Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV, EV/REUTERS/Guliver, Printscreen

I dok je Aleksandar Vučić proteklih godina, kad god se njegovo ime našlo u istoj rečenici s nekom aferom, pozivao tužilaštvo i sud da ga saslušaju, ni u jednom slučaju do toga nije došlo. Čak ni onda kad bi njegovo saslušanje možda moglo da baci novo svetlo na slučaj, poput postupka za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, nadležni istražni organi nisu smatrali da će njegovo ispitivanje eventualno pomoći u rasvetljavanju slučaja.

Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije uskoro bi trebalo da dobije epilog, a nakon višegodišnjeg procesa ostao je gorak ukus u ustima jer nisu saslušani svi svedoci. Proces je trajao godinama, na listi svedoka našlo se više od 100 svedoka, ali ne i predsednik Aleksandar Vučić. Iako se na listi svedoka našao i tadašnji ministar informisanja, a danas predsednik Srbije, sud je odlučio da ga ne saslušava – jer je to suvišno.

Pročitajte još:

Porodica ubijenog novinara, ali i očevici zločina, u više navrata su isticali da je sud trebalo da sasluša Vučića. Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija ranije je za Nova.rs istakla da, ukoliko se postupak ponovi –  a do čega je i došlo, njen zahtev bio bi da se tužilac promeni.

„Mislim da je on sa 90 svedoka koje je naveo, a mnogi od njih nisu doprineli razrešenju slučaja, ključne izostavio. Tu mislim na Aleksandra Vučića i ljudi su tada bili oko njega, a koji su morali da svedoče, jer su bili deo vlasti“, rekla je ona ranije.

Sa druge strane, istoričarka Branka Prpa, koja je u trenutku ubistva bila sa Ćuruvijom, istakla je da je ceo postupak zapravo jedna lakrdija.

„Na vlasti su oni koji su ga proganjali, šta mi možemo da očekujemo? Ministar informisanja tada je car Srbije sada, šta tu više ima da se kaže? A, ako bi se i reklo, to je legitimisanje cele jedne prakse koja je zapravo kriminalna. To je jedan teatar apsurda u kom više ne želim da učestvujem“, rekla je ona za naš portal.

Foto: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Ipak, slučaj Ćuruvije samo je jedan od mnogih kada je bilo potrebno saslušati Vučića, a do čega ipak nije došlo.

Predsednik je godinama unazad dovođen u vezu s aferom „Jovanjica“, odnosno sa optuženim Predragom Koluvijom, vlasnikom imanja na kome je zaplenjeno skoro četiri tone opojne droge, međutim, nikada nije saslušan na pomenutu okolnosti.

Pročitajte još:

I dok se sam Vučić nebrojano puta dosad pozivao na poligraf za „Jovanjicu“, do toga nije došlo. Čak ni pokušaji gradonačelnika Novog Sada i funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Miloša Vučevića nisu uspeli da „nateraju“ tužilaštvo da to učini.

„Krivične prijave“ protiv predsednika

Podsetimo, Vučević je tada, u nameri da odbrani Vučića od optužbi, podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i njegovog brata Andreja u slučaju „Jovanjica“ posle čega je tužilaštvo saopštio da oni nisu bili u kontaktu sa Koluvijom na čijem imanju je nađena, kako je navedeno u optužnici, velika količina marihuane.

Identična situacija bila je i u slučaju uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka. Povezivanje predsednika s pomenutim događajem, pa čak i od strane okrivljenih Belivuka i Marka Miljkovića, nije bilo dovoljno tužilaštvu da ga sasluša. Ponovo je funcioner SNS Vučević podneo krivičnu prijavu protiv predsednika države i stranke Aleksandra Vučića zbog, u nameri da ga odbrani, a pod okriljem „svih laži mafijaškog klana Veljka Belivuka i njima bliskih tajkunskih političara i njihovih medija u zemlji i inostranstvu“.

BONUS video: Sve žrtve klana Veljka Belivuka

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram