Foto: Čitateljka Nova.rs

Minja D. (15), učenica Osme beogradske gimnazije koja je teško povređena u požaru koji je izbio u Ulici Visokog Stevana na Doćolu u Beogradu, juče je imala prvu operaciju transplantacije i ona je uspešno završena. Prema rečima prijateljice porodice povređene devojčice, za 15-godišnju Minju oporavak tek predstoji.

Povodom stanja devojčice koja je zadobila u požaru teške opekotine oglasila se prijateljica porodice Minje D., koja je na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da je operacija prošla kako su se i nadali.

Pročitajte još...

„Minja je juče imala prvu operaciju transplantacije i prema onome što znamo, to je prošlo dobro kako smo se i nadali. Za utorak je planirana druga, kako bi se zbrinui jednako ugroženi delovi tela. Donori za ovu operaciju trenutno prolaze poslednje testove. Nadamo se da će njihova dobra volja i želja da pomognu biti uslišena, a Minja lakše ići ka oporavku“, napisala je ona.

Ono je istakla i da je procedura za transplantaciju koju je imala Minja, procedura identična kao i za bilo koji organ.

„Laboratorijske analize uključujući i test na COVID-19, rentgenski snimci, pregledi su nešto što je neophodno i što u smislu troškova ne pokriva redovno zdravstveno osiguranje. Ponekad je neophodno da se testira i 5-10 ljudi da bi se pronašla dva čoveka koja su konzilijumski prihvatljiva za intervenciju. Pregledi potencijalnih kandidata podrazumevaju najmanje 1.000-2.000 eura dodatnih troškova po operaciji. Koliko će Minja imati operacija, za sada ne znamo“, navodi ona.

Ona ističe i da su prve dve transplantacije samo početak, odnosno zbrinjavanje najtežih opekotina trećeg stepena.

„Za 15 dana sva ova mesta na koje je postavljena koža donora, moraju ponovo da se pokriju kožom novih donora, sve do momenta kad te rane budu dovoljno zacelile da se kao finalna operacija uradi takozvana autotransplantacija Minjinom kožom sa drugog dela tela. Slikovito rečeno, koža donora je zapravo privremeni živi zavoj na njene rane, ne i kraj njenog lečenja i oporavka“, navodi Minjina prijateljica.

Ona apeluje i na sve građane koji žele da pomognu, da izvrše uplatu na račun koji je ranije objavljen.

„Zbog toga još jednom apelujem na sve koji su voljni da pomognu Minji i njenoj porodici da obezbedi da njeno lečenje i oporavak budu omogućeni – da izvrše uplatu na namenski račun otvoren kod Banca Intesa: 160-6000000803699-81, korisnik Minja Draganić, adresa Skender begova 12
Minja je borac, ja to znam, to je i moje dete, prebrodiće ona sve.. mi samo treba da učinimo ono što možemo da joj u tome pomognemo“, napisala je ona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, stravični požar dogodio se pre dva dana oko 13 sati u stanu u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu. Vatru je najverovatnije izazvala zapaljena slavska sveća, a u trenutku kada je vatra buknula u stanu se nalazila devojčica (15), koja je ostala zaglavljena na terasi zapaljenog stana. Nju su u poslednjem trenutku spasili hrabri radnici sa obližnjeg gradilišta.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare