Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Andrija Naumova, bivšeg visokog funkcionera ukrajinske tajne službe koji je zajedno sa nemačkim državljaninom Axtom Aleksanderom priveden u na graničnom prelazu Preševo, posetio je advokat u pritvoru koji u razgovoru za "Nova.rs" izražava sumnju da je optužba za krivično delo pranje novca, koje im se stavlja na teret, bila samo "modus kako bi se stavili u pritvor dok se cela situacija ne sagleda".

„Mogu da potvrdim informaciju da sam preuzeo odbranu Andreja Naumova i Axt Aleksandera. Danas sam ih posetio u pritvoru, a sutra ću izvršiti uvid u spise predmeta. To je sve što mogu za sada da izjavim, potrebno je malo vremena, ali vrlo brzo ćemo odlučiti koji su sledeći koraci. Okrivljeni su negirali krivicu i mislim da je optužba za krivično delo Pranje novca bila samo modus kako bi se Naumov i Aleksander stavili u pritvor dok se ne sagleda cela situacija”, izjavio je za naš portal advokat Viktor Gostiljac.

Podsećanja radi, mediji su preneli da je Kod Naumova i Nemca, za koga se pretpostavlja da je vozač, pronađeno je 600.000 evra i 150.000 dolara u gotovini, ali i drago kamenje – dva smaragda ogromne vrednosti.

Dvojac je inače zadržan zbog carinskog prekršaja, jer nisu prijavili dragocenosti i novac ni prilikom ulaska ni prilikom pokušaja izlaska iz Srbije. Po našem zakonu, svako ko unosi ili iznosi sumu veću od 10.000 evra ili neke druge dragocenosti, poput nakita ili antikviteta, taj novac i predmete mora da prijavi prilikom ulaska u našu zemlju, gde dobija potvrdu.

Naumov, iz njemu znanih razloga, to nije uradio, a čini se da je srpska policija na neki način znala da sa sobom nosi ogromnu sumu novca. Kako piše ukrajinski portal NV, niti su srpske vlasti obavestile ukrajinsku ambasadu o hapšenju ukrajinskog državljanina, niti je Naumov zatražio bilo kakvu pomoć od diplomata svoje zemlje, na šta ima pravo.

Bonus video: Hapšenje i zaplena marihuane u Jagodini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar