Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Andrij Naumov, koji je 7. juna zajedno sa vozačem, nemačkim državljaninom A.A. uhapšen na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju, osumnjičen je za pranje novca. Naumov je bio visoki funkcioner Službe bezbednosti Ukrajine, a pobegao je iz zemlje nekoliko sati pre ruske invazije. Zelenski ga je proglasio veleizdajnikom.

Naumov, koji je bio visoki funkcioner ukrajinske obaveštajne službe, ali je razrešen dužnosti zbog skandala vezanih za kriminalne radnje i tu zemlju napustio neposredno pre ruske invazije, uhapšen je 7. juna zajedno sa vozačem, nemačkim državljaninom A. A. Policija je prilikom pregleda automobila, koji im se učinio sumnjiv, pronašla 600.000 evra i 150.000 američkih dolara u gotovini i dva smaragda, izuzetno velike vrednosti.

Pročitajte još:

Obaveza svih stranih, ali i domaćih državljana je da prijave novac koji nose sa sobom, ukoliko je u pitanju suma veća od 10.000 evra po osobi, kao i da prijave sve dragocenosti koje unose u Srbiju. Procedura je jednostavna, posle prijave putnici dobijaju potvrdu koju pokazuju prilikom izlaska iz naše zemlje. Ukoliko to ne urade, čine carinski prekršaj i novac i druge vrednosti im se oduzimaju, ponekad se i novčano kažnjavaju, a sudska praksa je da ti postupci traju kratko.

Iz nekog razloga, Naumov nije prijavio novac i dragocenosti kada je ušao u Srbiju pa je uhapšen i određeno mu je zadržavanje. Ali, umesto carinskog prekršaja, njemu je na teret stavljeno mnogo ozbiljnije delo, krivično delo pranja novca.

„Tužilaštvo je svoju sumnju obrazložilo jednom jedinom rečenicom, bez ikakvih dokaza i mi smo zatražili dodatne dokaze za delo pranje novca za koje sumnjiče mog klijenta“, navodi Viktor Gostiljac, advokat koji zastupa Naumova.

Viktor Gostiljac Foto:Nemanja Jovanović

Prema njegovim rečima, „sve izgleda kao kupovina vremena koje zapravo nema veze sa ovim predmetom“. Advokat nema saznanja o tome da li je Andrij Naumov stupio u kontakt sa diplomatskim predstavništvom Ukrajine u Beogradu, kao ni da li je MUP Srbije obavestio ukrajinsku ambasadu da je uhapšen njihov državljanin.

Ukoliko to Naumov bude želeo, suđenju mogu da prisustvuju i predstavnici ambasade, ali teško da će se to dogoditi, jer je, kako pišu pojedini ukrajinski mediji, Naumov bio „dvostruki“ špijun i navodno je radio i za Rusku federaciju. Pojedini mediji, kao portal NV pišu da u Ukrajini postoji bojazan da bi informacije kojima raspolaže Naumov mogle da procure do Kremlja, jer, kako pišu, ministar srpske policije Aleksandar Vulin, važi za pro-ruskog političara.

Vulin Moskva
Foto: MUP Srbije

U celoj priči nemački državljanin A.A. je ostao van fokusa i on je verovatno samo „kolateralna šteta“, jer se našao u društvu mnogo interesantnije osobe, Andrija Naumova.

Naumov je u Službu bezbednosti Ukrajine došao 2019. godine iz Kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU Ivana Bakanova. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je tada dobio nova, veća ovlašćenja. SBU je inače organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i za kontrašpijunaže i borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom Alfa.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao da organizuje, takođe, visoko rangirani zvaničnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo reči o borbi za prevlast unutar službe.

Ukrajinu je Naumov, prema navodima lokalnih medija, u grupi od još nekoliko osoba napustio samo nekoliko sati pre nego što su ka njenoj teritoriji poletele prve ruske rakete 24. februara. Svoju porodicu je van zemlje poslao nekoliko nedelja ranije.

Vladimir Zelenski ga je službeno razrešio svih dužnosti i činova tek 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazivajući ga „antijunakom“ koji je „prekršio vojničku zakletvu“. Odmah je otvorena i istraga pod optužnicom za veleizdaju.

***

BONUS VIDEO: Policija zaplenila kombi prepravljen za švercovanje