Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Darko Šarić, Dejan Lazarević, Duško Šarić i još 12 osoba, označenih da su pripadnici kriminalne grupe, optuženi su za niz teških krivičnih dela, među kojima su pokušaji ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, ali i stavljanje eksploziva pod automobil Gorana Nikolaševića. Okrivljeni Šarić tereti se da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, dok se nalazio u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Skaj aplikacije, sa kriptovanog telefona koji je posedovao u ćeliji.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), a u koju je Nova.rs imala uvid, nalaze se Darko Šarić, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

Darko Šarić označen je kao organizator kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2020. godine, sa ciljem da se ubije Nebojša Joksović, krunski svedok-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv okrivljenog narko-bosa. Plan kriminalne grupe bio je da, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok-saradnik u postupku protiv Šarića, sa ciljem da izgubi pomenuti status.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: E-Stock/Časlav Vukojčić

Kako tvrdi tužilaštvo, okrivljeni su na taj način hteli da pokažu da je Joksović, nakon dobijanja statusa svedoka-saradnika, nastavio sa vršenjem krivičnih dela, odnosno da je pripremao ubistvo Gorana Nikolaševića, svedoka u postupku protiv Šarića.

Okrivljeni se terete da su angažovali dve osobe, među kojima je i navijač Uroš Radovanović (Mišić), da postave eksploziv pod automobil Nikolaševića u Valjevu, a tom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Potom su, putem okrivljenih članova kriminalne grupe koji su zaposleni u MUP, usmerili istragu prema Joksoviću i na taj način uverili Nikolaševića da podnese krivičnu prijavu protiv njega. Iskoristili su i to što je Nikolašević od 2018. godine navodio da ima saznanja da Joksović navodno priprema njegovo ubistvo, te su ga na taj način ubedili da Joksović stoji iza krivičnog dela.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Prema navodima optužnice u koju je Nova.rs imala uvid, okrivljenima se na teret stavljaju dva pokušaja atentata na Joksovića – jedan na „Drinskoj regati“, a drugi u Beogradu.

„U periodu od početka marta 2020. godine, do 05.07.2020. godine, u Beogradu i na širem području Bajine Bašte, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela, znajući da je ono zabranjeno, a čije su izvršenje hteli, postupajući po planu i dogovoru, okrivljeni su dogovarali, planirali, organizovali i nabavljali sredstva da se iz bezobzirne osvete liši života oštećeni Nebojša Joksović. Okrivljeni Darko Šarić naložio je pripadnicima organizovane kriminalne grupe da ubiju Joksovića na teritoriji Beograda ili Bajine Bašte gde se za to stvore uslovi, i to taj način što je početkom marta 2020. godine, okrivljeni Milan Vučinić shodno nalogu i svom zadatku, upotrebom kriptovanog telefona sa instaliranom aplikacijom Sky ECC obavestio Darka Šarića da će oštećeni Joksović biti učesnik manifestacije „Drinska regata“ u julu 2020. i da je to prilika da se oštećeni Joksović liši života“, navodi se u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid.

Pročitajte još:

Grupa je u narednom periodu radila na tome da nabavi odgovarajuće oružje, pronađe i angažuje neposrednog izvršioca, a kako tvrdi tužilaštvo, sve to je finansirao Šarić.

„Okrivljeni Vučinić pronalazi NN lice sa nadimkom „Kurjak“, sa zadatkom da nabavi oružje i da liši života oštećenog, nakon čega je NN „Kurjak“ poručio snajpersku pušku. „Kurjak“ pronašao još jednog izvršioca krivičnog dela NN lice sa nadimkom „Inženjer“ koji je nabavio još jedno oružje za izvršenje krivičnog dela, pa su NN „Kurjak“ i NN „Inženjer“ vršili obilazak i opservaciju terena oko reke Drine kojom tradicionalno prolaze splavovi učesnika manifestacije „Drinska regata“, gde su pronašli najpovoljnija mesta za izvršenje planiranog krivičnog dela“, navodi se.

Nakon što je manifestacija „Drinska regata“ odložena, plan je bio ubiti Joksovića u Beogradu.

„Darko Šarić je doneo odluku da se oštećeni Joksović liši života na području Beograda. On je saopštio okrivljenom Dejanu Lazareviću nalažući mu da preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju izvršenja krivičnog dela vezane za nabavku odgovarajućeg oružja, pronalaska i angažovanja neposrednog izvršioca krivičnog dela, obezbeđenja stana namenjenog za skrivanje izvršioca krivičnog dela i pri tom obećao da će platiti sve troškove kao i nagradu neposrednom izvršiocu krivičnog dela, po kojim nalozima je okrivljeni Lazarević postupio“, navodi se u optužnici.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Za taj zadatak Lazarević je, prema tvrdnjama tužilaštva, angažovao NN lice „Alen“, kome je prenosio dobijene naloge od strane okrivljenog Darka Šarića.

Šarić je pripadnicima svoje grupe naloge prenosio preko kriptovanog telefona koji je koristio u pritvorskoj jedinici. Koristio je nekoliko imena na Skaj aplikaciji – Kasel, Gorštak, Liam, Jenny, Roberto, Gati…

Pročitajte još:

Na optužnici se nalaze i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su Milutin Radovanović i Danilo Stojanović, a oni su u zamenu za novac odavali informacije o istragama koje se vode protiv okrivljenih članova grupe.

Oni su u zamenu za informacije dobili oko 50.000 evra, koje su ulagali u opremanje vikend-kuća u Nemenikućama.

BONUS VIDEO: VIDEO Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare