Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud uvažio zahtev za zaštitu zakonitosti i naložio Apelacionom sudu da ponovo otvori postupak protiv optuženog pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića i njegove grupe zbog šverca 5.7 tona kokaina, čitav slučaj mogao bi da doživi preokret, koji će se neminovno odraziti i na drugi postupak za pranje novca koji se takođe još uvek vodi. U tom postupku Šarić je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali se predmet već mesecima nakon izreknute presude nalazi u Višem sudu, daleko od sudskih veća i izvan daljih postupanja.

Naime, kako za portal Nova.rs otkrivaju dobro obavešteni izvori, Šarić je nakon izricanja druge prvostepene presude Specijalnog suda od 15 godina zatvora, bio još uvek bezbrižan, jer je verovao da ona neće opstati nakon žalbenog postupka u Apelacionom sudu.

„Alarm se upalio u trenutku kada je presuda potvrđena i kada je Šarić shvatio da mu predstoji višegodišnji boravak u zatvoru, posebno ako bi se kazni za drogu priključila i ona za pranje novca. Svesni da im je jedino preostala žalba Vrhovnom sudu, advokati su pristupili češljanju predmeta, ne bi li našli neki nezakonski okvir na koji bi mogli da se uhvate. To im je pošlo za rukom kada su shvatili da se imena sudija ponavljaju u veću koje je donelo presudu i onom koje je prethodno razmatralo žalbu na produženje pritvora. Iako to samo po sebi nije nezakonito, posebno što je u svim većim predmetima koji traju deceniju i više teško naći sudiju koji pored njega nije na ovaj ili onaj naćčin prošao, Vrhovni sud je odlučio da presudu ukine“, pojašnjava naš dobro obavešten izvor.

„Da li je ta odluka bila zaista sudijska ili je doneta pod određenim pritiskom, imajući u vidu sve glasnije spekulacije da je Šarić uživa zaštitu državnog vrha, neizostavno će pokazati skorija budućnost. Vrhovni sud bi mogao da saopšti koliko je u poslednjih, recimo pet godina ukinuo presuda zbog procesnih propusta kao u slučaju Šarić, a koji opet, kako tvrdi Apelacioni sud i nisu propusti već način tumačenja zakona“.

Naš sagovornik podseća i na to da se Šarić dobrovoljno predao srpskim vlastima u trenutku kada je na vlast došla SNS kao i da je sam izjavio da to ne bi uradio da su na vlasti ostali njihovi prethodnici.

„Na javnosti je da sam zaključi da li bi se kriminalac takvih razmera predao da nije bio siguran u neki dogovor koji je prethodno postigao, a koji se očigledno mnogo odužio“, kaže naš izvor i dodaje da je Šarićeva sudbina u ovom trenutku više nego izvesna, te da javnost ne bi trebalo da bude izenanđenja ako on uskoro napusti pritvor.

„Apelacioni sud će otvoriti suđenje pred novim većem, koje Šarića sigurno neće osloboditi krivice, ali će mu izreći manju kaznu od onih 15 godina koje su mu prethodno dosuđene. Zasigurno će ići na to da mu nova kazna pokrije boravak u pritvoru u kom se nalazi od 2014. godine. Dovoljno je da mu smanje kaznu na 10 godina i on je automatski ostvario pravo da zatraži uslovni otpust jer je u pritvoru odslužio dve trećine kazne“, kaže naš izvor i dodaje:

„Presuda za pranje novca još je daleko od pravosnažnosti, a i njen osuđujući ishod krajnje je upitan. Šarićevi advokati zasigurno će tražiti da mu sud ukine pritvor i da se u daljem toku, kako jednog, tako i drugog postupka brani sa slobode“, završava naš sagovornik.

Pročitajte još:

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbiog organizovanog šverca 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Ovaj sud je uvažio zuahtev za zaštitu zakonitosti Šarićevih branilaca koji su osporili to što je u veću Apelacionog suda koje je izreklo pravosnažnu presudu sedelo dvoje sudija koji su ranije tokom postupka razmatrale žalbu na rešenje o produžetku pritvora.

Vrhovni su je zbog toga, pozivajući se na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ukinuo presudu zbog sumnje na pristrasnost sudija, dok je Apelacioni sud ostao prvi svojim navodima da je presuda zakonita.

Jasmina Vasović Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Odluka Vrhovnog suda digla je veliku prašinu u javnosti, posebno što je to jedna od prvih odluka doneta u vreme mandata nove predsednice Jasmine Vasović, prijateljice predsednika Aleksandra Vučića. Da ona nije učestvovala u odlučivanju u ovom slučaju istakao je sam predsednik, targetirajući pritom „legendu 5. oktobra“, Radmilu Dragičević Dičić kao sudiju koja je ukinula presudu.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare