Advokati, protest
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokati širom Srbije stupili su danas u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, a u znak protesta zbog najavljenog autentičnog tumačenja odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u tzv. bankarskim predmetima. Protest advokata, povodom autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, počeo je danas u 12 sati ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Ispred Narodne skupštine okupilo se više desetina advokata, koji su ranije juče najavili da će danas obustaviti rad.

Pratite uživo na našem portalu:

UŽIVO Sudovi blokirani zbog štrajka advokataOpširnije na: https://nova.rs/vesti/hronika/sudovi-blokirani-zbog-strajka-advokata/

Posted by Nova.rs on Monday, July 5, 2021

Ispred Narodne skupštine okupili su se i brojni istaknuti pravnici, poput Branislava Tapuškovića, Ivana Ninića, Dragoslava Ljubičanovića i Biljane Kajganić. Većina advokata učestvovala je i u ranijim protestima pravnika povodom Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, poput Lazara Tanaskovića.

Na platou ispred Narodne skupštine u svakom trenutku pristižu advokati.

Advokat Dragoslav Ljubičanović održao je govor ispred Skupštine.

„Svi znamo da nam je trenutno najbitnija borba za zaustavljanje nakaradnog nacrta o ZPP, ali nas je na ovo okupljanje nateralo i autentično tumačenja zakona. Mišljenje struke se mora uvažiti“, rekao je Ljubičanović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potom se prisutnima obratio istaknuti advokat Tapušković.

„Ovo što se u poslednje vreme događa, zaslužuje opštu pažnju. Ova incijativa da zakonodavni odbor Skupštine tumači zakon koji važi tolike godine, a na korist banaka, a ne građana, je nezamislivo. I onda predsednik Srbije zaustavlja tu inicijatu koju su pokrenuli poslanici SNS“, rekao je Tapušković i dodao da advokati nemaju drugi interes nego da spase nezavisnost advokature.

Advokati, protest
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Advokatica Biljana Kajganić istakla je da ovi predlozi moraju da budu povučeni i da se više nikada ne povede o tome diskusija.

„Mi moramo da poštujemo ustave i zakona ove zemlje, mi advokati smo u obavezi da to činimo, ako nećemo mi – nema ko. Ni korak nazad“, rekla je Kajganićeva.

Potom je pravnica Milica Mitrović istakla da ovakve stvari neće proći.

„Mi smo 42 dana branili Zakon o parničnom postupku. Mi odavde šaljemo poruku da drugačije ne može i neće ići. Nikakva autentična tumačenja višedecenijskih zakona, koji su u primeni, neće im proći. Svaki put od danas će vam advokatura reći „ne“, jer zakoni pripadaju građanima. Ne pokušavajte da menjate na desetine hiljada pravosnažnih presuda, u kojima je utvrđeno da je bankarski sektor na hiljade puta prekršio zakon na štetu građana. Pobediće principi i građani, a ne novac“, rekla je advokatica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, Tanjugu je u Višem sudu u Beogradu i Višem sudu u Novom Sadu potvrđeno da se suđenja odlažu zbog obustave rada advokata, a situacija je ista i u drugim sudovima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Međutim, advokati će danas, u skladu sa odlukom AKS, prisustvati saslušanjima u vezi sa predlozima za određivanje pritvora njihovim branjenicima, kao i u slučaju prijema rešenja o zadržavanju do 48 sati kao i u predmetima gde se preduzimaju radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.

UO AKS je u subotu doneo odluku da danas bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije, a zbog predloga Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.

Reč je o odredbama člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima koji se tiče forme i sadržine ugovora o kreditu, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača, koje se odnose na nepravične ugovorne odredbe i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji reguliše obaveštavanje korisnika u predugovornoj fazi.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da se tim autentičnim tumačenjima krše Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana.

Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi bio aktiviran princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka, navedeno je u odluci.

Sa druge strane, najavljena sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je zakazana za danas u 13 sati, radi razmatranja predloga za autentično tumačenje pomenutih odredbi, prema informacijama Tanjuga, neće biti održana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar