Sutra suđenje direktoru Namenske za pogibiju u Lučanima

Hronika 02. nov. 202011:57
Podeli:
Radoš Milovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više od tri godine je prošlo od tragedije koja se dogodila u fabrici namenske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima, kada su život izgubili Milomir Milivojević (25) i njegov kolega Milojko Ignjatović, a pravda još uvek nije zadovoljena. Za njihovu smrt okrivljeni su, generalni direktor Radoš Milovanović, rukovodilac pogona Raketna goriva - Vladimir Lončarević i Tomo Stojić - rukovodilac sektora "Bezbednost i zaštita na radu". Ročište protiv navedenih će biti sutra, 3. novembra u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Tužbu protiv gore navedenih podneo je otac poginulog mladića Milomira, Milovan Milivojević. On je optužio nadležne da prikrivaju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća u kojoj je stradao njegov sin i još jedan radnik.

Inače, od 2006. to je bila 15. nesreća u namenskoj industriji u Srbiji.

Milomir Milivojević, Foto: N1

Milovan je svog sina Milomira poslednji put video 14. jula 2017. oko 19 sati, na pauzi tokom druge smene u fabrici u kojoj je i on radio. Pamti da je Milomir popio tri čaše soka i pojeo nekoliko napolitanki, pa otišao da završi posao. U 19.24 došlo je do nesreće u pogonu raketnih goriva. Podsetimo, jedan radnik doterao je pet buradi dvobaznog baruta za raketna goriva. Tek što su on i moj sin spustili sa kolica prvo bure, došlo je do požara. Milomir je pokušao da pobegne ali ga je po leđima sustigao plamen koji se odbio o limenu nadstrešnicu i preklopio ga preko leđa. Požar je u deliću sekunde uhvatio magacin i došlo je do eksplozije koja mu je razorila pluća. Prebačen je na VMA, gde je prebrodio opekotine, ali ne i povrede pluća. Preminuo je 19. dana, 3. avgusta. Ignjatović, koga su pronašli ugljenisanog, podlegao je ranama dva dana posle nesreće.

Ovaj slučaj od samog početka prate brojne kontroverze, a borba za pravdu porodice Milivojević nikako da bude zadovoljena. Umesto da im pomogne, direktor Radoš Milovanović psuje i vređa porodicu poginulog radnika, te je u nekoliko navrata sestri poginulog radnika rekao da je, „đubre, da će joj je*ati mater…“, a oca Milivoja je javno nazvao „ludim čovekom“.

Mirjana Milivojević, sestra Foto: N1

Početkom ove godine dogodio se još jedan skandal koji je „sredio“ bahati Radoš. Usred vanrednog stanja i koronavirusa, predsednik države Aleksandar Vučić je tokom jednog obraćanja pomenuo firmu „Maxima“ kao humanu, jer je donirala tri miliona za respiratore koji su bili neophodni u borbi protiv smrtonosnog virusa. Pokazalo se da humanost u ovom slučaju ima dva lica, jer je reč o firmi porodice Janković koja je u centru medijske pažnje bila krajem 2017. godine zbog krajnje neljudskog poteza.

Milivoje, otac Foto: Printscreen/YouTube/Info LIGA Ivanjica

Podsetimo, nakon što je porodica poginulog Milomira pokušala da se izbori za pravdu, sestra nesrećno preminulog mladića, Mirjana Milivojević, je u upravo gore pomenutoj firmi “Maxima” dobila otkaz.

“Marija Janković Tajsić se zbog pritiska pridružila Radošu Milovanoviću i Aleksandru Vučiću, jer bez njih nije mogla da otvori “Maximu”. Imala je dozvolu za otvaranje firme, ali bez njihovog potpisa nije mogla da počne posao. A, ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži. Tako je došlo do toga da moja ćerka Mirjana dobije otkaz upravo u toj njenoj firmi”, rekao je Milovan Milivojević za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar