Zlatibor Loncar
Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije se našao na listi Srpske napredne stranke (SNS) za republičke izbore, a neće biti ni kandidat za odbornika te partije u Beogradu, što i nije toliko iznenadilo javnost s obzirom na činjenicu da se u prethodnom periodu gotovo povukao iz medija i javnog života. I dok je upitno da li će Lončar ostati u svojoj fotelji posle izbora, ili će je možda zameniti novom, njegovu dugogodišnju lekarsku karijeru definitivno je obeležilo povezivanje sa ozloglašenim Zemunskim klanom, koji je delovao krajem devedesetih i početkom 2000-ih godina u Srbiji.

O vezama, tada lekara Zlatibora Lončara sa ozloglašenim Zemuncima, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to delo, kako su tvrdili, nagrađen je stanom na Novom Beogradu. Kupljen je, prema ranijem pisanju KRIK-a, od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Pročitajte još:

Kako su navodi o vezi Lončara sa ozloglašenim kriminalcima bili sve „bučniji“, u čitavu priču se uključio i tadašnji premijer, sada predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je tada Vučić, dodajući da veruje ministru Lončaru.

Sa druge strane, Lončar se samo jednom oglasio povodom optužbi na svoj račun.

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS, dok je na pitanje da li su fotografije napravljene u vili Zemunskog klana u Šilerovoj imao neodređen odgovor.

Foto: Facebook/Zemunski Klan

“Ovo što je slikano, to je blizu njihove kuće. Da li se to zove Šilerova ili ne. Tu su bili izloženi automobili, motori, neki bilijar, kafić u koji je mogao svako da uđe. Nije to kuća, to je tržni centar koji je tu bio u blizini”, rekao je Lončar.

O vezi sadašnjeg ministra zdravlja sa pripadnicima Zemunskog klana govorio je političar Velimir Ilić pre nekoliko godina.

Velimir Ilić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

On je na jednoj konferenciji za novinare pokazao je fotografiju Zlatibora Lončara u društvu Dušana Spasojevića, bivšeg vođe Zemunskog klana.

„Kada sam dobio slike iz policije bio sam šokiran. Ministar Lončar sa Dušanom Spasojevićem zagrljeni u Šilerovoj ulici (nezvanično sedište zemunskog klana)… Kako je moguće da u današnjoj vladi sedi ministar koji je u tom društvu bio aktivan“, rekao je tada Ilić.

Pročitajte još:

Inače, Lončarevo ime proteklih dana našlo se u žiži javnosti. Kako se nije našao na listi SNS za predstojeće izbore počelo je da se spekuliše o tome da li će ostati na mestu prvog čoveka srpskog zdravstva. Govorkanja je podgrejala i činjenica da se u poslednje vreme Lončar sve ređe može videti u medijima.

Kako je naš portal nedavno pisao, nakon što su naprednjaci predali liste za republičke i beogradske izbore, postalo je jasno da Lončar neće biti kandidat poslanika i odbornika. U praksi, ovakva odluka vrha SNS ne mora da znači da Lončar neće ponovo biti ministar u Vladi Srbije, imajući u vidu ranije slučajeve gde su ministri iz redova naprednjaka izostavljani sa lista, a kasnije ipak dobijali funkcije u Nemanjinoj 11.

BONUS video: Podnete krivične prijave protiv Ane Brnabić i Zlatibora Lončara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar