Foto:MUP Srbije

Nakon stravične eksplozije koja se dogodila u fabrici "Trajal" u Kruševcu, u kojoj je poginuo mladić Nikola Rašković (18), a četvoro radnika je povređeno i incidenta koji se dogodio u fabrici u Aleksincu kada je više od 100 radnika završilo u bolnici zbog trovanja, nadležni najavljuju da će rasvetliti kako je došlo do ovih incidenata. Ipak, veliki broj sličnih nesreća koje su ranije potresle Srbiju pokazale su da rasvetljavanje uzroka nesreća zapravo nije ustaljena praksa u Srbiji.

U samo dva dana u Srbiji su se dogodila dva incidenta koja su ponovo dovela u pitanje koliko su radnici u Srbiji bezbedni na svojim radnim mestima. Najpre je u kruševačkoj fabrici „Trajal“ došlo do eksplozije u kojoj je poginuo Nikola Rašković (18), a četvoro njegovih kolega je povređeno, a već narednog dana u aleksinačkoj fabrici „Magna“ došlo je do trovanja više od 100 radnika, koji su zbog udisanja najverovatnije lepka, morali da potraže lekarsku pomoć.

TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

Odmah nakon neserće u Kruševcu, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić došao je na mesto eksplozije sa policijom. Izrazio je duboko žaljenje povodom tragičnog događaja, a nakon razgovora sa rukovodstvom ove kompanije o okolnostima koje su dovele do havarije, najavio je da će biti preduzete sve mere radi utvrđivanja uzroka.

Bratislav Gašić TRAYAL Kruševac eksplozija Foto:MUP Srbije

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, mladić Nikola Rašić (18) nastradao je kada je došlo do eksplozije na mašini za proizvodnju gorive trake Fabrike eksploziva i pirotehnike.

Radnice padale kao pokošene

Nedugo nakon toga, u sredu uveče, došlo je do trovanja 102 radnika aleksinačke fabrike „Magna“, koji su odmah zbrinuti u bolnicu. Iako nije zvanično saopšteno šta bi mogao biti uzrok trovanja, prema priči radnika, sumnja se da ih je opilo isparenje nakon što su majstori lepili pločice u pogonu u kom rade.

Foto: Nova.rs

O incidentu se oglasilo i Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, koje je najavilo sprovođenje radnji kako bi se otkrile sve okolnosti trovanja.

„U fabrici Magna došlo je do trovanja 102 radnika, dobili su zdravstvenu pomoć, troje je u Nišu u bolnici, jedna osoba u Aleksincu. Obavešten je Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, te Institut 1. Maj. Fabriku smo zatvorili dok se ne obavi uviđaj i ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Biće obavljena neophodna merenja na prisustvo štetnih materija nakon okončanja uviđaj i utvrđivanja svih okolnosti odlučiće o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih“, kazao je Ivan Mitrović, osnovni javni tužilac u Aleksincu.

Fabrika Magna Aleksinac Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Jedan od radnika opisao je u razgovoru za Nova.rs da je stiaucija bila dramatična, da su počeli da osećaju peckanje u grlu i očima, a da su njegove koleginice samo odjednom počele da se onesvešćuju.

Eksplozija u fabrici u Leštanima

U farbici „EDePro“ u beogradskom naselju Leštane, krajem novembra 2021. godine dogodila se velika eksplozija u kojoj su stradala tri radnika B. R. (28), M. J. (38) i M. S. (21). Nesreća se dogodila u pogonu za prozivodnju protivgradnih raketa. Delovi raketa i motora leteli su i više od kilometra od mesta eksplozije, a oštećene su mnogobrojne kuće i objekti koji su se nalazili u blizini fabrike.

Pročitajte još:

Uprkos tragediji koja je zavila tri porodice u crno, do danas je nepoznato kako je do nje došlo. O ovoj fabrici često se pisalo na stranama crne hronike, a nedavno je ponovo odjeknula eksplozija u kojoj, na svu sreću, nije bilo nastradalih, ni povređenih.

Požar i eksplozija u Kragujevcu

Požar, a potom i serija eksplozija, odnela je živote četvoro ljudi, dok je nekoliko desetina ljudi povređeno u tragediji koja se početkom 2017. godine dogodila u Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu. Tada je oko 13.00 časova izbila vatra u pogonu, nakon čega je došlo do prve manje eksplozije, a nešto kasnije i do druge, drastično jače i razornije.

Tragedija se dogodila u delu fabrike u kojem se rastavljaju ekplozivna sredstva. Po starom, dobrom običaju odmah je formirana komisija za utvrđivanje uzroka, ali do danas nije objavljeno šta je ona utvrdila.

„Krušik“

Takođe, fabrika oružja Krušik u Valjevu poznata je po brojnim aferama i skandalima, a u njoj se dogodila serija eksplozija u kojima je nekoliko osoba povređeno, dok je jedna nastradala. Tako je u junu prošle godine jedna radnica zadobila teške povred kada je došlo do eksplozije u pogonu Kapislane. Lice i ruke su joj povređene prilikom izrade kapisle.

Foto: Nova

Tokom 2020. godine, na polignu Begove, koji pripada Holding kompaniji „Krušik“ došlo je do eksplozije u kojoj je jedan radnik poginuo, dok je drugi povređen. Nesreća se dogodila prilikom zadataka na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu. Ova nesreća ni danas nije dobila epilog, fabrika je nastavila sa svojim poslovanjem, uprkos brojnim aferama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar