ilustracija Foto skyecceurope.com; shutterstock By Moon Splinters ; shutterstock

KRIK u najnovijem istraživanju otkriva kako je Čačanin Saša Vasiljević, vlasnik servisa mobilnih telefona, bio jedan od ključnih prodavaca Skaja u Srbiji. Vasiljević je 2021. godine shvatio koliko je opasan posao kojim se bavi, o čemu svedoče poruke koje je slao svom šefu u kompaniji Skaj.

Vasilijević za ovu kompaniju nije prodavao obične, već specijalne telefone – sa instaliranom „skaj” aplikacijom koja je omogućavala da se preko nje bezbedno komunicira, odnosno da policija ne može da presretne poruke i špijunira dopisivanja. Kao takva, bila je omiljeno oruđe kriminalnih grupa pre svega u Evropi i obilato su je koristili da ugovaraju različite kriminalne poslove i organizuju ubistva, piše KRIK.

Ovaj osetljiv posao prodaje „Skaj” telefona prodavce je mogao bukvalno da košta glave. Tako se Vasilijević, koji je prema tvrdnji konkurenata telefonima snabdevao crnogorski škaljarski klan, našao na udaru suparničke kriminalne grupe.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Vasilijevićeve prepiske na „skaju” ukazuju da je, sem prodaje telefona, bio uključen i u kriminalne poslove – razmenjivao je poruke u kojima se pominju droga i oružje. Sa druge strane, prodavac telefona za suparničku grupu predvođenu Veljkom Belivukom bio je Srđan Lalić, koji je kidnapovao, mučio i ubijao članove suprostavljenih grupa u kući nadomak Beograda specijalno opremljenoj za ubistva i nazivanoj „klanica”.

Srđan Lalić Foto: Privatna arhiva

Vlasnik mobilnog servisa iz Čačka Saša Vasilijević shvatio je početkom 2021. da je vreme da porodicu skloni na bezbedno mesto.

„Sve te bitange koje su ubile moje prijatelje, odsekle im glave (…) Besan sam zbog tih smećara jer nisam sa svojom porodicom više od 90 dana, a svakog meseca moram da izdvojim 50 (hiljada) za obezbeđenje i sigurne kuće za svoju porodicu”, požalio se početkom marta svom šefu u kompaniji koja je radila distribuciju telefona za „Skaj Global”.

Tvrdi da nema veze sa kriminalom

Novinari KRIK-a pokušali su da kontaktiraju Vasilijevića kako bi mu postavili pitanja u vezi sa prodajom „skaj“ telefona. Njegovi brojevi telefona su, međutim, ugašeni. „Saša ne koristi mobilni telefon već 2-3 godine“, rekla je njegova supruga novinarima preko interfona zgrade u kojoj živi. Zatim nas je pozvao njegov prijatelj i rekao: „Saša ne želi da priča sa vama“, te da se „Saša ne viđa ni sa kim i da živi kao u filmu“.

Skrivanje nije tipičan način života za jednog lokalnog vlasnika servisa telefona. U Vasilijevićevom slučaju to, međutim, nije iznenađenje.

On je bio najmoćniji prodavac „skaj“ telefona na našim prostorima, prema dokumentima do kojih su došli novinari KRIK-a. Direktno je sarađivao sa Holanđaninom Jerunom van der Verfom (Jeroen van der Werf), jednim od uticajnijih ljudi u kompaniji poznatijim pod nadimkom SKY111.

SKY ECC Skaj aplikacija
SKY ECC Srbija Foto:Screenshot/skyeccserbia.com

Francusko tužilaštvo je avgusta ove godine podiglo optužnicu protiv vlasnika „Skaj“ kompanije, niza agenata i prodavaca „skaj” telefona.

Optužena je 31 osoba, uključujući i dva srpska državljanina – ali Vasilijević nije jedan od njih.

Podsetimo, KRIK u velikoj istraživanju piše o Srbima koji su bili prodavci Skaj telefona, a koji su pod lupom francuskih istražnih organa.

VIDEO: Suđenje klanu: Belivuk saradniku Laliću – „sunce moje“, Lalić odgovara sa „lutko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare