci saradnici su o njima ispričali mnoge detalje koji su dosad bili nepoznati, između ostalog i da među njima ima onih koji su sedeli na dve stolice, odnosno radili za oba klana.

Milan Kankaraš ispričao je tužiocima da je u različitim periodima bio član obe kriminalne organizacije, objašnjavajući da je 2016. godine prihvatio poziv Vladimira Roganovića iz Kavačkog klana – da mu javlja kretanje grupe okupljene oko Zorana Mrvaljevića Mrve, sa kojom se tada povremeno družio.

To piše u optužnici protiv Mrvaljevića i još četiri osobe koje se terete da su pripremali ubistvo Nemanje Zurovca, švercovali drogu…

Kankaraš je u tom predmetu svedok saradnik.

Vladimir Roganović, Foto: Privatna arhiva

“Vladimir Roganović mu je obećao da će mu, ukoliko prihvati da mu javlja gde se kreću ova lica, dati pare i dovoljno kokaina za ličnu upotrebu”, navodi se u optužnici koju prenose Vijesti. 

Mrvaljević je na čelu ekipe bliske Škaljarskom kriminalnom klanu, dok je sada pokojni Vladimir Roganović bio član suprotstavljenog, Kavačkog klana.

Kankaraš tvrdi da mu je Roganović rekao da želi da se osveti Mrvaljeviću, jer mu je navodno prebio brata Šćepana i da hoće da mu vrati tako što će da organizuje neke ljude koji će pretući Mrvaljevića.

Kako piše, rekao je da su potom otišli kod Roganovića kući, gde je ovaj izvadio pet-šest mobilnih telefona i dao mu jedan: “I rekao da su to kriptovani telefoni i objasnio da preko tog telefona mogu slobodno da komuniciraju. Objasnio mu je da sa tog telefona samo piše poruke”.

U optužnici piše da je to zapravo bio početak njegovog članstva u kriminalnoj organizaciji i da je Roganoviću, Igoru Bošnjaku i Nemanji Zurovcu javljao kretanje Mrvaljevića, Krsta Vujića zvanog Kićo i Slobodana Vica.

Foto: Mup

DVA KILOGRAMA „BELOG“

Kankaraš je rekao da je prvi kontakt sa Mrvaljevićem ostvario nakon što je grupa oko Roganovića pokušala da ga ubije bombom. Piše da ga je Mrvaljević pitao da li ima veze sa tim događajem, što je on negirao.

“Mrva mu je tada rekao da krivi Zurovca za taj događaj i tada mu je nudio dva kilograma kokaina, u zamenu za informaciju gde se Zurovac nalazi”.

Svedok saradnik navodi da je rečima pristao na to, ali ne i suštinski jer je već bio u ekipi Roganovića. Tužiocima je dalje ispričao da je u proleće 2017. godine pokušano ubistva Duška Roganovića, Vladimirovog brata od strica, koji je „bio besan zbog toga“.

Pitao je, stoji u optužnici, da li iza toga stoji Mrvina ekipa, a svedok saradnik mu je odgovorio: “Da, nema ko drugi, ovi Škaljarci”.

Kaže da ga tada Roganovići “pritiskaju” da se ponovo približi Mrvaljeviću i da u sklopu tog plana, ode kod njega da kupi marihuanu i kokain.

Odlazi, piše, u isti lokal, a potom ispred izlaze on, Mrva i Kićo, koji mu je “lično rekao da sa kokainom rade u inostranstvu, ali da će u narednom periodu biti nešto i da će završiti kombinaciju. Tada je tvrdi, sa Mrvom dogovorio da mu prodaju kilogram “trave” za 700 eura. Novac za to obezbedio je preko Roganovića.

PUCAJ I BIĆEŠ GLAVNI

Tokom jednog sastanka na Žutom mostu, tvrdi svedok saranik, Kićo Vujić ga je pitao da li negde gleda Dejana Vuksanovića, Roganovićevog kuma…

“Kićo ga je pitao da li je spreman da puca u Vuksanovića, na šta mu je odgovorio da u tom trenutku nije spreman i da je zadovoljan time što prodaje kokain… Kićo mu je rekao da nema problema i da o ovome ne priča nikome”, piše u obrazloženju tužilačkog akta.

Kankaraš je rekao da je o tome redovno obaveštavao Duška Roganovića, koji odmah zatim počinje da smišlja kako da ubije Mrvu i Kića: “Pitao ga je da li bi pristao da bude ranjen na primopredaji (droge) u nogu, a da će druge osobe ubiti Mrvu i Kića”.

Navodi se da se na tu temu dopisivao i sa Vladimirom, koji mu je nudio 200.000 eura.

“Rekao je da će mu unapred dati 100.000, a ostatak kad završi posao. Vladimir ga je nagovarao u prepisci da ovo čak izvrši javno, a da će mu oni obezbediti najboljeg advokata, da će mu porodica biti zbrinuta, da će advokat da mu sredi da bude osuđen na nekih 8-9 godina, a da će odležati 5 godina. Dalje ga je nagovarao uz reči, da ako to uradi – da će ga svi poštovati, da će biti boss i da će biti glavni”.

Odbio je da to uradi.

Kaže da mu je Duško Roganović ponovo predlagao da Mrvu i Kića namesti na Žutom mostu prilikom primopredaje droge, rekavši mu tada će poslati “svoje ljude da ih ubiju”. Rekao je da mu je Roganović savetovao da se ne pojavi na tom sastanku već da ode u Podgoricu i ode u tržni centar Delta, gde će njegovo kretanje biti zabeleženo nadzornim kamerama.

Rekao je da je plan prihvatio, a Duško mu je obećao da će mu dati 2.500 eura da ima za šoping – iste večeri, tvrdi, taj iznos predao mu je Šćepan Roganović.

“Narednog dana je kontaktirao Glavaša i zakazao sastanak na Žutom mostu u 21čas o čemu je obavestio Duška i Vladimira. Tokom navedenog dana od Duška je na kriptovanom telefonu primio veliki broj poruka gde ga je hrabrio da ne odustane od plana, savetovao šta će da priča sa policijom ako do toga dođe, rekao mu da odbije poligraf i ako sve dobro prođe da će se pobratimiti”, piše u obrazloženju.

Svedok saradnik ispričao je da je potom došao do Podgorice, iznajmio stan u naselju Zabjelo, ali je, tvrdi, samo ramišljao kako da spreči to ubistvo.

“Navodi da ga je bilo strah jer je znao da će odmah svi da posumnjaju na njega. U 20.40 h ušao je u toalet u TC Delti city nakon čega je telefonom pozvao Glavaš Igor i saopštio mu da ne može da dođe na navedeni sastanak i da sve otkazuje. Oko 22 h, dok je još bio u Delti, počeo je da ga kontaktira Duško putem kripte govoreći da se ova lica nisu pojavila na mostu. Pravdao se da ne zna o čemu se radi i da je uredno dogovorio sastanak”, piše u obrazloženju…

POKUŠAJ ATENTATA

Kankaraš tvrdi da su ga Roganovići manje “pritiskali” dok je Vujić bio u zatvoru, ali da su počeli da to čine sredinom 2018. kada ga je ovaj ponovo sreo u Novom…

“Iz prepiske sa Duškom i Bošnjakom zaključio je da su oni angažovali još neka lica koja su im javljala Mrvino i Kićovo kretanje… Shvatio je da su obojica mete… ali zaključio da je za njih bitniji Mrvaljević. Narednog dana Bošnjak mu je javio na kripti da su Zoran i Kićo u hotelu ‘PR’”…

Kaže da nije smio da rizikuje, da im je javio čim su ovi napustili hotel: “Tokom vožnje, kada je došao do skretanja za Savinu – vidio je Interventnu jedinicu. Sve je bilo blokirano i sprovodila se kontrola. Bilo mu je jasno što se desilo i mislio je da su ubijeni Kićo i Mrva. Vrlo brzo se proširila priča kroz grad da je Mrvaljević ranjen… da je Kićo nepovređen. Posle par sati pošao je za svoju kriptu i javio se Dušku i Bošnjaku. Laknulo mu je što su obojica živi i onda je počeo da se malo zeza sa njima. Pitao ih je onako podrugljivo – ko su ti stručnjaci nesposobni koji sa 5 metara udaljenosti ne mogu da ubiju čoveka. Obojica su mu slala poruke da su i oni nervozni zato što je ovako ispalo, a onda mu je Duško poslao poruku da nije sve išlo lako i da je ovakve stvari teško organizovati i izvršiti. Nisu htjeli da mu kažu ko je pucao na Mrvu i Kića”, citira tužilac svedoka saradnika.

LIKVIDACIJA ROGANOVIĆA

Svedok je tužiocima ispričao da ga je Kićo nekoliko puta pitao da li zna ko je pucao na njih i saopštio mu da sumnja da je to učinio Bošnjak. Kaže da mu je i on tada kazao da će mu dati kriptovani telefon, što je kasnije obradovalo Roganovićevu ekipu jer im se “toliko primakao”…

Kićo je nakon toga preživio još jedan pokušaj ubistva, a svjedok saradnik se, kako je pričao u istrazi, kleo da za to nije znao i da nema ništa sa tim.

Vujić je, međutim, nedugo zatim tražio od njega da počne da prati Šćepana Roganovića – jer je “njihov finansijer i on pravi i sponzoriše sva ubistva koja su naručili”…

“U razgovoru sa Kićom komentarisao je da će Vladimir ubrzo da izađe iz zatvora, na šta je Kićo odgovorio da će Vladimira da ubiju čim izađe iz zatvora… Sve ovo je prenosio Vladimiru koji je na te poruke slao smajlije”…

Rekao je da je za ubistvo Vladimira Roganovića u Beču saznao iz medija, da se preko kripte odmah javio Mrvi i Kiću i pohvalio ih na dobro obavljenom poslu…

“Bili su zadovoljni što je ubijen, nisu mu pominjali nikakve detalje… Po njegovom mišljenju njih dvojica direktno su umešani u Vladimirovo ubistvo. Mrvaljević je bio toliko zadovoljan da mu je rekao da se javi Vicu Slobodanu, jer mu je kod njega ostavio 200 eura… Rekli su mu da se sve aktivnosti vezano za ubistvo Šćepana Roganovića obustavljaju”.

Foto: Shutterstock

SLEDEĆA META

Kankaraš tvrdi da mu se 15 dana nakon toga javio Mrvaljević i rekao da je Zurovac sledeća meta za likvidaciju.

Kaže da ga je ovaj pitao da li može da mu priđe i lično ga ubije: “Rekao mu je da razmisli i da će mu za ubistvo biti plaćeno 40.000 eura i kilogram kokaina”.

Rekao je, piše, da će razmisliti, a sledećih dana Mrvaljević mu je često pisao i vršio pritisak da ubije Zurovca. Sa tim prepiskama bio je upoznat i Vujić, rekao je.

“Nakon toga, jednom prilikom sreo je Zurovca i tada je odlučio da mu kaže da ga Mrva i Kićo vrbuju da ga ubije, što je Zurovca vidno iznerviralo i prokomentarisao je da će im se osvetiti za to”, piše u optužnici.

Rekao je da mu je Mrvaljević rekao da ode na tvrđavu Španjola, da mu je tamo ostavio pištolj. Tvrdi da je pištolj našao, ali da nije nameravao da ubije Zurovca pa je odugovlačio, gasio telefon… Rekao je da je nakon toga saznao da je Mrvaljević uhapšen u Srbiji, nakon čega je pozvao Zurovca i bez priče oko istorije oružja, predao mu pištolj u zamenu za četiri grama kokaina…

NEMA DOKAZA

Nijedan dokaz ne postoji da su Zoran Mrvaljević, Krsto Vujić, Slobodan Vico, Jovan Žmukić i Jovo Riznić članovi kriminalne organizacije koja je navodno planirala likvidaciju Novljanina Nemanje Zurovca.

To su tokom jučerašnje rasprave o potvrđivanju optužnice kazali branioci svih optuženih, navodeći u Višem sudu da se optužnica ne može bazirati samo na iskazu svedoka saradnika Milana Kankaraša.

SDT je Mrvaljevića označilo kao šefa te kriminalne organizacije koja je, navodno, planirala izvršenje više teških krivičnih dela.

Jedan od njegovih branilaca, advokatica Milica Saveljić, tražila je od veća sudije Borisa Savića, da obustave postupak u odnosu na njenog branjenika.

“SDT je naredbom od 1. oktobra 2020. godine (slučajno istog dana kada su podigli ovu optužnicu) obustavilo postupak protiv Mrvaljevića za drugo krivično delo, zbog toga što se neko ne može oglasiti krivim samo na osnovu iskaza svedoka saradnika… Međutim i ostala krivična dela koja im se stavljaju na teret – stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo putem podstrekavanja, svode se na isti dokaz – iskaz svedoka saradnika Milana Kankaraša, koji je kontradiktoran sam po sebi”, rekla je ona.

Advokatica Saveljić, ali i njene kolege Ognjen Radić, Danilo Mićović i Srđan Lješković, istakli su da su mjere tajnog nadzora koje egzistiraju u tom predmetu, nezakonite.

Obrazložili su da specijalni tužilac Saša Čađenović kao dokaz za navodnu pripremu likvidacije 2019. godine koristi mere tajnog nadzora iz 2016. godine, prikupljane za drugo krivično delo.

“Mrvaljević neformalno razgovara sa prijateljima i poznanicima, a SDT iz tih razgovora na osnovu tih razgovora navodi ‘pretpostavlja se’, ‘moguće je’, ‘ukazuje se’… To nije dokaz, već pretpostavka, koja nije dovoljna da se nekome sudi ili da se osudi. Mrvaljević je u ovom predmetu žrtva, a ne počinilac krivičnog dela”, rekla je ona.

Branilac Mrvaljevića, Vica i Vujovića koji je u bekstvu, advokat Ognjen Radić, kazao je da SDT nije ponudilo nikakav dokaz da je planirano krivično delo, ali i da ljudi koje su optužili nikako ne mogu biti u jednoj kriminalnoj organizaciji. I branilac Žmukića, advokat Lješković, tražio je isto, navodeći da specijalni tužilac mora biti čarobnjak da bi “ove ljude spojio u jednu kriminalnu organizaciju”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare