Foto: printscreen/ ministarstvo odbrane

U najgorem periodu koronavirusa, vanredne situacije i policijskog časa u Srbiji, predsednik države Aleksandar Vučić je tokom sinoćnjeg obraćanja pomenuo i firmu "Maxima" kao humanu, jer je donirala tri miliona za respiratore koji su neophodni u borbi protiv smrtonosnog virusa. Humanost u ovom slučaju ima dva lica, jer je reč o firmi porodice Janković koja je u centru medijske pažnje bila krajem 2017. godine zbog krajnje neljudskog poteza.

U pitanju je slučaj poginulog radnika fabrike „Namenska“ Milomira Milivojevića (25) koji je izgubio život na radnom mestu, a nakon što je njegova porodica pokušala da se izbori za pravdu, sestra nesrećno preminulog mladića, Mirjana Milivojević, je u upravo gore pomenutoj firmi „Maxima“ dobila otkaz.

„Marija Janković Tajsić se zbog pritiska pridružila Radošu Milovanoviću i Aleksandru Vučiću, jer bez njih nije mogla da otvori „Maximu“. Imala je dozvolu za otvaranje firme, ali bez njihovog potpisa nije mogla da počne posao. A, ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži. Tako je došlo do toga da moja ćerka Mirjana dobije otkaz upravo u toj njenoj firmi“, počeo je svoju priču Milovan Milivojević, otac nesrećno poginulog mladića.

Ispričao nam je kako je pomenuta Marija Janković Tajsić dolazila u njihovu kuću i pričala jednu priču, a onda uradila sasvim suprotno.

„Rekla nam je da su joj rekli da mora tako i da će Mirjanu samo malo da skloni, pa će da je vrati na posao. Bila je sva slatkorečiva. Evo, od tada kada me vidi, ne sme od sramote da se javi, samo pogne glavu… Kada sam juče čuo Vučićevu izjavu kako je jedna mala firma iz Lučana donirala tri miliona dinara, od muke sam se nasmejao“.

Sestra Mirjana kaže da bez obzira na sve što je preživela podržava gest donacije.

„Podržavam gest donacije u ovoj situaciji i mislim da je to lepo, ali isto tako mislim da nije bio lep gest kada su me otpustili zbog pritiska a posle toga u javnosti sve demantovali i negirali. Bez obzira na sve što sam ja doživela i preživela od te firme koja je ispred moje kuće, maksimalno podržavam humanost u ovoj situaciji i želim im uspeh i napredak u daljem poslovanju.“

Novinar Davor Lukač, koji godinama unazad posvećeno prati sudbinu porodice Milivojević, kaže da je prvi čovek „Namenske“, Radoš Milovanović, iznad zakona.

„Kakva je to humana mala firma koja preko noći daje otkaz svojoj dobroj i vrednoj radnici čiji je jedini greh to što ona i njena porodica nisu heli da trampe mrtvog sina i brata za novac i posao. Njoj je rečeno da mogu da dođu u Namensku da rade, a da za zauzvrat ćute. Mnogi su ranije pristali na takve ponude. Marija Janković Tajsić je odjednom humana, ali ja nju razumem. Kao što je naterana da Mirjani da otkaz, tako verujem da je prisiljena da da i ovu donaciju. Jer ona zna da zavisi od Radoša. To je malo mesto u kojem svi zavise od jedne fabrike. Kada sam bio i prošao tuda, uverio sam se u kakvom strahu ljudi tu žive. Radoš je lokalni šerif, njega se svi boje, a on danas ide na posao, iako je stariji je od 65 godina. Jedan od njegovih radnika je trenutno u Čačku, u bolnici, prema nezvaničnim informacijama. A to što Vučić hvali Maximu, eto koliko je humana kada su otpustili devojku, to je dokaz koliko jedan čovek jedan vlada, tako je bilo u i vreme Miloševića i Tadića,“ kaže Lukač.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram