Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je juče pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionog sudu na ponovno odlučivanje, tokom koga postoji mogućnost da se osuđenom narko-bosu ukine pritvor u kome se nalazi od 2014. godine ili zameni blažom merom.

Ovom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

Pročitajte još:

Dejan Lazarević, jedan od advokata Darka Šarića, za Nova.rs objašnjava šta sada sledi u dugogodišnjem postupku koji se vodi protiv njegovog klijenta pred Specijalnim sudom u Beogradu.

„To je vanredni pravni lek koji ide na Vrhovni kasacioni sud. Ukoliko on ustanovi da ima grešaka, predmet vraća u onaj sud, koji je učinio tu povredu zakona. S obzirom da je vraćen Apelacionog sudu, onda smatraju da su oni napravili grešku“, kaže Lazarević i dodaje:

„U ovakvim situacijama, postoji mogućnost da se samo te nezakonitosti, odnosno povrede isprave. Ipak, u ovom slučaju, formiraće se novo sudsko veće i samim tim otvoriti novi pretres u postupku, jer nove sudije moraju da budu upoznate sa događajem, spisima, sa žalbama svih advokata i slično. Moram da napomenem i da sa otvaranjem glavnog pretresa, jedna od stvari o kojoj se odluče jeste i pritvor“, ističe advokat.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Darko Šarić se u pritvoru nalazi od 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima koje su za njim raspisale poternicu zbog šverca narkotika. Šarić se već sedam godina nalazi u pritvoru, koji mu je određen, ali i produžavan, zbog šverca narkotika.

Lazarević za naš portal navodi da to znači da će jedna od tačaka o kojoj će Apelacioni sud odlučivati upravo pritvor.

„Moj branjenik može da se nađe na slobodi. Sada kada se otvori glavni pretres, veće Apelacionog suda dužno je da vodi računa o pritvoru i da odlučuje. Može da mu zameni pritvor blažom merom, recimo nanogicom, upravo iz razloga jer je moj branjeniku isti određen za krivično delo trgovina narkoticima. Za to mu je i produžavan, ne za pranje novca, s obzirom da ne može da se odredi dupli pritvor“, kaže Lazarević.

Pročitajte još:

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šariću je dosije u policiji otvoren 22. maja 1991. godine kada je imao samo 21. godinu. Tada je sa drugom iz rodnog mesta, Pljevlja, iz lokalne prodavnice, ukrao čajne kobasice, sudžuk, salamu, eurokrem, suva rebra, slaninu… i oko 400 paklica cigareta. Presuda za to delo doneta je u julu 1992. godine. Osuđen je za krađu, nedozvoljeno nošenje oružja, kao i nanošenje teških telesnih povreda. Iako se, prema rečima mnogih, bavio švercom cigareta za vreme sankcija, za to nikada nije bio osuđen.

Sa druge strane, svetski mediji su o Darku Šariću prvi put pisali 2009. godine kada je urugvajska policija zaplenila 2,8 tone kokaina na jahti „Maui“ koja je imala britansku zastavu, a koja je bila u vlasništvu hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića. Droga je pronađena u luci Santjago Vaskez koja se nalazi na 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dve osobe – Urugvajac i Srbin. Oni su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa. Tada je ceo Šarićev biznis lagano, ali sigurno počeo da se raspada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare