Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Visoki savet sudstva (VS S) najoštije je danas osudio medijske navode kojima se osporava lični i profesionalni integritet predsednice Vrhovnog kasacionog suda, predsednika Apelacionog suda u Beogradu i članova sudskog veća, koje je odlučivalo po izjavljenom zahtevu za zaštitu zakonitosti okrivljenog Darka Šarića.

„Tekstovi objavljeni na pojedinim domaćim portalima (nova.rs, direktno.rs i dr.) ne samo da predstavljaju eklatantan primer neprimerenog uticaja na pravosuđe, već ne ispunjavaju ni minimalne standarde novinarske etike“, navodi se u saopštenju VS S.

Ukazuje se dalje da se na pojedinim portalima donošenje odluka VKS neosnovano predstavlja kao puka samovolja predsednice tog suda, iako ona nema nikakva ovlašćenja za postupanje u predmetima u kojima nije član sudećeg veća, a samo veće, u čijem je sastavu između ostalih i donedavni predsednik VKS, degradira se u neposrednog sprovodioca te samovolje.

„Konstantnim napadima na privatni život i profesionalnu karijeru nosilaca sudijskih funkcija, pripisivanjem osobina ili svojstava koje ne poseduju, kao i iznošenjem neistinitih ili nepotpunih informacija, mediji grubo ugrožavaju autoritet i nezavisnost sudstva kao nezavisne grane vlasti“, naveo je VS S.

Ovaj najviši sudski organ smatra da integritet sudske vlasti najefikasnije može da bude zaštićen otvorenošću prema medijima i spremnošću da im se obrazlože razlozi donošenja odluka u predmetima za koje je javnost najzainteresovanija.

Upravo zbog toga ukazuje da je presuda u slučaju Šarić odmah po donošenju u celosti objavljena na sajtu VKS i da je dostupna svakom građaninu Republike Srbije.

„Obrazloženje navedene odluke upućuje na inteciju sudećeg veća da kroz ponovljeni postupak pred drugostepenim sudom budu otklonjene uočene povrede relevantnih odredbi Zakonika o krivičnom postupku, kao i Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava Republike Srbije“, naveo je VS S.

Primetio je, međutim, da ova pravna argumentacija nije našla svoje mesto u novinskim izveštajima navedenih medijskih kuća, već je kroz insinuiranje postojanja veza nosilaca izvršne i sudske vlasti odlučivanje sudova tendenciozno predstavljeno kao manifestacija političke volje.

VS S je poručio da se takvim medijskim istupima pravosuđe suprotstavlja jednako odlučno, kao što bi se suprotstavilo svakom pokušaju bilo koga, pa i predstavnika neke od druge dve grane vlasti, da ima uticaja na njegov rad.

VS S je pozvao je te medije da, poštujući etički kodeks novinara, postupe u skladu sa smernicama tog akta, te da negujući kulturu javne reči, poštujući pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku bez odlaganja i sa jednakim publicitetom objave tačne i potpune informacije date u ovom saopštenju, iako su prvobitno plasirali informacije koje predstavljaju neosnovane optužbe, glasine, uvrede i klevete (član 4 tačka 6 Kodeksa novinara Srbije).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar