Foto: Tanjug

Suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, nastavlja se danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Nakon što je prvooptuženi Radoš Milovanović preminuo u aprilu ove godine, sudski proces je nastavljen protiv ostale dvojice optuženih, Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Nakon eksplozije baruta u julu 2017. godine stradali su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Osim okrivljenih, do sada su saslušani otac, majka i sestra nastradalog Milomira Milivojevića, kao i još nekoliko svedoka.

Na današnjem ročištu svedočenje će započeti još nekoliko radnika od kojih su neki dobili otkaze, zbog svojih iskaza tokom istrage o toj nesreći.

Tokom dosadašnjeg procesa, koji je počeo u oktobru 2019. godine, zahvaljujući istrajnosti porodice nastradalog Milomira Milivojevića, ročišta su se često otkazivala, isključivo po zahtevima okrivljenih, i retko se zakazivala.

Zbog toga je porodica Milivojević optuživala okrivljene, njihove advokate i sud da opstruišu suđenje.

Milovan Milivojević, otac poginulog Milomira, i dalje nije optimista kada je u pitanju okončanje suđenja u Ivanjici.

„Ovog 14. jula će biti pet godina od smrti mog sina. Pa, u Hagu gde su procesi mnogo složeniji, do sada bi se presudilo. Zašto ih ne oslobode kako bi mi mogli da pokrenemo postupak. Znam samo da ćemo ići do Evropskog suda pravde. Ali, to neće biti moguće dok se ovde ne završi suđenje“, rekao je Milivojević.

I pored izveštaja komisije ministarstva odbrane o tome da se u fabrici nisu poštovale mere i procedure zaštite i bezbednosti na radu, koje sudija nije uvrstio u sudske dokaze, optuženi su negirali krivicu i pokušali da je prebace na nastradale radnike.

Svojim iskazima, nekoliko svedoka je potvrdilo navode iz tog izveštaja, kao i to da je u priručnom magacinu bilo mnogo više baruta, nego što je to bilo dozvoljeno, te da u trenutku tragedije nije funkcionisao protivpožari sistem.

Oni su svedočili i o tome da je posle te nesreće, postavljen video-nadzor u celoj fabrici, da su radnici dobili novu i odgovarajuću zaštitnu opremu i da su sporna kartonska burad za transport baruta zamenjena odgovrajućim i bezbednim posudama.

Bonus video: Suđenje zbog nesreće u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar