Foto:Nova S

Sve sudije u Srbiji, njih 2.092, biraće danas pet izbornih članova Visokog saveta sudstva (VSS) iz reda sudija. Na 49 biračkih mesta u sudovima glasaće se od 7.30 do 15.30 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera zaštite.

Sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog i Upravnog suda opredeljivaće se na svojim glasačkim listićima između dva kandidata na listi ovih sudova – Zorana Delibašića i Nikole Kitarovića. Na listi za više i privredne sudove su četiri kandidata – Branislava Savović iz Požarevca, Milan Davidović iz Kraljeva, Ivana Josifović iz Novog Sada i Marija Aranđelović Jureša iz Beograda, piše Politika.

Sudije osnovnih i prekršajnih sudova imaće pred sobom listu od čak deset kandidata, od kojih će dvoje sa najvećim brojem glasova biti predloženi za izbor člana VSS. Sudije u Vojvodini imaće još jedan glasački listić na kome će moći da zaokruže jednog od dva kandidata na izbornoj listi za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina.

Za posmatranje sprovođenja izbornog procesa u sudovima prijavili su se Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija i tužilaca, Alumni klub Pravosudne akademije, misija OEBS-a u Srbiji i Odbor za ljudska prava Niš.

VSS ima ukupno 11 članova, od kojih su tri člana po položaju – ministar pravde, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine i predsednik Vrhovnog kasacionog suda, zatim jedan član iz profesure i jedan iz advokature, a ostalih šest članova su iz redova sudija i biraju se na mandat od pet godina.

Budući da u aprilu sledeće godine ističu mandati za pet izbornih članova VSS iz reda sudija, izborni proces započeće 7. decembra neposrednim tajnim glasanjem svih sudija kao biračkog tela. Kandidati sa najvećim brojem glasova na ukupno četiri liste biće predloženi Narodnoj skupštini na glasanje.

VSS je, prema Ustavu, nezavisan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. U njegovoj nadležnosti su i izbor i razrešenje sudija i predlaganje kandidata za predsednike sudova.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar