Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Suđenje Velku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe još uvek nije otpočelo jer je sudija Specijlanog suda Zorana Trajković, kojoj je predmet dodeljen u rad, otišla na bolovanje u trenutku kada je trebalo da zakaže pripremeno ročište.

Optužnica protiv ove grupe postala je pravosnažna još 9. novembra prošle godine, a u roku od mesec dana, to jeset do 9. decembra, bilo je neophodno da otpočne suđenje jer tako nalaže zakon.

„S obzirom na to da je sudija dostavila dokumentaciju o tome da je zbog zdravstvenih razloga sprečena da dolazi na posao, neophodno je bilo da predsednhik suda Aleksandar Stepanović odmah nađe drugo rešenje kako bi suđenje otpočelo. To se međutim nije desilo, već je predmet ostao u radu sudije koju navodno čeka da se vrati s bolovanja“, kazao je za novine Nova izvor iz Specijlanog suda.

On dodaje da činjenica da predmet nije dodeljen nekom drugom, jasno ukazuje da je po sredi prolongiranje, koje su u aktuelnim okolnostima može povezati jedino sa predstojećim izborima.

Veljko Belivuk, Foto: Rade Prelić/Tanjug

„Posle onolike pompe oko hapšenja, pokazivanja uznemirujućih fotografija i zastrašivanja javnosti, bilo je logično da će suđenje biti zakazano odmah po okončanju istrage. To se međutim nije dogodilo, a zasigurno je za ovakvo prolongiranje odgovoran predizborni period, koji zasigurno nije najbolji trenutak za započinjanje ovakvog suđenja. Jasno je da predstavnici vlasti strahuju od toga šta bi Beluvuk i Miljković mogli da kažu u sudnici, s obzirom na to da je već svima dovoljno jasno da su oni državni to jest projekat ove vlasti“, dodaje naš sagovornik.

U prilog teoriji da su izbori ti koji zapravo odlažu početak suđenja Belivukovoj grupi, ide i činjenica da vođe ovog klana nisu htele da odgovaraju na optužnicu koju je protiv njih podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

„Još tada su poručili da neće da pišu odgovor na optužnicu kako ne bi gubili vreme, jer žele što pre da uđu u sudnicu. Jasno je da su spremni da pričaju, a malo je verovatno da bi vlast mogla da ostane neiskompromitovana. Ako je optužnica uspela da se podigne bez raskrinkavanja i zvabnične identifikacije osoba iz vrha vlasti s kojom je ova glupa sarađivala, malo je verovatno da bi suđenje moglo bez toga da prođe“, kaže naš sagovornik.

Pročitajte još:

Zanimljivo je i to da je u trenutku kada bi trebalo da traje suđenje, Tužilaštvo za organizovani kriminal proširuje istragu protiv grupe u vezi sa ubistvom, odnosno nestankom Gorana Mihajlovića. Ta vest objavljena je pre dva dana, neposredno nakon što je Mihajlovićeva majka Sanja, zajedno sa Marom Halabrin, majkom ubijenog Aleksandra Halabrina, javno govorila na televiziji da se niko ne bavi istragom nestanka i ubistva njihovih sinova. On se takođe navele da su primetile nepozbnate muškarce koji ih snimaju svaki put kada se nađu zajedno, kao i da im se policijski inspektor rughao u lice kad su to prijavile.

Podsetimo, Belivukova grupa koja broji ukupno 30 članova, optužena je, bar zasad, za pet  za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja. U optužnici se navodi da je grupa bila deo kavačkog kriminalnog klana iz Crne Gore koji je godinama u ratu sa škaljarskom grupom. Tužilaštvo je utvrdilo da su Belivuk i njegovi saradnici ubijali uglavnom konkurenciju, odnosno članove suparničkih kriminalnih grupa. Žrtve su ubijali u kući u Ritopeku nadomak Beograda, a nakon ubistava njihova tela su mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav. Belivuk i Miljković su osumnjičeni i za dva ubistva počinjena na teriotoriji Crne Gore.

Veze Dijane Hrkalović i Novaka Nedića sa klanom

Novak Nedic i Dijana Hrkalovic
Novak Nedić i Dijana Hrkalović Foto:Vesna Lalić/N1

Uprkos postojanju dokaza da su bivša državna sekreterka MUP Dijana Hrkalović i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, diorektno bili povezani sa Belivukom i Miljkovićem, oni se dosad nisu našli pod istragom. Sa klanom su povezne mnogo „manje ribe“ i to Goran Papić, viši načelnik SBPOK i inspektor Božidar Stolić. Papiću se sudi jer je naredio da se Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, dok se Stoliću sudi da je klanu odavao poverljive informacije.

Bonus video: Oni su žrtve Belivukovog klana 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar