Ilustracija Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Osnovni sud u Kotoru obrazložio je odluku sudije Momirke Tešić, koja je maloletniku M. S. (17) iz Beograda izrekla vaspitnu meru pojačanog nadzora za izazivanje pomorske nesreće 11. jula u budvanskom akvatorijumu, u kojoj je stradala Maja Šljivančanin, a njen verenik Vladimir Stanišić povređen. U obrazloženju odluke, sudija je navela da nisu ispunjeni uslovi za izricanje maloletničkog zatvora za M.S, jer je za nesreću odgovoran i verenik stradale policajke sa kojim je bila u čamcu, u trenutku kada je na njih naleteo gliser kojim je upravljao M. S.

Deo javnosti razočaran je odlukom kotorskog Osnovnog suda, a između ostalih oglasio se i Vladimir Stanišić koji je rekao da je ovim jasno poslata njemu i porodici stradale Maje Šljivančanin, ali i svim građanima Crne Gore, da je lični interes “bahatog pojedinca iznad interesa društva“, preno je portal Pobjeda.mne.

Pročitajte još:

U pojašnjenju kotorskog Osnovnog suda se navodi da se u konkretnom slučaju ne radi o visokom stepenu krivice M.S. s obzirom da je krivično delo učinio iz nehata, te da je prema Zakonu o postupanju prema maloletnicima u krivičnom postupku, propisano da je svrha krivičnih sankcija da se pružanjem zaštite i pomoći maloletnim učiniocima krivičnih dela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbedi vaspitanje i pravilan razvoj, sa ciljem da ubuduće ne vrše krivična dela, prenosi Pobjeda.

Dodaju da je odredbom čl. 32. Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, propisano da se maloletnički zatvor može izreći starijem maloletniku koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina, kad zbog visokog stepena njegove krivice, vaspitne zapuštenosti, okolnosti pod kojima je krivično delo učinjeno kao i prirode i težine krivičnog dela, očigledno ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru.

U Osnovnom sudu u Kotoru kažu i da je odbrana saopštila da se maloletnik kaje zbog učinjenog, te da je krivično delo učinio iz nehata.

Takođe, sadržaj nalaza i mišljenja Centra za socijalni rad za glavni grad Podgoricu broj od 3. avgusta pokazuje da M.S. potiče iz porodice u kojoj ima zadovoljene potrebe za obrazovanjem, ljubavlju, toplinom i podrškom, te da je svestan dela koje je učinio i da se iskreno kaje.

Činjenica, dodaju u kotorskom Sudu, da se radi o maloletniku koji nije bio ranije u sukobu sa zakonom, čije je ponašanje inače primereno, koji se redovno školuje i ima ambicije da se dalje akademski usavršava, kao i da ovaj događaj nosi rizik po njegovo dalje psihološko i socijalno funkcionisanje.

Ističu i da sadržaj nalaza i mišljenje veštaka pomorske struke Aleksandra Božovića od 23. jula pokazuje da je i oštećeni Vladimir Stanišić načinom upravljanja plovilom BD 230, doprinio nastanku pomorske nesreće.

„Stanišić Vladimir se kao upravitelj čamca BD-230 nije pridržavao Međunarodnih pravila o izjegavanju sudara na moru i to: pravila br. 5 – izviđanje i pravila br. 15 – kojim je predviđeno da kad se kursevi dva broda na mehanički pogon križaju, tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se s puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani, a pri tom ne smije presjecati kurs ispred pramca tog broda, a koji slučaj je u konkretnom”, pojašnjavaju u Osnovnom sudu u Kotoru.

Ističu da je veštak pomorske struke pojasnio da je na osnovu snimka VTMIS, te oštećenja na čamcu BD-230, mišljenja da Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije zaustavio plovilo ili skrenuo desno kada mu je prišao plovni objekat sa njegove desne strane.

Zbog toga je sudija za maloletnike odlučila da M.S. izrekne vaspitnu meru pojačanog nadzora od strane organa starateljstva i posebnu obavezu obavljanje društveno korisnog ili humanitarnog rada. Tu meru će izvršavati najduže 120 sati u periodu do šest meseci.

“Imajući u vidu prednje, te odredbu čl. 32. Zakona o postupanju prema maloletnicima u krivičnom postupku, kojom su propisani uslovi za izricanje maloletničkog zatvora, sudija za maloletnike je cenila da u konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni uslovi za izricanje istog, iako je reč o starijem maloletniku koji je učinio krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko pet godina.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare