Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Predsednica veća sudija Specijlanog suda Zorana Trajković, kojoj je najpre dodeljen predmet u slučaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, otvorila je bolovanje u trenutku kada je trebalo da zakaže pripremno ročište. S obzirom na to da se još uvek ne zna kada bi sudija Trajković mogla da se vrati na posao, Specijlani sud razmatra mogućnost da predmet dodeli nekom drugom veću, što je izazvalo nemir među sudijama koje su taman odahnule što Belivuk neće biti njihov problem.

Kako saznaju novine “Nova”, bolovanje sudije Trajković izazvalo je buru u Specijlanom sudu, pa se tako već naveliko spekuliše da je razlog njenog odsustva upravo činjenica što je predmet Belivuk završio u njenom veću.

„Kada je saopšteno da će sudija Trajković suditi Belivuku, sudije iz svih ostalih veća su odahnule. Nemir je međutim, ponovo unelo njeno odsustvo, a činjenica da je već prošao zakonski rok za održavanjem pripremnog ročišta, uprava suda uveliko razmatra da predmet dodeli nekom drugom kako bi postupak otpočeo“, kazao je za novine “Nova” dobro obavešten izvor.

On dodaje da dodeljivanje predmeta sudiji Trajković, uoči njenog odlaska na bolovanje, ipak nije prošlo bez trzavica.

“Sudija Trajković navodno uopšte nije bila na redu da primi novi predmet, a odluka predsednika suda da Belivuk ipak bude u njenim rukama navodno je izazvalo ozbiljan sukob. Posle samo nekoliko dana sudija je dostavila doznake o bolovanje, zbog čega su svi u sudu odmah posumnjali da je Belivuk razlog odsustva sudije Trajković. Pojedine sudije koje su bile svedoci ovog sukoba tvrde da je sudija Trajković zamerila Stepanoviću što je baš njoj dodeljen predmet, za koji je unapred bilo poznato da zbog svega što ga prati od početka istrage, predstavlja knjiški primer noćne more za svakog sudiju”, kaže naš sagovornik i dodaje:

“Zli jezici otišli su toliko daleko da se i van suda priča da se sudija Trajković neće vraćati na posao dokle god neko drugi ne uzme predmet, dok njene kolege iz suda mahom tvrde da je njeno odsustvo opravdano i da ona nije sudija koja bi odbila da uzme predmet, ma koliko da je problematičan”.

Ono što je takođe unelo popriličan nemir u Specijlanom sudu, kako tvrdi naš sagovornik, jeste godišnji raspored poslova.

“Raspored jeste okačen na sajt pre nekoliko dana ali je ubrzo povučen iz nepoznatog razloga. Tako do danas nije poznato da li je sudija Trajković predviđena da i sledeće godine sudi u Specijlanom sudu ili će zbog Belivuka, možda biti postavljeno novo veće sa sudijama koji dosad nisu bili deo Specijalnog suda”, završava naš sagovornik.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zašto sudije beže od Belivuka

Zašto je nepopularno suditi u slučajevima poput Belivukovog, za novine Nova pokušao je da objasni naš sagovornik tvrdeći da sudiju nisu u strahu ni zbog mafije ni zbog politike – već zbog javnosti kojoj možda neće biti jasni njihovi određeni potezi.

“Nesumnjivo da je jako teško voditi postupke koji su od početka kontaminirani politikom, to jest čije su istrage vodili političari, a ne stručni pravnici. Činjenica da je neko još tokom istrage, zarad sopstvenih interesa i političke kampanje iznosio dokaze u javnost, pokazivao uznemirujuće fotografije s idejom da u javnosti formira određeno mišljenje, veliki je izazov za svakog sudiju, za kog je upitno šta će od svega toga moći da prihvati kao zakonski dokaz. Upravo zbog toga, sudije mogu doneti neke nepopularne, ali svakako zakonske odluke, koje javnost zbog svega čemu je bila izložena ne bi mogla da shvati I prihvati. Tada bi na udaru bile najpre sudije, a u odbrani svojih nezakonskih postupaka i sama vlast bi mogla da upotrebi sudije u nečasne svrhe, što svakako ne bi bio prvi put u našem pravosuđu”, završava naš sagovornik.

Poznati slučajevi sudije Trajković

Sudija Zorana Trajković jedna je od iskusnijih sudija Specijlanog suda koja iza sebe ima više od 20 godina radnog iskustva. U sudijskim krugovima važi za hrabru i časnu sudiju i njeno ime dosad nije bilo deo nikakvih afera ni nelegalnih odluka.

U Krikovoj bazi sudija “Prosudi ko sudi”, kao njeni najpoznatiji predmeti izvučeni su osuda Andrije Draškovića zbog ubistva Zvonka Plećića, suđenje “stečajnoj mafiji”, bivšem direktoru “Puteva Srbije” Branku Jociću, kao i Jotkinoj grupi koje je još uvek u toku. Trajković je ostala upamćena u javnosti i kao sudija koja osudila policajca Interventne jedinice koji je prekoračio ovlašćenja i upucao jednog mladića. Tada je, dok je saopštavala kaznu, istakla da bi ona trebalo da utiče na sve koji vrše vlast da ne pomisle da im sila i moć koje im je dala država daje pravo i na nekontrolisano nasilje.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare