Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović, znak pitanja
Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs/TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Suđenje nekadašnjoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović održano je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a ona je tom prilikom istakla da nije kriva, te da je postupala po nalogu bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Hrkalović je istakla i da su se Stefanović, ali i određeni tužioci i visoki funkcioneri policije, pominjali u određenih razgovorima koji su presretnuti, ali zasad nije poznato o čemu je bila reč.

„U vezi prve tačke optužnog predloga, predmetni izveštaj je kasnio jer je takav bio nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kao najpre sekretar UKP-a, a potom i kasnije, obaveštena sam od strane nekog, najverovatnije nekog iz odeljenja koje se bavilo time, da se u prepiskama pominje Stefanović, neki tužioci i visoki pripadnici policije. Tadašnji nalog bio je da uvek kada se pominje Stefanović, ili neka bezbednosno interesantna pojava i osoba, obavesti se direktno on. Ja sam ga obavestila o tome i pomenute izveštaje dostavila u papirnoj formi, u koverti. Potom mi je rečeno da pozovem Dejana Milenkovića i da mu kažem da se sačeka sa slanjem tih izveštaja tužiocu“, rekla je Hrkalović.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Prva tačka optužnice, a o kojoj je Hrkalović tom prilikom govorila, odnosi se na izveštaje telefona uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka. Reč je o izveštajima koji su naknadno dostavljeni tužilaštvu, a ne kada je trebalo.

Odgovarajući na pitanja sudija, bivša državna sekretarka MUP je istakla da sadržinu izveštaja, tačnije ono što se nalazilo u koverti, ne zna.

Rekla je da je koverta bila zapečaćena.

Pročitajte još:

Hrkalovićeva je tokom suđenja u više navrata govorila i o operativnoj obradi “Mangusta” gde joj se na teret stavlja da je brisala materijal iz zapisa kasnije ubijenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, a u kojima se pominje ona.

Reč je o razgovoru u kome se pominju njene intimne slike, a kako je tvrdila optužena, nije tačno da je išta brisano već je, prema njenim saznanjima, sve dostavljeno tužiocu Milenku Mandiću.

„Policajac, ne politički nameštenik“

Inače, tokom izlaganja uvodnih reči, advokat Đorđe Kalanj, koji zastupa Dejana Milenković, istakao je da njegov branjenik nije radio nikakve nezakonite radnje.

Rekao je da je Milenković profesionalni policajac, sa završenim školama, te da on nije „politički nameštenik“. Naveo je da je postojala određena odgovornost u hijerarhiji, te da on nije samostalan u tom smislu.

Dejan Milenković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Iza njega se nisu krila nikakva lica iz krimogene sredine, nije sa njima pio kafu“, rekao je advokat.

O tome da je svojim postupanjem Milenković naštetio ugledu Nebojše Stefanovića, a kako se tvrdi i u optužnici, advokat je sledeće rekao:

„Mi danas vidimo Stefanovića na ministarskom mestu, ne vidim bilo kakav uticaj Dejana Milenkovića ili bilo šta čime bi naštetio ugledu“, rekao je Kalanj.

Sa druge strane, Nebojša Petrović, advokat Milorada Šušnjića, ponovo je zatražio da se njegov branjenik oslobodi čuvanja profesionalne tajne.

Milorad Šušnjić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Istakao je i da Šušnjić nije mogao da odluči o tome da li će da se Darko Elez, osuđivani kriminalac, prati, već je za tako nešto morao da dobije odobrenje.

Podsetimo, Dijana Hrkalović tereti se za trgovinu uticajem, dok se Milorad Šušnjić i Dejan Milenković terete za zloupotrebu službenog položaja.

Hrkalović je srpski MUP napustila 2019. godine iz nepoznatih razloga. Razlozi zbog kojih je otišla sa tako visoke funkcije do danas nisu poznati.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar