Dragica Gašić Foto:N1

Mada je prošlo nekoliko meseci od njenog povratka u Đakovicu, Dragica Gašić još uvek ne može ni u prodavnicu da uđe, kako bi se snabdela osnovnim životnim namirnicama.

U razgovoru za Kosovo onlajn ističe da ipak neće da napusti svoj stan i da je zahvalna je Kosovskoj policiji što je sve vreme čuva, piše Kosovo onlajn.

„Da nije policije odavno bih napustila stan“, počinje svoju priču srpska povratnica u Đakovicu.

Dodaje da jsu policajci 24 sata ispred njene zgrade i brinu o njenoj bezbednosti.

„Da mi nešto kupe ne smeju ni oni, kažu da nije njihova dužnost da mi kupuju namirnice, nego da me čuvaju. Dolaze i pitaju me kako sam i da li imam neki problem“, kaže Gašić.

Očekivala je da će, nakon povratka u svoj rodni grad, ostvariti komunikaciji sa nekadašnjim komšijama i ističe da je u toj proceni pogrešila. Zbog toga je dodatno narušila zdravstveno stanje koje je, dodaje, ionako krhko, jer godinama boluje od dijabetesa.

„Neophodno mi je da mi doktor da mi dođe i obiđe me, izmeri pritisak i šećer. Malo sam i zbog psihičkog stanja počela da se tresem, valjda zbog samoće i straha. Ubija me ta samoća i slabo mi ko dolazi osim turskih vojnika Kfora. Ponedeljkom i četvrtkom dođu i njima se radujem“, kroz suze priča Dragica Gašić.

U snabdevanju namirnicama i osnovnim životnim potrebama pomaže joj i prijatelj Vuksan Gojković iz Kline.

„Pre je dolazio svaki drugi dan, sad od vikenda do vikenda. Ne radi nigde, nema para za gorivo, jer sve to iziskuje troškove. Čujemo se telefonom i pita me kako se snalazim. I on je u teškoj situaciji, bez plate i roditelji su mu bolesni“, ispričala je Gašić.

Posredstvom medija čula je za slučaj Marije Novaković iz Prištine, koja je podnela zahtev da se vrati u svoj rodni grad i stan koji joj je trenutno uzurpiran.

„Neće ona da pogreši ako se vrati. U Prištini je drugačiji narod i kulturniji. Ona će bolje da prođe nego ja“, kazala je Gašić.

Dragica Gašić je zahvalna ljudima dobre volje, koji joj pomažu i pružaju podršku. Potrebni su joj stolice i sto. Sa dolaskom jeseni i kišnih dana nastao je i novi problem, jer deo stana prokišnjava i potrebno je renoviranje.

Lokalna vlast u Đakovici još uvek ne dozvoljava ugradnju novih blindiranih ulaznih vrata, koja je dobila za stan, kako bi osigurala svoju bezbednost.

BONUS video: Blokade na Jarinju

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar