Foto: Privatna arhiva/Ognjen Todorović, Nenad Stanković

Heroji Ognjen Todorović (38) i Nenad Stanković (18) odlučili su se na nesvakidašnji gest i donirali su u četvrtak kožu Minji D. (15), koja je zadobila teške opekotine trećeg stepena u požaru koji je izbio pre nekoliko dana u njenom stanu u Ulici Visokog Stevana, na Dorćolu u Beogradu. Ovi junaci, od kojih je jedan Minjin drug i jedva punoletan, nisu čekali ni časa, već su se odmah nakon apela za pomoć uputili u bolnicu i bez ustezanja prijavili se da budu donori.

Njihov gest oduševio je sve, a u razgovoru za portal Nova.rs mladići kažu da bi trebalo da svako učini ovako nešto, jer je reč o velikoj tragediji i svako mora pomoći onoliko koliko može. Dok leže u bolničkim krevetima Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurhiju u Zvečanskoj i čekaju na previjanje kažu da nisu razmišljali ni trenutak, već da su odmah odlučili da doniraju kožu.

Pročitajte još...

„U četvrtak smo došli, uzeli su nam kožu s leđa i nogu, koliko znam u utorak dolazi treći donor. Videćemo nakon toga kako i šta. Ovo je velika tragedija, porodica devojčice se nadaju najboljem, kao i mi“, kaže Todorović za naš portal.

Sa druge strane, Stanković, koji je pre samo pet meseci napunio 18 godina i koji se druži sa Minjom, kaže da je došao dobrovoljno i da je najpre imao probleme zbog godina.

„Inače, mi smo porodični prijatelji, moja tetka i Minjina majka se druže. Baš mi je žao zbog svega što se desilo. Nisam razmišljao ni trenutak, odmah sam se uputio u bolnicu. Najpre nisu hteli mene, jer sam jedva punoletan, ja sam, inače, učenik četvrte godine srednje škole, ali su potom pristali“, kaže za Nova.rs ovaj hrabri mladić.

Kako navodi, on i drugi mladić još uvek imaju bolove od intervencije, ali oni su zanemarljivi, jer je u ovom trenutku najbitnija Minja i njeno zdravlje.

„U bolnici bi trebalo da budemo od sedam do 10 dana, ukoliko sve bude u redu. Nemam informacije kako je Minja, inače je poznajem i moram reći da je ona jedna sjajna devojka. Trenira odbojku, super je drugarica, zaista sjajna devojka“, kaže mladić i dodaje:

Pročitajte još...

„Ne znam kako je ona trenutno, nadam se najboljem. Moram da kaže da njeni roditelji, uprkos svemu što ih je snašlo, svakog dana nas zovu po nekoliko puta da vide kako smo, da li nam nešto treba i slično. Ne znam šta bih rekao, osim svaka čast za ljude. Samo bih još dodao i da svako ko ima volju i želju trebalo bi da se odluči na ovakav korak i donira kožu. Ne daj Bože da se neko nađe u situaciji poput Minjine..“, kaže ovaj osamnaestogodišnjak.

Podsetimo, stravični požar dogodio se pre nekoliko dana u stanu u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu. Vatru je najverovatnije izazvala zapaljena slavska sveća, a u trenutku kada je vatra buknula u stanu se nalazila devojčica (15), koja je ostala zaglavljena na terasi zapaljenog stana. Nju su u poslednjem trenutku spasili hrabri radnici sa obližnjeg gradilišta i zajedničkim snagama izveli spektakularno spasavanje.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram