Foto: E-Stock/Časlav Vukojčić, N1

Bitan deo kriminalne grupe koju je osnovao Darko Šarić nesumnjivo su bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Milutin Radovanović i Danilo Stojanović, tandem zvani Mika i Dača. Radovanović i Stojanović bili su deo Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, a za pripadnike Šarićeve grupe u nekoliko navrata su urgirali kod načelnika policijskih stanica. Takođe, imali su zadatak da, u zamenu za novac, okrivljenima odaju poverljive informacija o istragama koje su u toku.

Stojanović i Radovanović se terete da su Šarićevoj grupi odavali službene i poverljive informacije iz istraga koje su u toku, te da su za to uzimali novac. Oni su uzeli oko 50.000 evra, koje su potom ulagali u svoje vikend kuće u Nemenikućama.

Sem što su odavali tajne informacije, neretko su urgirali za pojedine okrivljene kako da se ispitaju, ali i da se odmah nakon toga puste kući.

U vreme izvršenja krivičnog dela, Stojanović i Radovanović su bili u Službi za kriminalističko-obaveštajne poslove. Načelnik te službe bio je Stojanović, dok je Radovanović bio njegov zamenik.

Foto: Privatna arhiva

Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike čine Odeljenje za kriminalističko-obaveštajne poslove (OKOP) i Odeljenje za prikrivene islednike.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenje za kriminalističko obaveštajne poslove je formirano 2002. godine u okviru Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK).

Pročitajte još:

Prvobitni naziv OKOP je bio Odeljenje za operativno-obaveštajne poslove. Nadležnost OKOP-a je bila prikupljanje podataka i informacija iz oblasti organizovanog kriminala na teritoriji Srbije.

„Unutrašnja organizaciona struktura Odeljenja se sastojala od sedam odseka. Organizacionim promenama, od OKOP je 2005. godine zajedno sa Odeljenjem za analitiku UBPOK-a, formirana Služba za kriminalističko-obaveštajne i analitičke poslove i OKOP je dobio sadašnji naziv- Odeljenje za kriminalističko-obaveštajne poslove. U toku 2006. godine od OKOP i Odeljenja za prikrivene islednike je formirana nova Služba za kriminalističko obaveštajne poslove i prikrivene islednike, a OKOP je proširen na deset odseka. Opisana organizaciona struktura je uz manje izmene i danas aktuelna“, navodi se na sajtu MUP.

Foto: Mup Srbije

Koliko je ova jedinica bitna u okviru MUP nesumnjivo govori i njena nadležnost – prikupljanje, procena, obrada i analiza podataka i informacija o kriminalitetu, u cilju sprečavanja i suzbijanja organizovanog kriminaliteta, korupcije.

„Na osnovu sprovedenih kriminalističko-obaveštajnih poslova, OKOP sačinjava sledeće kriminalističko-obaveštajne proizvode: operativne izveštaje, operativne informacije i analitičke preseke saznanja, koje dostavlja rukovodiocima Uprave kriminalističke policije na donošenje odluka i preduzimanje operativnih mera i radnji. Takođe, OKOP identifikuje organizovane kriminalne grupe i pojedince (višestruki povratnici, profesionalci, specijalisti za vršenje određenih krivičnih dela) i uspostavlja i vodi operativne kontrole prema predmetnim entitetima. Ukoliko je za sveobuhvatno sagledavanje novih pojavnih oblika kriminaliteta, pojava ili događaja ili konkretnih aktivnosti kriminalnih grupa potreban duži vremenski period, OKOP otvara i vodi predmete operativnog rada i obaveštajna istraživanja. OKOP, po zahtevu operativnih jedinica vrši provere i aktivnim učešćem u operativnim obradama pruža podršku ovim jedinicama za realizaciju predmeta koji su u toku“, navodi se na sajtu MUP.

Pročitajte još:

OKOP je nadležan za obavljanje kriminalističko-obaveštajnih poslova na nacionalnom nivou.

Prebijanje kolege iz Interpola

Inače, ovo nije prvi put da se u javnosti pominju policajci Stojanović i Radovanović. U fokusu javnosti našli su se nakon što su brutalno pretukli kolegu M. V., načelnika odeljenja u Interpolu. Sukob se dogodio ispred kafića na Cvetnom trgu u Beogradu, a tuču su snimile nadzorne kamere. Tom prilikom M.V. zadobio je teške telesne povrede u vidu preloma vilice, frakuturu lobanje, kao i prelom ruke.

Darko Šarić Foto: S.S./ATAimages

Podsetimo, na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), a u koju je Nova.rs imala uvid, nalaze se Darko Šarić, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

Darko Šarić označen je kao organizator kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2020. godine, sa ciljem da se ubije Nebojša Joksović, krunski svedok-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv okrivljenog narko-bosa. Plan kriminalne grupe bio je da, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok-saradnik u postupku protiv Šarića, sa ciljem da izgubi pomenuti status.

BONUS VIDEO: Racija specijalnih jedinica u vili Darka Šarića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare