Foto: N1; Milutin Jeličić Jutka

Posle tromesečne kazne zatvora, na koju je osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji i seksualnog uznemiravnja Marije Lukić, bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, uhapšen je ponovo i to posle samo četiri dana boravka na slobodi. Razlog za privođenje su malverzacije sa zemljištem i investitorima na Kopaoniku.

Osim njega uhapšeno je još šestoro njegovih saučesnika, A. M. bivši pomoćnik predsednika opštine Brus za ekonomski razvoj investicije, R. G. komunalni inspektor, M. I. bivši administrativni radnik u opštini Brus, A. S. bivši zamenik predsednika opštine Brus i član opštinskog veća i S. M iz Smedereva.

Kako se nezvanično navodi, Jeličić se tereti da je u svojstvu predsednika Opštinskog veća doneo zaključak kojim se dozvoljava postavljanje sedam privremenih objekata. Takva odluka nije u nadležnosti Veća, pa je na taj način pribavio korist budućim investitorima da pred nadležnim organima predstave da su imovinsko pravni odnosi sa opštinom Brus regulisani, na osnovu čega je investitorima omogućeno priključenje na komunalnu infrastrukturu.

Stvar je u tome što uprkos kazni koju je odslužio, Jeličiću nije zabranjeno da obavlja javnu funkciju. On je u zatvor otišao kao odbornik i iz njega je izašao kao odbornik. Zapravo, ne samo da može bez problem da obavlja odborničku funkciju već koliko sutra može da bude i predsednik Оpštine, ukoliko bi ostvario izborni rezultat koji bi mu to omogućio.

Dakle, njemu nije zabranjeno da obavlja javnu funkciju. To ne predviđa Krivični zakonik, Zakon o lokalnim izborima ni Zakon o izboru narodnih poslanika.

Krivična prijava zbog sumnje u trgovinu uticajem

Kako je pisao Insajder, protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave.  Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare