Fabrika "Milan Blagojević – Namenska" u Lučanima godinama je poznata po brojnim nesrećama i pogibijama radnika. Tokom mandata preminulog Radoša Milovanovića, koji je bio na čelu ove fabrike od 1982. godine, poginulo je više od 20 radnika i radnica.

Radoš Milovanović, direktor ove lučanske fabrike, preminuo je rano jutros od infarkta. Za njega su pojedini sindikati nakon što je objavljeno da je preminuo naveli da je vodio fabriku „pod veoma sumnjivim okolnostima i mimo svih zakona u osmoj deceniji života“, ali i da je odgovoran za smrt radnika. Milovanović je opstao na čelu fabrike, iako je, kako su ranije pisali beogradski mediji, mogao da ode u penziju još 2003. godine.

Samo u akcidentima u ovoj fabrici poginuo je 21 radnik. Među poginulima su 4 radnice, a samo u poslednjih 12 godina nastradalo je četvoro zaposlenih i to u tri nesreće 2011, 2015. i 2017. godine.

Pojedini beogradski mediji ranije su preneli da je Ministarstvo odbrane navelo da je od 1995. godine u ovoj fabrici poginulo 18 radnika i to navodno zbog nepoštovanja propisa o zaštiti na radu.

Otac jednog od nastradalih radnika, koji je i sam radio u ovoj fabrici, Milovan Milivojević rekao je ranije da je tokom Milovanovićevog mandata poginuo 21 radnik, a da je do sada povređeno blizu 40 zaposlenih.

U dokumentarnom filmu „Teret baruta – godina kasnije“ koji je prikazan na TV N1 objavljena su i imena nastradalih radnika i radnica: Zoran Đurović, Stanko Gavrilović, Petar Jaćimović, Duško Vujović, Miloljub Janković, Dragiša Vulović, Radiša Zatežić, Miodrag Radičević, Mila Marinković, Radenko Dostanić, Miloš Kovačević, Miljko Nicović, Milun Pokopijević, Vera Nikolić, Vesna Davidović, Dragana Korićanac, Radovan Karadžić, Vladan Nikšić, Darko Ćebić, Milojko Ignjatović i najmlađi radnik Milomir Milivojević (26).

Iako su porodice poginulih dobijale finansijsku podršku, stanove i slično, samo je jedan slučaj dobio sudsku epilog, a to je najveća nesreća u ovoj fabrici iz 1997. godine kada je nastradalo osam radnika.

Naime, tom presudom su 2012. godine osuđena dva rukovodioca na kućni pritvor, a direktor Radoš Milovanović je oslobođen. Za ovaj sudski epilog bilo je potrebno 15 godina.

Radoš Milovanović Foto: N1

Julska nesreća 2017. godine – pogibija Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatović

Radnici Milomir Milivojević (26) i njegov kolega Milojko Ignjatović stradali su 14. jula 2017. godine u eksploziji u fabrici „Milan Blagojević Namenska“. Zbog njihove smrti protiv direktora Milovanovića vodio se sudski proces zbog utvrđivanja odgovornosti za eksploziju u proizvodnji u pogonu raketnih goriva.

Ministarstvo odbrane saopštilo je tada da je u fabrici došlo do požara tehnološkog otpada ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, a radnici su od zadobijenih povreda preminuli u bolnici.

Porodica nastradalog Milomira je još od pogbije njihovog člana pričala o propustima u zaštiti na radu u ovom lučanskom preduzeću.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Brojni akcidenti u poslednjih nekoliko godina

Nedugo nakon nesreće u julu 2017. godine, već 2. avgusta su povređena dva radnika, kada je došlo do havarije u ovom preduzeću, i to na istom mestu julskog akcidenta.

Tokom 2018. godine desile su se tri nesreće u kojima su povređeno više radnika. Tako je sredinom januara 2018. godine došlo do požara u fabrici, a dva radnika „MB Namenska“ su lakše povređena.

U ovom preduzeću ponovo je došlo do nesreće 15. septembra 2018. godine, kada je jedan radnik teško povređen, koji je ostao bez ruke. Tokom te godine desila se još eksplozija, u kojoj je povređen jedan radnik.

Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Sredinom oktobra 2019. godine ponovo je došlo do nesreće u fabrici u kojoj su povređena dva radnika. Sama nesreća ponovo se dogodila na istom mestu gde su 2017. godine poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Poslednji akcident u „MB Namenskoj“ desio se početkom novembra minule godine, a povređen je bio jedan radnik u pogonu raketnih goriva, kada je izbio manji požar.

U septembru 2015. godine jedan radnika je poginuo u požaru u lučanskoj fabrici, a četvoro je povređeno.

Jedan radnik je povređen u eksploziji u junu 2012. godine, a u požaru koji se desio 2011. godine stradao je jedan radnik.

BONUS VIDEO – Suđenje u slučaju pogibije radnika u Lučanima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar