Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Republičko javno tužilaštvo, institucija koja bi trebala da predstavlja osnov svake pravne i demokratske države, ujedno je i institucija u koju građani Srbije verovatno najmanje imaju poverenja. Za to je dobrim delom zaslužna i sama javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja svojim “nečinjenjem” i nemešanjem u sopstveni posao već spada u kategoriju mitskog bića, ali i sve učestalije sporne odluke koje dolaze od njenih kolega. Zbog toga, građani Srbije sve češće “po pravdu” izlaze na ulicu, svesni da je u institicijama ona nedostižna za sve podjednako.

Roditelji i sugrađani Nine Ranđelović iz Petrovaradina, koja je 6. juna nastradala u saobraćajnoj nesreći kada je na nju naleteo automobil dok je prelazila ulicu, preksinoć su izašli na ulicu, tražeći pritvor za mladića koji je učestvovao u nesreći.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nekoliko dana pre toga, brojni Beograđani su danima protestovali iz istog razloga, ogorčeni što je osumnjičenom Lazaru Galiću, koji je na pešakom prelazu ubio desetogodišnjeg dečaka Stefana Balića, dozvoljeno da se brani slobode.

U slučaju malog Stefana, pritisak javnosti je doveo do toga da Galić na suđenje ipak čeka u pritvoru, a roditelji Nine Ranđelović su sinoć novosadskom Tužilaštvu dali sedam dana da učini isto.

Karaburma protest decak Stefan
Protest na Karaburmi zbog smrti dečaka Stefana kojeg je udario auto na pešakom prelazu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Samo tražimo da pravda bude ista za sve”, glasio je jedan od zahteva Petrovaradinaca, koji su na ulici iznosili ono što im nije omogućeno u institucijama. Pored pritvora za osumnjičenog, protestanti su zahtevali od Tužilaštva samo jedno: da počne da radi svoj posao.

Naime, prema rečima okupljenih, iako se nesreća dogodila još 6. juna, istraga do danas praktično nije ni otpočela, niti je osumnjičeni vozač saslušan, jer je “tužilac bio na godišnjem”, dok je i sam uviđaj, kako kažu, sporno urađen. Ninini roditelji nisu usamljeni u ovakvoj situaciji, jer je upravo loš rad Tužilaštva i sudova ono što ljude tera na ulicu, umesto u sudnice po pravdu.

“Tužilaštvo je najslabija karika u našem pravosuđu i najviše podložno političkom uticaju i ono je smišljeno tako. Naime, svaka vlast zna da će u nekom trenutku biti opozicija i uvek gleda da u momentu kada siđe sa vlasti, Tužilaštvo bude što nefikasnije i nezavisnije, ne bi li sačuvali svoju slobodu”, kaže Aleksandar Olenik, advokat za ljudska prava.

Aleksandar Olenik Foto:Ivan Dinić/Nova S

On je istakao da je Tužilaštvo hijerarhijski ustrojena institucija, na čijem vrhu je Zagorka Dolovac koja, smatra Olenik, ima tri zadatka: “da ne pokreće krivične postupke protiv političara, da ignoriše političke mahinacije i da kažnjava tužioce koji rade svoj posao kako treba”.

“Ne treba biti advokat sa velikim iskustvom da bi se ovo zaključilo, to sve vide i osete i sami građani. Oni su uvideli da ova vlast reaguje samo na pritisak javnosti i medija i na proteste. Praktično, sve što ugrožava neki Vučićev rejting u javnom mnjenju, to je najbitnije, a ako se izađe na ulicu, blokira saobraćaj i mediji o tome pišu – to onda postaje prioritet. Onda zvone telefoni i onda se gleda kako sve da se sanira, ali ne da se popravi Tužilaštvo, već da se ukloni pritisak i da se građani sklone sa ulice.E onda se određuje protvor, zovu se sudije i radi se šta treba, ali ne zbog građana, već samo da bi se sanirala politička šteta”, kaže Olenik, dodajući da su “građani izašli na ulice jer nemaju drugog načina”.

“Građani su prisiljeni da uzmu stvar u svoje ruke, jer institucionalno ne dobijaju nikakve rezultate i toga će biti sve više”, kaže Olenik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar