Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Dejan Živančević, Andrej Čukić/Epa

Nakon letnje pauze i godišnjih odmora, sudovi u Srbiji bi već krajem avgusta i početkom septembra trebalo da počnu da rade u punom kapacitetu. Pred sudijama i sudskim većima naći će se mnogi medijski zanimljivi predmeti, bilo oni koji će tek otpočeti, ili oni koji će se nakon kraće pauze, ali i prividnog kraja, ponovo ušunjati u sudnice. Ništa manje posla neće imati na zamenici tužioca, pa se može očekivati i da će neke maratonske istrage s jeseni biti okončane.

Slučaj Mika Aleksić

Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

Suđenje koje javnost zasigurno očekuje s najvećim nestrpljenjem i neizvesnošću jeste slučaj Miroslava Aleksića, učitelja glume i vlasnika privatne škole glume „Stvar srca“. Njega su, sredinom januara, sedam bivših učenica, među kojima su i dve afirmisane glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, optužile za silovanje i nedozvopljene polne radnje. Hapšenjem Aleksića otpočela je istraga koja je okončana u maju mesecu, a nakon jedne dopune i dve podnete žalbe, optužnica Višeg tužilaštva postala je pravosnažna. Aleksić se tereti da je silovanje i nedozvoljene polne radnje počinio u periodu od 2008. do 2020. godine.

Milena Radulović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Zbog ovih dela Krivičnim zakonikom njemu je zaprećena kazna od pet do 15 godina robije, odnosno od dve do 10 godina zatvora. Suđenje bi uskoro trebalo da otpočne i bude javno, ukoliko neko od učesnika ne zatraži od suda da se javnost isključi zbog zakonskih mogućnosti.

Iva Ilincic
Iva Ilinčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Zasad takođe nije poznato da li će oštećene devojke svedočiti pred sudom uobičajnom metodom ili će dobiti status posebno osetljivih svedoka, što podrazumeva da sa okrivljenim ne borave u istoj prostoriji. Aleksić sve vreme negira krivicu, u čemu mu pomaže i supruga, profesorka glume na Fakukltetu drmaskih umetnosti Biljana Mašić, koja je u pojedinim televizijskim gostovanjima i intervjuima tvrdila da mu je ceo slučaj napakovan.

Slučaj Belivuk

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako je optužnica protiv najopasnijeg i najbrutalnijeg kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nedavno podignuta, činjenica da je od strane državnog vrha unapred okarakterisana kao remek delo, ne bi bilo iznenađujuće da uskoro bude i potvrđena. Ukloliko se to desi, ozloglašeni klan našao bi se ubrzo na optuženičkoj klupi Specijlanog suda, gde će imati priliku da iznesu odbranu. Ono što javnost zasigurno najaviše zanima jeste sprega ovog klana sa državnim vrhom, o čemu će, ako ne u optužnici, sigurno biti reči u sudnici tokom postupka.

Slučak Kontić

Ivan Kontić Foto: MUP

U novosadskom Višem sudu trebalo bi da otpočne postupak protiv Ivana Kontića, optuženog da je pokušao da ubije M. M. (28), kog je u jednoj kladionici u Novom Sadu zverski pretukao, a potom mu lomio ruke dok je onesvešćen ležao na podu. Uznemirujući napad koji su zabeležile sigurnosne kamere izazvao je tektonske potrese u MUP jer se odmah postavilo pitanje zašto je Kontić pušten da se brani sa slobode.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Usledila je poternica, a potom i hapšenje, a tokom prepucavanja između MUP i novosadskog tužilaštva koje je vodilo istragu, javnost je saznala da dežurni tužilac sporne večeri nije ni bio obavešten o ovom događaju. Postavljeno je pitanje zašto, pa se i od ovog suđenja očekuje da bi moglo da otkrije Kontićevu povezanost sa pripadnicima novosadske policije, čiji je tadašnji načelnik smenjen upravo zbog ovog slučaja.

Slučaj nadrilekarke Olgice Markanović

Olgica Markanović, Foto: Instagram/olgicamarkanovic

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv Markanović i njene saradnice J.T. zbog krivičnog dela – teško delo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a J.T. na godinu dana zatvora. One su u8hapšene pre nekolkiko meseci zbog sumnje da su obavljale hiruške estetske zahvate na pacijentkinjama, iako za to nisu bile ni školovane ni licencirane.

Mediji su pisali da su žene koje su dolazile kod Markanović izlazile sa opekotinama i ožiljcima na licu, a na predstojećem suđenje biće saslušane i one u svojstvu oštećenih.

Lažni hirurg, inače maser po struci Sava Knežević (23), iz Batajnice
Sava Knežević Foto:printscreen/instagram

Samo nekoliko dana ranije, isto tužilaštvo je naložilo i hapšenje lažnog plastičnog hirurga Save Kneževića, koji se sumnjiči da je sa majkom kao asistentkinjom, a zapravo cvećarkom, naneo trajne ožilje ženama koje su dolazile na estetke tretmane i zahvate u njegovu ordinaciju. istraga protiv njega i njegove majke trebalo bi uskoro da se okonča, pa se očekuje da će i njih dvoje uskoro biti izvedeni pred sud.

Slučaj Šarić 

Darko Šarić, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Jedan od predmeta koji će se uprkos pravosnažnioj presudu ponovo „ušunjati“ u sudnicu, jeste slučaj šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a za šta je osuđen na 15 godina Darko Šarić. Predmet je vraćen u život odlukom Vrhovnog kasacionog suda koji je uvažio Šarićev zahtev za zaštitu zakonitosti i naložio da se zbog proceduralne greške tokom ranijeg postupka ukine pravosnažna presude i predmet vrati Apelacionom sudu na novo odlučivanje. Pred ovim sudom trebalo bi da se nađe i žalba na presudu drugog postupka u kom je Šarić optužen zbog pranja novca stečenog kokainom, ali i prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar