Srbija čeka odgovor: Zašto je preminula devojčica iz požara

Hronika 26. nov. 202020:37 > 21:2012 komentara
Podeli:
Foto: Čitateljka Nova.rs

Vest da je tinejdžerka Minja Draganić (15), koja je teško povređena u požaru na Dorćolu, iz kog su je u poslednjem trenutku spasli radnici obližnjeg gradilišta, preminula juče, rastužila i uznemirila čitavu javnost. Svi se pitaju šta je tako iznenada pošlo po zlu, s obzirom na to da se hrabra Minja skoro mesec dana, borila sa teškim opekotinama, ali i oporavljala na Klinici za plastičnu hirurgiju. Međutim, činjenica da je tužilaštvo naložilo da se obavi obdukcija, što nije uobičajna procedura sa pacijentima koji preminu u bolnici, nametnula je utisak da se na ovaj način možda, ispituje i eventualna odgovornost lekara za naglo pogoršanje Minjinog zdravstvenog stanja.

Nakon što je Minja spasena iz stana na desetom spratu koji je goreo, ona je kolima Hitne pomoći prebačena u Kliniku za opekotine plastinu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj. Dan kasnije, Minji je bio hitno potreban donor kože, jer je pretrpela opekotine trećeg stepena, a Srbija se za manje od 24 sata ujedinila, i dobrovoljci su se masovno javljali.

„Minja je teškog opšteg stanja, životno je ugrožena i trenutno stabilno. U toku je priprema za započinjanje hirurškog lečenja“, rekla je tri dana nakon požara za naš portal Biljana Ćertić, načelnik Odeljenja za opekotine sa intezivnom negom.

Nekoliko dana kasnije, načelnica Odeljenja za opekotine rekla je da postoperativni tok protiče uredno, pacijentkinja je hemodinamski stabilna, ali i dalje u teškom opštem stanju. Kazala je tada i da su u toku pripreme i za drugi hirurški zahvat, za koji su takođe potrebni donori kože i krvi.

Prošlo je dve nedelje, činilo se da se Minja oporavlja, ali je ipak, njena drugarica za naš portal rekla 19. novembra da nakon operacije transplatacije kože i dalje potrebna pomoć

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo je objavljeno da je Minji potrebna veštačka koža koje nema u Srbiji i nabavlja se u Belgiji, ali kako je rekla tada Ivona Stojanović, porodični prijatelj odlučeno je da se koriste druge metode.

A onda je 24. novembra objavljeno da Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj, gde se Minja i nalazila, postala kovid bolnica. Minja je verovatno dan ranije prebačena u „Tiršovu“, a juče je nažalost preminula.

Tužilaštvo u Beogradu naložilo je istog dana obdukciju preminule Minje kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i videlo da li ima elemente za pokretanje istrage. To je jedan od indikatora da je moguće došlo do lekarske greške, imajući u vidu da kada neko premine u bolnici, retko kada reaguje tužilaštvo i retko kada se radi obdukcija.

Takođe, jedan od Minjinih donora kože, Ognjen Todorović izjavio je juče za naš sajt da se Minjino stanje naglo pogoršalo kada je iz klinike u Zvečanskoj, koja je u međuvremenu pretvorena u kovid bolnicu, prebačena u Tiršovu.

„Čuo sam da je bila loše jer su joj se rane inficirale nakon prebacivanja u Tiršovu. Nakon operacija u Zvečanskoj se oporavljala, ali je sve krenulo nizbrdo kad su je prebacili. Očajan sam“, ispričao je juče Todorović.

On je kazao i da je još rano da bilo koga osuđuje, ali da s pravom sumnja da su Minjinoj smrti doprineli loše lekarske odluke i prebacivanje u drugu bolnicu, i da je siguran da bi sve bilo u redu da je Minja ostala u Zvečanskoj.

Sa druge strane, izvor blizak porodici kaže za naš sajt da postoji elementarna sumnja da lekari iz Zvečanske nisu uradili sve kako treba jer su  govorili danima da je Minja dobro, a da je njeno stanje sve vreme bilo krajnje zabrinjavajuće.

Obdukcija bi svakako trebalo da pokaže tačan uzrok smrti, a da li će i unutra obe zdravstvene ustanove u kojjima se Minja lečila biti pokrenuta interna istraga, nije poznato. Zasad, ni Dečja ni plastična klinika nisu iznosile nikakve zvanične informacije u uzrocima Minjine smrti.

Odgovore očekuje čitava javnost koja je sve vreme budno pratila šta se događa sa devojčicom, koju su iz vatrene stihije izvukli hrabri spasioci. Vest o njihovom herojskom činu i fotografije na kojima se vidi kako je golim rukama i snagom spuštaju sa terase na 10 spratu solitera, obišle su čitav region.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar