Foto: Ministrastvo pravde, HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia, N1

Filip Korać, koji se prošle nedelje predao hrvatskoj policiji zbog prijave za falsifikovanje dokumenata, a koji se trenutno nalazi u delu istražnog zatvora zagrebačkog Remetinca, samo je jedan u nizu pripadnika dva suprotstavljena crnogorska klana, škaljarskog i kavačkog, koji se nalazi u nekim od najvećih zatvora na prostoru bivše Jugoslavije.

Budući da se protiv Koraća vodi istražni postupak, on je trenutno smešten u Remetincu u Ulici dr Luje Naletilića, gde se nalaze pritvorenici protiv kojih se trenutno vodi postupak, ali i oni koji su nepravosnažno osuđeni, kao i oni koji su na izdržavanju zatvorske kazne. U drugom delu Zagreba, u Vikomercu nalazi se i poluotvoreni deo, gde se osuđenici radno angažuju u poljoprivredi.

Koliko su teški uslovi u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu, gde se nalazi u Korać, govorila je za hrvatski nedeljnik Nacional pre godinu i po dana devojka koja je prvi put tamo bila sa 16 godina.

„Kada su me doveli u Remetinec i gurnuli u sobu u kojoj nema ničeg osim drvene klupe, mislila sam da ću umreti. Ništa mi nije bilo jasno. Nakon dve nedelje uspela sam da ih uverim da me pošalju na psihijatriju u zatvorsku bolnicu. Tamo je život ipak puno lakši. U Remetincu sam u pritvoru provela osam meseci, a zapravo sam ceo dan sedila i nisam radila ništa. Svaki dan sam se molila da odem od tamo, ali… Istražni je pritvor puno gori od zatvora jer si uguran u malu sobu na čijim su prozorima rešetke i lim od kojih ne vidiš apsolutno ništa, a daju ti pišljiva dva sata dnevne šetnje i jedan telefonski poziv nedeljno. Tamo nemaš šta raditi i zapravo pukneš na živce“, ispričala je bivša zatvorenica.

Među pritvorenicima u Remetencu, trenutno se nalazi i Petar Ćosić, vođa hrvatskog ogranka „novog“ klana Darka Šarića, a koji je uhapšen u akciji Europola i Eurodžasta zajedno sa još devet osoba. On se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet drogu, ali i da je počinila teško ubistvo, i trgovala oružjem.

zatvor Remetinec Foto:HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Dok su specijalne snage hapsile Ćosića i ostale osumnjičene u Hrvatskoj, u Srbiji je uhapšen vođa grupe, Darko Šarić, zajedno sa advokatom Dejanom Lazarevićem, huliganom Urošem Mišićem, i drugim osumnjičenima za međunarodni šverc kokaina, ubistvo, ali i zbog diskreditacije svedoka saradnika u dva postupka protiv Šarića, Nebojše Joksovića,

Oni se trenutno nalaze u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde su takođe i pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se sumnjiče za sedam ubistva. Pored toga, jedno vreme gost Centralnog zatvora bila je i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, koja je trenutno u kućnom pritvoru, a kojoj se sudi za trgovinu uticajem zajedno sa dvojicom policajaca, Dejanom Milenkovićem i Miloradom Šušnjićem.

Okruzni zatvor u Beogradu
Okruzni zatvor u Beogradu Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Inače, Okružni zatvor u Beogradu, ili ti Centralni, je mesto gde su smeštena osuđena lica u poluotvorenom i zatvorenom delu , ali i oni koji se nalaze u pritvoru. Pored ovih, postoji i pritvorska jedinica za najteža krivična dela organizovanog kriminala ali i pritvorska jedinice za osumnjičene za ratne zločine.

Zvanično, ime Centralni zatvor nosio je od 1953. do 1968. godine. Kapacitet sada Okružnog zatvora u Beogradu je projektovan za smeštaj oko 900 lica lišenih slobode, od toga 850 pritvorenih i 50 osuđenih lica.

Pored Remetenca u Zagrebu i Centralnog zatvora u Beogradu, veliki broj pripadnika crnogorskih klanova nalazi se i u crnogorskom Spužu.

U Spužu je jedan od navodnih vođa kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, kome se sudi da je organizovao grupu zajedno sa Igorom Božovićem koja je likvidirala Mila Radulovića zvanog Kapetan, ali i švercovala drogu, bavila se iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Spuž zatvor
Foto: N1

Upravo su se u Spužu događali najveći sukobi iza rešetaka, kada je reč o kavčanima i škaljarima.

Cetinjanin Nikola Drecun, koji je navodno vojnik kavačkog klana izbo je u julu 2020. godine Ranka Radulovića, navodnog pripadnika škaljarskog kriminalnog klana. To je izazvalo kontroverze u crnogorskoj javnosti budući da su se Radulović i Drecun šetali u dva odvojena dela zatvora, između kojih se nalazi zid, pa je ostalo nejasno kako su se njih dvojica uopšte sreli.

U zatvoru u Spužu nalazi se i Podgoričanin Mario Milošević, koji je uhapšen februara 2019. godine u Prištini, po crnogorskoj poternici koja ga tereti da je učestovao u ubistvu Radomira Đuričkovića, ali i kao likvidatora Miodraga Kruščića.

Zajedno sa njim, za ubistvo Đuričkovića, inače kuma ubijenog Gorana Radomana, sudi se i Vukanu Vujačiću i Igoru Mašanoviću, koji je uhapšen u novembru 2019. godine, takođe na Kosovu, a potom izručen Crnoj Gori.

Inače, kako su pisale Vijesti, u julu 2021. godine bilo je operativnih saznanja da će grupa pritvorenika bliska kavačkom klanu pokušati da zapali prostorije Spuža. Tada su

BONUS VIDEO: Najtraženiji srpski begunci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram