Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Suma od 100 miliona dolara čeka „na ledu“ dok se Ministarstvo zdravlja od maja 2020. muči sa tenderima i ne uspeva da nabavi 140 rendgen-aparata, kao i skenere i monitore za zdravstvene ustanove širom Srbije. Od Svetske banke su pozajmili novac za projekat, koji su nazvali „Hiper odgovor Srbije na kovid“, iako bi pandemija, ako ovako nastave, mogla i da prođe dok ovi aparati nađu mesto u bolnicama i domovima zdravlja.

Sam tender za rendgen-aparate traje od jeseni, a ponuđači se neprekidno žale da Ministarstvo očigledno favorizuje jednu stranu firmu, postavljajući nemoguće uslove, koje ne ispunjavaju domaće kompanije.

– Uslovi su nemogući za domaće firme. Bilo je nekoliko ponavljanja, a novo otvaranje zakazano je za 14. januar. Sav ovaj haos traje od početka jeseni. Prvi tender za ovu nabavku je bio raspisan još prošle godine, pa je povučen. Sredstva za ovaj projekat odobrena su još u maju 2020. Ne znam samo da li ljudi u Ministarstvu shvataju šta znači „hiper“, jer je ova procedura toliko spora da će i pandemija proći, a nećemo završiti tender. Od Komisije za tendere, koju je oformilo Ministarstvo, tražili smo objašnjenje zašto uslovi nisu prilagođeni domaćim firmama. Oni odgovaraju da Svetska banka postavlja uslove. Na našu konstataciju da to nije istina, samo su zaćutali i nastavili po svom – priča za „Novu“ Marko Petrović, generalni direktor kompanije „Visaris“, koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme.

Uslov na tenderu za rendgen-aparate, koji isključuje veliki broj domaćih firmi, odnosi se na promet. Naime, firme koje konkurišu moraju imati promet od najmanje 40 miliona evra u poslednjih pet godina, što je za domaće kompanije nemoguće.

Krizni stab
Zlatibor Lončar, Sednica Kriznog štaba Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Favorit je jedna firma i sve se radi kako bi oni dobili posao, što je besmislica, jer je nemoguće da strani uvoznik ponudi bolje uslove od domaćeg proizvođača. Na uslove smo se žalili još pre dva meseca i nismo dobili odgovor komisije. Tehnički svi zadovoljavamo uslove, ali problem je promet. Strani uvoznici ispunjavaju uslove prometa, ali ne i mi. Imamo kapacitet za ovaj posao, mi smo iz Srbije, sve radimo ovde, ne moramo da dovozimo aparate i delove, da to duplo naplaćujemo, kao što moraju strani uvoznici. Logično je zato da domaća firma ima najbolju i najjeftiniju ponudu. Privatnici u Srbiji kupuju od nas, ali i država. Ne kažem da treba nama da nameste tender, već samo tražimo da nam omoguće da bar učestvujemo – naglašava Petrović.

Pre raspisivanja tendera, iz Ministarsva zdravlja najavili su da je potrebno 160 rendgen-aparata, da bi sada ova brojka pala na 140.

– Smanjili su broj aparata, jer su shvatili da mnoge ustanove nemaju kapacitete, ni uslove da drže ove mašine. Potrebno je da pripreme prostorije za rendgen, skener, ultrazvuk… ne mogu se oni samo ubaciti u bilo kakvu sobu u ustanovi. To je urađeno krajnje neprofesionalno, raspisali su tender, a nisu ni znali koliko prostora treba da se sredi i pripremi za aparate. Osim rendgena, iz istog budžeta su raspisani tenderi za nabavku skenera, ultrazvuk-aparata, monitora. Ništa od toga još nije realizovano – upozorava Petrović.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnosti Srbija, objašnjava da je firma koja je unapred eliminisana sa tendera, još prošle godine bila kadra da isporuči rendgen-aparate.

– To zvuči kao da je postojala namera da se oni isključe i da im se ne dodeli posao. Kada pogledate uslove na tenderu, možda bi i mogli da prođu, ali pitanje je savesnosti naručioca, koja je sporna. Pre nego što se postave uslovi, naručilac bi trebalo da ispita tržište i vidi šta da očekuje. Sa tog stanovišta je opravdana sumnja da je Ministarstvo zdravlja želelo da ova firma ne bude ponuđač. Postoji sumnja da je to urađeno, ali treba oni da kažu zašto su to uradili – smatra Nenadić.

Na kraju ostaju i pitanja kako će, kada i odakle Ministarstvo zdravlja vratiti pozajmljenu sumu od 100 miliona dolara. Odgovore na ova, kao ni na mnogobrojna druga pitanja, nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

BONUS VIDEO: Bizaran incident kod Skupštine Srbije – Zlatibor Lončar pritekao u pomoć